Slik rammet koronaviruset norske virksomheter
I 2018 vise Næringslivets Sikkerhetsråds Mørketallsundersøkelse tilbake at bare 6 prosent av virksomhetene hadde opplevd bedrageri det foregående året.
En representativ intervjuundersøkelse Næringslivets Sikkerhetsråd gjennomførte i april i år, viste at hele 14 prosent av virksomhetene sa at de har opplevd bedrageri i løpet av de første ukene av koronakrisen.
– Sammenligner vi sikkerhetsbruddene i norske virksomheter under koronaperioden med situasjonsbildet for to år siden, ser vi en tydelig endring fra angrep mot maskiner til angrep mot mennesker, sier prosjektleder for Nasjonal sikkerhetsmåned og seniorrådgiver i Norsk Senter for informasjonssikring (NorSIS), Karoline Tømte.
– De siste månedenes erfaringer har gjort det enda tydeligere hvor viktig den enkelte ansatte er. Ved å styrke de ansattes kompetanse og kunnskap i å gjennomskue forsøk på svindel, bedrageri og dataangrep, vil ledere sørge for en sikrere virksomhet, sier hun.
Bransjene som ifølge undersøkelsen ble mest utsatt for bedrageri var offentlig administrasjon (28 prosent), tett etterfulgt av undervisningssektoren (20 prosent).
Angriper oftere mennesker enn maskiner
Mens antall bedrageriforsøk har økt, viser begge undersøkelsene fra Næringslivets sikkerhetsråd en kraftig nedgang i virksomheter som oppgir at de har opplevd hacking og regelrette datainnbrudd mot virksomheten.
Dette tallet har sunket omtrent tilsvarende som bedrageriandelen har økt - fra 13 prosent i 2018 til 5 prosent midt under koronatiltaksperioden.
– Det er menneskelige sårbarheter som blir utnyttet i denne krisen, og det er derfor viktig å ruste sine ansatte mot dette. Opplæringspakkene er derfor sannsynligvis den beste IT-sikkerhetsinvesteringen virksomhetene kan gjøre i år, sier administrerende direktør i NSR, Odin Johannesen.