Fallet i ordretilgangen er spesielt kraftig for produsenter av investeringsvarer hvor leverandører til olje- og gassektoren bidro mest til fallet. Dette rammer spesielt næringene bygging av skip og oljeplattformer, maskinindustri og maskinreparasjon og -installasjon.

Foto

iStock.

Koronapandemien

Pessimisme hos flertallet av industrilederne

Publisert: 23. juli 2020 kl 09.43
Oppdatert: 23. juli 2020 kl 09.43

Stor usikkerhet knyttet til koronapandemien bidrar til at den generelle bedømmelsen for 3. kvartal 2020 preges av pessimisme hos flertallet av industrilederne, melder SSB.

De ferske tallene viser fall i samlet industriproduksjon sammenlignet med 1. kvartal 2020.

Det er særlig produsenter av investeringsvarer som melder om lavere produksjon, men også konsumvarer og innsatsvarer rapporterer om nedgang i produksjonsvolumet sammenliknet med det foregående kvartalet.

Mindre etterspørsel

Den samlede industrisysselsettingen viser også nedgang i 2. kvartal 2020. Nedgangen har sammenheng med de omfattende tiltakene mot smittespredning som ble gjennomført i vår.

Det meldes om lavere sysselsetting innenfor alle tre varetyper, men nedgangen er størst for investeringsvarer og konsumvarer.

Den samlede ordrebeholdning i industrien gikk kraftig ned i 2. kvartal. Ordretilgangen fra både hjemme- og eksportmarkedet viste begge en klar nedgang. Produsenter av alle tre varetyper melder om nedgang i ordretilgangen både på hjemme- og eksportmarkedet.

Saken fortsetter under annonsen

Fallet i ordretilgangen er spesielt kraftig for produsenter av investeringsvarer hvor leverandører til olje- og gassektoren bidro mest til fallet. Dette rammer spesielt næringene bygging av skip og oljeplattformer, maskinindustri og maskinreparasjon og -installasjon.

Lavere ordretilgang blant produsenter av investeringsvarer har delvis sammenheng med at det kraftige oljeprisfallet i mars førte til kraftige kutt i investeringsplaner innen olje og gass, både globalt og på norsk sokkel.

Den økonomiske tilbakegangen blant Norges viktigste handelspartnere, særlig i eurosonen og Storbritannia, har bidratt til lavere etterspørsel mot norske eksportbedrifter, og dermed fall i ordretilgangen fra eksportmarkedene.

Det blir ikke bedre

Den generelle bedømmelsen av utsiktene for 3. kvartal 2020 er fortsatt preget av både de norske og de globale tiltakene mot koronapandemien.

Det er en stor andel av industriledere som melder at det er pandemien som er bakgrunnen for pessimismen som uttrykkes i indeksen for den generelle bedømmelsen av utsiktene neste kvartalet.

Den generelle bedømmelsen er mest negativ blant ledere innenfor varetypen investeringsvarer og innsatsvarer, mens produsentene av konsumvarer har et nøytralt syn på utsiktene til 3.kvartal.

Saken fortsetter under annonsen

Industrilederne melder om at vedtatte investeringsplaner nedjusteres, og ordretilgangen fra både hjemme- og eksportmarkedet er ventet å gå kraftig ned.

Det samme gjelder for sysselsettingen, den ventes å avta betydelig i industrien samlet sett i 3. kvartal.

Svak etterspørsel og sterk konkurranse

En økende andel av industrilederne trekker frem svak etterspørsel og sterk konkurranse som begrensende for produksjonen i 2. kvartal 2020.

Andelen som peker på at mangel på maskin- og anleggskapasitet samt kvalifisert arbeidskraft er en utfordring fortsatte å falle i 2. kvartal 2020.

Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad i industrien er lavere enn i forrige kvartal og beregnes til 76,0 prosent ved utgangen av 2. kvartal 2020.

Utnyttingsgraden har falt gradvis de siste kvartalene og ligger nå godt under det historiske gjennomsnittet på 80,1 prosent.

Saken fortsetter under annonsen