Geir Kalleberg i EPOS har opplevd en eventyrlig vekst i salget av kommunikasjonsutstyr til bedrifter. Salget av hodetelefoner ble tredoblet i april og mai .

Foto

EPOS

Tredoblet salget av hodetelefoner

Pandemien sikret rekordvekst

Publisert: 3. desember 2020 kl 11.23
Oppdatert: 3. desember 2020 kl 11.23

Dansk-eide EPOS, som utvikler og selger lyd- og videoløsninger til profesjonelle, kan melde om en ekstrem vekst i løpet av de siste ni månedene. For dem blir 2020 et drømmeår – rent resultatmessig.

Nytt gullkantet marked

Yrkesaktive på fjernkontor representerer et nytt marked for selskapet, noe som blant annet gir seg utslag i at salget av hodetelefoner bryter alle tidligere prognoser.

− I april og mai hadde vi over 200 prosent vekst, sier Geir Kalleberg, leder av EPOS i Norge.

Totalt under koronakrisen har EPOS økt salget av hodetelefoner fra 26 millioner kroner omsetning i 2019 til et anslag på 42 millioner kroner i 2020. Hele økningen har kommet siden mars.

− Koronaen snudde fullstendig opp ned på markedet. Vi har vokst dobbelt så mye som budsjettert, forteller Kalleberg.

− I fjor anslo jeg en vekst på rundt 50 prosent i 2020. Men utbruddet har ført til 110 prosent vekst i salget av hodetelefoner for yrkesaktive. Det er fordi samfunn- og næringsliv har gjort unna to år med digitalisering i løpet av noen måneder. Umiddelbart etter utbruddet hadde vi isolert sett 200 prosent vekst i april og mai. En vekst som rett og slett ble begrenset av vår leveringsevne, sier Kalleberg.

Saken fortsetter under annonsen

Fra spesialkunder til folk flest

Den store veksten på 110 prosent er flerfoldige ganger større enn tidligere prognoser. Markedsanalyser fra Grand View Research anslo i fjor at det globale markedet for hodetelefoner vil vokse med 20 prosent hvert år frem til 2027 og gå fra totalt 34,8 milliarder dollar i verdi i 2020 til 126,7 milliarder dollar i 2027.

− Vi vokser nå mye mer enn de mest optimistiske prognosene. Og vi opplever størst vekst innen kommuner og i helsesektoren. Teams og Zoom har ført til at hodetelefoner har skiftet status hos folk flest. Det har gått fra noe man før brukte til privat underholdning og var for spesielle brukere, til å bli et verktøy alle må ha, på lik linje med en pålitelig mobiltelefon, sier Geir Kalleberg.

Tall fra Elektronikkbransjen viser at nordmenn kjøpte 960.000 hodetelefoner i fjor.

Selskapet Mobit, som er en av landets største forhandlere av mobil og IT for bedriftsmarkedet, bekrefter at den samme veksten som EPOS nå opplever gjelder også for andre aktører i «hjemmekontor-bransjen».

− Salget av produkter for hjemmekontor har for alvor skutt fart i år og er i ferd med å bli et mye større marked. Hittil i år har vi opplevd 50 prosent økning i salget av hjemmekontor-produkter, sier produktsjef i Mobit, Jan Ove Pedersen.

Vi gjør nå fem års digitalisering på ett år og uavhengig av hvor lenge denne pandemien varer, så vil tiltakene vi har igangsatt nå, forbli varig

Saken fortsetter under annonsen

Vekst verden over

Det kan se ut som om den trenden Statsbygg og forskerne i Stami ser for seg, med mye mer fleksibilitet mellom kontor og hjemmekontor, samt en storstilt «ommøblering» av møterommene rundt om, til «multirom» med digitale kommunikasjonsløsninger, brer om seg over hele verden.

EPOS har fått utarbeidet en internasjonal undersøkelse blant toppledere i 10 land fra USA, Europa, Asia og Australia.

Her svarer 95 prosent av lederne at de har bestemt seg for å investere i nytt lydutstyr for individuell bruk.   

Undersøkelsen viser ifølge Epos at toppledere verden over i løpet av året har omfavnet virtuelle møteplasser og svarer at de sparer både tid og penger på å ha videosamtaler i stedet for å møte folk ansikt til ansikt.

− Vi ser nå noe eksepsjonelt. Næringslivet har startet en massiv utrusting av arbeidsstyrken for å fremtidssikre dem mot lignende situasjoner som pandemien i år. Toppledere i Norge og resten av verden har skjønt at tapet med å sende folk på hjemmekontor, kan bli katastrofalt, dersom det forårsaker svikt eller sammenbrudd i kommunikasjonen. Vi gjør nå fem års digitalisering på ett år og uavhengig av hvor lenge denne pandemien varer, så vil tiltakene vi har igangsatt nå, forbli varige, sier Geir Kalleberg, leder for EPOS i Norge.  

I undersøkelsen svarer 49 prosent av ledere at en flere «hybride kontorer» − eller «multikontorer» − har økt viktigheten av kommunikasjonsutstyr og teknologi i deres bedrifter.

Saken fortsetter under annonsen

− Lederne begynner å innse at «en størrelse ikke passer alle». De må kartlegge hvordan bedriften skal jobbe og hvilke endepunkter ansatte jobber med kommunikasjon i, enten det er på kontoret eller mer sannsynlig, en hybridmodell. Teknologiske løsninger vil spille en avgjørende rolle i å tilrettelegge for hvordan bedrifter ser ut om ti år, mener Geir Kalleberg.