Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i NSF.

 

Foto

NSF

Kommuneoppgjøret

Sykepleier- og læreroppgjørene i kommunene til mekling

Publisert: 19. oktober 2020 kl 13.46
Oppdatert: 19. oktober 2020 kl 14.33

Det var et enstemmig forbundsstyre i Norsk Sykepleierforbund som mandag forkastet resultatet etter forhandlingene med KS.

–  Vi vil takke alle medlemmene som har deltatt i avstemningen. I overkant av 40 prosent av medlemmene har deltatt og det er en markant økning i forhold til vår forrige uravstemning som var i KS-området i 2018. Vi ønsket at så mange som mulig deltok, og dette har gitt oss et klart mandat til mekleren. Selv om avstemningen ikke var bindende for forbundsstyret var rådet entydig. Prosess videre nå er først mekling, og om det ikke blir enighet der er neste steg streik, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i NSF.

I forrige uke ble det enighet for sykepleiere i Oslo kommune om et lønnstillegg på 1,7 prosent i tråd med frontfaget. Det er dette sykepleiere ved sykehjem i andre kommuner ikke vil godta.

Sykepleiere ansatt ved sykehusene gjenopptar forhandlingene med Spekter tirsdag 20. oktober.

Lærere går også til mekling

Også Utdanningsforbundet har avvist resultatet fra forhandlingene med KS, slik at også dette går til mekling.

Men til forskjell fra hos sykepleierne var det adskillig jevnere i deres uravstemning. En tredjedel av forbundets 94.700 medlemmer i KS-området valgte å avgi stemme. Av disse stemte 58,5 prosent nei.

Saken fortsetter under annonsen

Det betyr at 19,4 prosent av forbundets medlemmer på KS-området stemte mot og 13,8 stemte for.

Selv om deltakelsen var såpass lav og resultatet totalt sett ikke gir veldig tydelige signaler til forbundsledelsen, valgte et enstemmig sentralstyre å følge rådet fra flertallet av medlemmene som stemte.

Leder i forbundet, Steffen Handal er ikke fornøyd med resultatet.

– Isolert sett er det dårlig. Det sa jeg da jeg kom ut av forhandlingene og det mener jeg fremdeles. En ramme på 1,7 prosent er langt unna det vi hadde lagt planer for da oppgjøret startet i vinter. Men så kom koronapandemien og sendte landet ut i en krise. Mange har mistet jobben. Kommunekassene er bunnskrapte. Dette lønnsoppgjøret ble gjennomført i et unntaksår. Derfor valgte vi å anbefale den samme rammen som andre yrkesgrupper har fått. Vi måtte legge til grunn at det ikke var mer penger å hente fra kommunene og fylkene denne gang, forklarer Handal.

Vil ha samtale

Til NTB opplyser arbeidslivsdirektør i KS Tor Arne Gangsø at forhandlingsresultatet har en ramme på 1,7 prosent, det samme som frontfaget, men at tilleggene fra i fjor gjør at det er knapt nok penger å fordele i år. Han inviterer partene til en samtale om situasjonen som har oppstått.