FRYSER SAMARBEIDET: Nav kommer inntil videre ikke til å sende sine brukere på tiltak hos sportskjeden XXL. Nav krever «nødvendige tiltak og rutiner» for å gjenoppta praksisen. 

Foto

Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Nav stanser arbeidstrening hos XXL – krever opprydning

Publisert: 28. januar 2020 kl 08.49
Oppdatert: 29. januar 2020 kl 15.52

Nav har i en årrekke hatt et omfattende samarbeid med sportskjeden XXL om praksisplasser for Nav-brukere. Både Nav og XXL har trukket fram dette samarbeidet som et godt eksempel på innsats for et inkluderende arbeidsliv.

Nå stopper imidlertid Nav utplassering av personer på tiltak hos XXL. Nav kommer inntil videre ikke til å sende sine brukere på tiltak hos XXL.

Nav krever «nødvendige tiltak og rutiner» for å gjenoppta praksisen.

Bakgrunnen for at Nav nå fryser sitt nasjonale samarbeid med XXL, er kjedens egen granskningsrapport i desember. Den avslørte prisjuks, ulønnet arbeid og disiplinerende straffereaksjoner, skriver E24.

Nav krever tiltak og nye rutiner

– Endringene består i at vi midlertidig ikke vil tilvise kandidater til stillinger i XXL og heller ikke opprette nye tiltaksplasser hos XXL inntil selskapet har truffet nødvendige tiltak og rutiner knyttet til sitt interne arbeidsmiljø, skriver Nav arbeids- og tjenestedirektør Kjell Hugvik til økonominettstedet.

Nav vil også avvente Arbeidstilsynets undersøkelse av arbeidsforholdene i XXL. E24 meldte i oktober at tilsynet vil undersøke mulige brudd på arbeidsmiljøloven i sportskjeden, få dager etter nyheten om at ansatte ved flere varehus har jobbet på «dugnad» uten lønn.

Saken fortsetter under annonsen

– Har respekt for Navs avgjørelse

XXL har respekt for Navs avgjørelse, ifølge fungerende pressekontakt Marte Ramuz Eriksen. Hun understreker at kjeden samarbeider med Nav og Arbeidstilsynet, og at dialogen er god.

– XXL jobber for å svare på spørsmålene tilsynet og Nav har, og målet er å gjenoppta samarbeidet så snart som mulig slik at man kan hjelpe enda flere tilbake i arbeidslivet.

Omfattende samarbeid

Nav har i en årrekke hatt et omfattende, formalisert samarbeid med XXL om at sportskjeden tar imot Nav-brukere i arbeidspraksis. I Trøndelag har Nav samarbeidet med XXL siden 2015, og som i juni 2018 undertegnet Nav Trøndelag og XXL en samarbeidsavtale som skulle bidra til at kandidater fra Nav skulle få prøv seg i jobb og at XXL skulle få dekket sine behov for nye medarbeidere.

Målgruppa for avtalen i Trøndelag var unge arbeidssøkere mellom 18 og 30 år som trenger hjelp for å komme i jobb på grunn av manglende kompetanse, langtidsledighet eller utfordringer med helsa.’’

Erfaringer fra Trøndelag bidro til at det ble inngått et formalisert samarbeid mellom XXL og Nav på nasjonalt plan.

Saken fortsetter under annonsen

«Det tette samarbeidet mellom Nav og XXL i Trondheim har spredt seg over hele landet til alle XXLs 34 kjøpesenter, og i januar i år ble det inngått en nasjonal intensjonsavtale mellom XXL og Nav», fortalte Nav da samarbeidsavtalen i Trøndelag ble undertegnet sommeren 2018.

Siden 2013 har Nav utbetalt 15,2 millioner i tilskudd til XXL, skrev E24 i september.

Inkluderingsdugnad

XXL har også profilert seg som støttespiller for regjeringens inkluderingsdugnad, som skal få flere med nedsatt funksjonsevne og hull i CV-en i arbeid.

Sportskjeden var blant de inviterte da regjeringen lanserte inkluderingsdugnaden i juni 2018.

– Vi har møtt statsråd Anniken Haugli og fått tilbakemelding om at de setter pris på jobben vi gjør og har vært med på å utvikle, sa inkluderingsansvarlig Kim Daniel Skogstad i XXL da dugnaden ble lansert.