Studien viser at nordmenn som mister jobben har 20 prosent større sjanse for å drive med kriminell aktivitet det første året de er arbeidsløse.

Foto

iStock.

Norske menn som mister jobben har høyere sjanse for å bli kriminelle

Publisert: 30. mars 2020 kl 09.02
Oppdatert: 30. mars 2020 kl 12.39

Studien viser at nordmenn som mister jobben har 20 prosent større sjanse for å drive med kriminell aktivitet det første året de er arbeidsløse.

De norske og amerikanske forskerne tok i bruk data fra over 360.000 arbeidsløse nordmenn mellom 18 og 40 år. 84.000 av disse mistet jobben i løpet av de 15 årene med data forskerne satt på.

Ifølge forskerne var det ikke nok kriminalitet blant kvinner til å inkludere dem, så derfor handler denne forskningen kun om menn.

Det var en dramatisk økning i voldsforbrytelser, trafikkforbrytelser, narkotika- og alkoholrelaterte forbrytelser som ble begått på hverdagene, skriver Forskning.no.

Forskningen ble publisert i tidsskriftet Labour Economics.

Psykologiske effekter

Saken fortsetter under annonsen

Økonomiprofessor ved Case Western Reserve University og en av forskerne bak den nye studien, Mark Votruba, skriver dette i en pressemelding:

– Den kriminelle aktiviteten handler ikke bare om at arbeidstakere erstatter tapt inntekt. Disse resultatene antyder at andre viktige faktorer er i spill, inkludert de psykologiske effektene av jobbtap.

Disse effektene varer kun et år. Etter den tid er ikke risikoen for å bli kriminell høyere enn for folk flest.

Ifølge forskerne var det 1 prosent økning i kriminalitet i 2010 på grunn av denne effekten. Da var fortsatt arbeidsledigheten forholdsvis høy etter finanskrisen i 2008.

Forskerne peker på at hverdagsstruktur begrenser tiden som kan brukes til å drive kriminell aktivitet. De så en sterk økning i kriminalitet som ble utført på hverdager av de som hadde mistet jobben.

300.000 arbeidsledige i Norge

Saken fortsetter under annonsen

Fredag 27. mars viste tall fra Statistisk sentralbyrå at nesten 300.000 nordmenn hadde søkt om dagpenger siden 12. mars. Den enorme økningen skyldes permitteringer som følge av koronaviruset. 

Over 10 prosent av arbeidsstyrken i Norge er arbeidsledige. Det er den høyeste ledighet siden 1930-tallet.

– Arbeidsledigheten er ikke problemet. Korona-viruset er problemet, selv om de to henger sammen, sier Kjetil Telle, fagdirektør for helsetjenesteforskning ved Folkehelseinstituttet og en av hovedforskerne bak studien til nettstedet.

I land der det å miste jobben gjør deg mer økonomisk sårbar enn i Norge, kan denne sammenhengen mellom kriminalitet og arbeidsledighet være mye høyere, ifølge studien.

Men situasjonen nå er ekstraordinær og ifølge Telle må folk være varsomme med å trekke sammenhenger.

– Akkurat nå har regjeringen gått til harde tiltak. Så situasjonen vil neppe være det samme som en normalsituasjon vi tenker oss i studien, sier Telle.

Saken fortsetter under annonsen