BEKLAGELIG: Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen frykter for rekrutteringen til sykepleieryrket på sikt, og tror også det blir vanskeligere å beholde sykepleiere fremover dersom det blir et enda større press på ulempejobbing.

Foto

Norsk Sykepleierforbund

NSF skuffet over Spekter

Publisert: 16. januar 2020 kl 12.39
Oppdatert: 16. januar 2020 kl 13.09

Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund Lill Sverresdatter Larsen, forteller at hun har fått mange reaksjoner på at Spekter velger å si opp avtalen.

– Det er overraskende og sterkt beklagelig at denne oppsigelsen kommer nå. Særlig fordi flere tillitsvalgte kan fortelle om positive erfaringer der avtalen er testet ut. De beskriver den som et skritt i riktig retning, sier Larsen til Dagens Perspektiv.

Avtalen som Spekter har sagt opp, kom på plass i 2018.

Målet med den, var å sikre en mer forutsigbar arbeidstid for sykepleierne. Avtalen skulle også sikre mer heltid, og dermed bedre tilgang på sykepleierkapasitet til pasientene.

Spekter mener nå at dette ikke har blitt oppnådd, og vil derfor forhandle frem en ny avtale.

Forstår det ikke

Larsen understreker at NSF ikke hadde blitt varslet om oppsigelsen på forhånd. Dette gjør at hun heller ikke ønsker å spekulere i muligheten for å komme til enighet med Spekter om en ny avtale.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er såpass overraskende at de sier opp denne avtalen uten at den er prøvd ut skikkelig, at det er vanskelig å si noe om troen på å eventuelt få på plass en ny avtale, sier Larsen.

Forbundslederen er likevel klar på at de gjerne møter til forhandlinger, men da med utgangspunkt i den avtalen som gjelder frem til oppsigelsen 13. april.

Spekter mener på sin side at misnøyen med avtalen har vært kommunisert til NSF flere ganger.

Kommunikasjonssjef i Spekter, Ingvild Dahl Dørnes, skriver i en e-post til Dagens Perspektiv at de har vært tydelig på dette.

– Den generelle tilbakemeldingen fra helseforetakene er at avtalen ikke har gitt ønsket effekt med tanke på å sikre at det er nok sykepleiere på jobb når det er behov for det. Dette har det vært forhandlet med NSF om i flere møter også før oppsigelsen, sier Dørnes.

Fafo: Ikke uvanlig

I forskningsstiftelsen Fafo sitter Kristine Nergaard som forskningskoordinator.

Saken fortsetter under annonsen

Foto

IKKE UVANLIG: Fafo-forsker Kristine Nergaard sier det ikke er uvanlig at avtaler sies opp dersom en av partene ønsker den tilbake på forhandlingsbordet. (Foto: Fafo)

Hun jobber mye med lønnsforhandlinger og lov- og avtaleverk, og mener det er lite sannsynlig at oppsigelsen kom som lyn fra klar himmel for Norsk Sykepleierforbund.

Dette har nok NSF vært klar over, tror hun.

– Jeg har vanskelig for å tro at det kom som et sjokk på dem at Spekter ikke er fornøyd med dagens situasjon, sier Nergaard til Dagens Perspektiv.

Hun mener en oppsigelsen som denne ikke er dramatisk i seg selv, og sier det er ganske vanlig at det skjer dersom én av partene ønsker avtalen tilbake på forhandlingsbordet.

Jeg har vanskelig for å tro at dette kom som et sjokk på NSF.

– Det man kan si, er at avtaler som dette som regel varer i mer enn to år. Avtalen er relativt ny. Samtidig har nok Spekter sett at avtalen ikke gir dem de resultatene de ønsker deg, sier Nergaard.

Saken fortsetter under annonsen

Nå spår hun at konsekvensene blir at forhandlingene om en ny avtaler kommer inn som en del av lønnsoppgjøret senere i år.

Åpent utfall

Konsekvensene av oppsigelsen er større enn det, skal vi tro NSF-lederen.

Larsen frykter for rekrutteringen til sykepleieryrket på sikt, og tror også det blir vanskeligere å beholde sykepleiere fremover dersom det blir et enda større press på ulempejobbing.

– Blir det det mindre frivillighet når det kommer til ulempe er det sterk beklagelig. Vi mangler allerede mange sykepleiere i dag, og til slutt vil dette ramme pasientene, sier Larsen.

Dørnes i Spekter understreker at de ønsker å samarbeide med NSF for å finne gode løsninger.

– Slik at vi kommer frem til noe som gjør at ledere med ansvar for pasientbehandling, drift og arbeidsmiljø får mulighet til bedre å kunne fordele ressursen i forutsigbare arbeidsplaner, skriver Dørnes i e-posten.

Saken fortsetter under annonsen

Spekter har lite muligheter

Nergaard i Fafo syns det er spennende å se hva Spekter konkret ønsker å oppnå.

– De ønsker jo å bedre få dekket opp ulempevaktene, men hvordan de skal få til det gjenstår å se. Sykehusene ønsker nok en avtale som gir flere sykepleiere på vakt i helgene, sier hun.

Arbeidsgivere har begrensede virkemidler når de ønsker nye elementer inn i en tariffavtale.

Per i dag jobber sykepleiere kun hver tredje helg.

NSF har flere ganger vært tydelige på at de ikke ønsker at arbeidsmiljøloven endres i henhold til et forslag som Arbeidstidsutvalget kom med i 2016. Forslaget innebærer at dagens avtalerett til å forhandle om turnus og vaktplaner fjernes.

Nergaard forteller at arbeidsgivere har begrensede virkemidler når de ønsker nye elementer inn i en tariffavtale, og minner om at slike forhandlinger er krevende.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er ingen tradisjon i offentlig sektor å gå til lockout for å presse frem endringer. Så Speker er avhengig av at det kommer en ny avtale på plass gjennom forhandlinger, sier hun.