Regjeringen sier «nei takk» til lærebedrifter i bemanningsbransjen

– Vanskelig å se for seg

Publisert: 4. februar 2020 kl 10.01
Oppdatert: 4. februar 2020 kl 10.24

– Med dagens bestemmelser om krav til lærebedrifter er det vanskelig å se for seg at en bemanningsbedrift vil kunne oppfylle vilkårene for å bli godkjent som lærebedrift i fag hvor bedriften ikke har egen produksjon.

Det sier statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Anja Johansen (V) til Dagens Perspektiv.

Dermed blir veien lang for forslaget fra NHO Service og Handel, som ønsker at bemanningsbransjen bør få anledning til å ta inn lærlinger og tilby utdanning som gir fagbrev.

Det var sist uke administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn, kom med forslaget i en kronikk i Dagens Perspektiv.

– Bemanningsselskapenes måte å utvikle egne ansatte på vil i tillegg gi muligheter for den enkelte lærling som er vanskeligere for ordinære bedrifter, i den forstand at det kan settes sammen et opplæringsløp med praksis i flere virksomheter, utdyper Kaltenborn overfor Dagens Perspektiv.  

Tidligere har både LO-sekretær Trude Tinnlund og Aps Jorodd Asphjell avvist forslaget.

Regjeringen betakker seg også

Saken fortsetter under annonsen

Foto

– I motsetning til i mange andre land, er fag- og yrkesopplæringen i Norge en del av videregående opplæring, sier statssekretær Anja Johansen i Kunnskapsdepartementet. (Foto: Venstre)

Heller ikke i regjeringen ser man bemanningsbransjen som en løsning på at ikke nok yrkesfagelever får lærlingeplass.

– I motsetning til i mange andre land, er fag- og yrkesopplæringen i Norge en del av videregående opplæring. Det betyr at skolene og lærebedriftene deler på ansvaret for å lære opp elevene og lærlingene og sørge for at de får en stabil og forutsigbar opplæringssituasjon, i samsvar med kompetansemålene i læreplanene. Dette er et prinsipp både utdanningsmyndighetene og partene i arbeidslivet stiller seg bak, fremhever statssekretær Anja Johansen i Kunnskapsdepartementet.

Hun viser til kriteriene for å bli godkjent som lærebedrift:

  • For å bli godkjent som lærebedrift, må flere vilkår være på plass. Disse er fastsatt i Opplæringsloven og forskriften. Det er fylkeskommunen som godkjenner lærebedrifter, og som tar stilling til om de oppfyller vilkårene for godkjenning.

  • Lærebedriftene har plikt til å legge til rette produksjonen og opplæringen slik at lærlingene kan nå målene i læreplanen. De skal utvikle en intern plan for opplæringen, og de skal sikre et godt arbeids- og læringsmiljø for lærlingene. 

  •  Den faglige vurderingen av lærebedriften skal dessuten bygge på om bedriften har en produksjon som gjør at lærlingen får opplæring i samsvar med læreplanen.

  • Vurderingen skal også omfatte om bedriften har den kompetansen som er nødvendig for å gjennomføre opplæringen. Det innebærer blant annet om bedriften har faglig kvalifisert personell som kan ha ansvaret for opplæringen. 

  • En bemanningsbedrift kan godkjennes som lærebedrift i fag der bedriften selv er ansvarlig for produksjon, f.eks. en lærling i kontor- og administrasjonsfaget eller i IKT-servicefaget.

– Selv om mange bemanningsbyråer er viktige brobyggere mellom tilbud og etterspørsel av arbeidskraft og kan tilby viktig arbeidserfaring, må vi likevel skille mellom generelle behov for arbeidskraft på den ene siden og å gi god opplæring i spesifikke yrkesfag på den andre, sier statssekretær Johansen. 

Det er vanskelig å se for seg at en bemanningsbedrift vil kunne oppfylle vilkårene for å bli godkjent som lærebedrift

Saken fortsetter under annonsen

 Mer enn arbeidstrening

– Når lærlingene er ute i bedrift, er det mer enn bare arbeidstrening. De skal også få opplæring i faget, i samsvar med læreplanen. Derfor kan ikke en bedrift bli godkjent som lærebedrift i et fag som de ikke selv har produksjon i, påpeker Johansen.

Dette henger sammen med at lærlingene skal ha et forutsigbart og godt opplæringstilbud.

– Dersom lærlingene er utplassert i en annen bedrift enn lærebedriften, har ikke lenger lærebedriften kontroll over arbeids- og læringsmiljøet til lærlingene, slik opplæringsloven forutsetter. Dermed kan lærlingen bli plassert i en bedrift som ikke er relevant for faget, uten tilstrekkelig faglig oppfølging, statssekretær Anja Johansen.