Tallene som viser USAs egentlige arbeidsledighet
De nye tallene er satt sammen av en stiftelse som jobber for å bedre kårene for fattige og middelkasse-familier i USA.
De har definert som arbeidsledig: En person som ser etter en fulltids stilling som betaler en anstendig lønn, men som ikke kan finne det.
En anstendig lønn er i denne sammenheng satt til 20.000 dollar før skatt, eller rundt 200.000 norske kroner. Dette er også den offisielle fattigdomsgrensen i USA.
Gitt at man aksepterer den definisjonen, er arbeidsledigheten i USA 26,1 prosent.
Den offisielle arbeidsledigheten er på 7,9 prosent. Den utelukker alle som ikke aktivt søker etter arbeid og de med lav og usikker inntekt. Kun de helt uten inntekt som leter etter en jobb, teller som arbeidsledige.
To tall i Norge
I Norge har vi hovedsakelig to mål på arbeidsledighet. Den mest brukte kommer fra arbeidskraftundersøkelsen (AKU). Denne gir informasjon om hvor stor andel av befolkningen som er sysselsatte og arbeidsledige. I undersøkelsen blir et representativt utvalg av befolkningen mellom 16 og 74 år spurt om de er arbeidssøkende.
For september var arbeidsledigheten 5,3 prosent.
Nav operer med egne tall på helt ledige som omfatter alle som søker inntektsgivende arbeid ved NAV samt har vært uten inntektsgivende arbeid de siste to ukene og er tilgjengelig for det arbeid som søkes. Hovedregelen er at en person anses som meldt som arbeidssøker til NAV, hvis han har meldt seg eller fornyet meldingen i løpet av de to siste ukene.
3,7 prosent av arbeidsstyrken var helt ledig i september, mens 2,8 prosent var delvis ledig. 0,4 prosent var arbeidssøkere på tiltak. Summert blir det 6,9 prosent.
Uansett hvilket tall man ser på, for å bli registrert som arbeidsledig må man altså være helt uten inntektsgivende arbeid.
Normalt ligger AKU-ledigheten på et klart høyere nivå enn den registrerte ledigheten. Ifølge SSB er det også dette tallet som er mest sammenlignbart med utlandet.
Så finnes det et begrep som ofte brukes av politikere, og det er antallet som står utenfor arbeidslivet. I den siste IA-rapporten fra desember 2019 var det 536.000 tapte årsverk i 2018 som følge av mottak av helserelaterte ytelser. Andelen tapte årsverk har vært stabil siden 2014 og er på samme nivå som 2001.
Ingen ny statistikk for Norge
Det er ikke gjort noen seriøse forsøk på å regne ut tilsvarende «egentlig arbeidsledighet» i Norge i tråd med det amerikanske eksperimentet, men med mange utenfor arbeidsmarkedet skulle en tro det kunne bli høyt.
På den annen side vil et slik tall også være svært avhengig av hvor man velger å legge terskelen for hva som er en anstendig lønn her i landet. Det finnes ingen offisiell fattigdomsgrense i Norge, men SSB oprerer med en lavinntektsgrense på 60 prosent av årlig median husholdningsinntekt per forbruksenhet etter skatt. Den ligger på 230.000 kroner. Alderpensjonister kan ofte komme under dette nivået, men er ikke arbeidssøkende. Dermed vil dette kravet trolig heller ikke påvirke et alternativt ledighetstall.