Nav betalte 7,1 milliarder til tiltaksleverandører i fjor – Fretex fikk mest
En hovedoppgave for Nav er å få flere i jobb og færre på trygd. Den skjer i stor utstrekning ved at Nav betaler eksterne virksomheter for å gjennomføre ulike arbeidsmarkedstiltak.
I fjor betalte Nav i alt ut 7,1 milliarder kroner til slike tiltaksleverandører. Av dette gikk nesten 1,2 milliarder til de ti største aktørene, viser en oversikt over utbetalinger til tiltaksleverandører som Velferd.no har fått fra Nav.
Fem virksomheter fikk utbetalt mer enn 100 millioner kroner fra Nav i fjor. Blant disse var det tre kommersielle virksomheter, én kommunalt eid arbeidsinkluderingsbedrift og én privat, ideell aktør.
For andre år på rad troner Fretex på toppen av listen over leverandører til Nav.
Fretex er fortsatt størst
De siste årene har kommersielle selskaper sikret seg en økt andel av markedet for gjennomføring av tiltak betalt av Nav. Det er blant annet et resultat av at de to store Nav-tiltakene avklaring og oppfølging ble satt ut på anbud i 2015.
Den ideelle aktøren Fretex, som eies av Frelsesarmeen, har imidlertid klart seg bra de siste årene.
Mens andre ideelle aktører har slitt med å hevde seg i konkurransen med kommersielle virksomheter, har Fretex vunnet en rekke store kontrakter i anbudskonkurranser i ulike deler av landet.
Tallene Velferd.no har fått fra Nav, viser at Fretex har befestet sin posisjon som Norges største arbeids- og inkluderingsbedrift. For andre år på rad troner Fretex på toppen av listen over leverandører til Nav.
I fjor gjennomførte Fretex tiltak for Nav til en samlet verdi av 225 millioner kroner. Det er drøyt 40 millioner kroner mer enn nummer to på listen.
Anbudssmell i fjor
Etter å ha møtt sterk kritikk for denne forretningsmodellen, og etter at en juridisk utredning bestilt av Nav konkluderte med at Din Utviklings praksis var i strid både med norsk lov og med selskapets avtale med Nav, endret Din Utvikling sin virksomhet.
Selskapet gikk fra å basere seg på innleide oppdragstakere til å ansette karriereveiledere i faste stillinger og inngikk i februar 2018 tariffavtale med Handel og Kontor.
I fjor fikk imidlertid selskapet og dets ansatte oppleve at anbudssystemet har sine skyggesider. I januar 2019 begynte en ny runde med anbudskonkurranser for tiltakene avklaring og oppfølging, og Din Utvikling lyktes langt dårligere enn i forrige runde.
Etter å ha tapt anbudskonkurranser i Viken fortalte selskapet i fjor sommer at det måtte gå til masseoppsigelser av ansatte. Likevel var det ingen dramatisk nedgang i Din Utviklings oppdrag for Nav i fjoråret sett under ett sammenlignet med året før.
Mens Nav betalte 196 millioner til Din Utvikling i 2018, fikk selskapet utbetalt 183 millioner fra Nav i fjor.
Oppfølgingsenheten Frisk
Din Utvikling har tette bånd til Oppfølgingsenheten Frisk, som var den fjerde største tiltaksleverandøren til Nav i fjor. For to år siden gikk de to selskapene sammen i et felles selskap, Frisk Utvikling.
De to selskapene har fortsatt å drive hver for seg, men har et tett samarbeid. Samlet hadde de oppdrag for Nav til en verdi av 293 millioner kroner i fjor.
I tillegg til å gjøre oppdrag for Nav, leverer Oppfølgingsenheten Frisk også spesialhelsetjenester til flere regionale helseforetak. Og i likhet med Din Utvikling har selskapet opplevd en kraftig vekst i de siste årene.
I anbudskonkurransene i Agder gjorde Oppfølgingsenheten Frisk rent bord.
Omsetningen til Oppfølgingsenheten Frisk økte fra 45 millioner i 2009 til 109 millioner i 2015. Det var samme år som de første anbudskonkurransene ble gjennomført for Navs oppfølgings- og avklaringstiltak.
Monopol i Agder
Mens Din Utvikling gikk på en smell i anbudskonkurranser i fjor, kunne Oppfølgingsenheten Frisk notere seg for noen solide seirer.
I januar i fjor utlyste Nav i Agder anbudskonkurranse for tiltakene oppfølging og avklaring i ulike deler av fylket. Samlet verdi av kontraktene det ble kjempet om, ble anslått til å være opptil 417 millioner kroner over en fireårsperiode.
I anbudskonkurransene i Agder gjorde Oppfølgingsenheten Frisk rent bord, og selskapet sikret seg dermed monopol på å levere de to tiltakene i Agder de kommende årene.
Utfallet av anbudsrundene i Agder ble mottatt med bekymring i bransjeforeningen Arbeid & Inkludering i NHO, som organiserer mer enn hundre arbeidsinkluderingsbedrifter.
– Vi ser med bekymring på det som har skjedd i Agder, rett og slett fordi vi er redd for at monopolsituasjonen fører til at fagkompetanse forvitrer, sa informasjonssjef Per Christian Langset i Arbeid & Inkludering til Velferd.no da resultatene av anbudskonkurransene i Agder ble kjent.
De store aktørene har fortrinn ved at de kan bruke mye ressurser på å skrive anbud og at de kan presse ned prisene.
Store selskaper vinner
Resultatet i Agder var i tråd med det som har vært resultatet av anbudskonkurransene generelt, nemlig en kraftig nedgang i antall leverandører. Det har vist seg at det er vanskelig for små virksomheter å hevde seg konkurranse med de store når tiltak settes ut på anbud. Det gjelder både ideelle aktører og små kommersielle virksomheter med lokal forankring.
En av dem som har merket det, er den lokale bedriften Friskgården i Trøndelag, Selskapet har i flere år levert tiltaket oppfølging til Nav, men tapte i fjor kampen om nye kontrakter, i konkurranser der blant annet to store kommersielle velferdsaktører deltok.
De store aktørene har fortrinn ved at de kan bruke mye ressurser på å skrive anbud og at de kan presse ned prisene, konstaterte Friskgården-eier Svein Myhr i et intervju med Velferd.no i fjor.
– De beste anbudsskriverne med de laveste prisene vinner kontraktene. Nav har heller ingen kvalitetsvurdering av de resultatene som faktisk er oppnådd, sa Myhr.
Utenlandske eiere
Flere av de store kommersielle tiltaksleverandørene som var på leverandørtoppen i fjor, har utenlandske eiere eller er del av konsern med aktiviteter i flere land.
Sonans var tidlige eid av det britiske oppkjøpsfondet Procuritas, og i 2017 ble eierskapet overtatt at et annet britisk selskap, EMK Capital.
AS3 er et nordisk selskap som ble startet i Danmark i 1989, og som åpnet virksomhet i Norge i 2001. I dag driver selskapet virksomhet både Norge, Danmark, Sverige og Finland.
Podium eies av bemanningsselskapet Jobzone, som har norske eiere, men som også har også virksomhet i Sverige.
Kommunalt eide leverandører
Mens fem av de ti største tiltaksleverandørene til Nav i fjor var kommersielle bedrifter, var fire av dem arbeidsinkluderingsbedrifter med kommuner som hovedeiere. Det gjelder Fønix i Sandefjord, Hapro på Hadeland, Grep i Grenland og A2G i Bergen.
Størst av disse var Fønix, med leveranser til Nav til en verdi av 104 millioner kroner i fjor.
Selskapet har vært den dominerende leverandøren av arbeidsmarkedstjenester i Vestfold de siste årene og driver også virksomhet utenfor hjemfylket.
Fønix ble eneleverandør av tiltakene oppfølging og avklaring i Vestfold etter anbudsrundene i 2015, og selskapet vant en rekke kontrakter da Nav Vestfold utlyste nye anbudsrunder i fjor. Selskapet har også vunnet en konkurranse i om å drive avklaringstiltaket i Moss de neste årene.
Det er de samme selskapene som ligger på topp fra år til år.
For å møte den endrede konkurransesituasjonen på tiltaksmarkedet har Fønix endret måten man driver på, fortalte administrerende direktør Toril Gogstad til Velferd.no i fjor.
– Fønix var på mange måter en pioner, i den forstand at vi tenkte at vi måtte agere mer som de andre store kommersielle selskapene, de som ikke er forankret i et bestemt fylke eller på ett sted. De offentlige tiltaksbedriftene holdt seg gjerne til de områdene der de allerede hadde en lokal forankring. Dette har endret seg nå, men vi var tidlig ute. Det tror jeg er mye av suksessoppskriften vår, sa hun.
Liten utskiftning i toppen
Tall for Navs utbetalinger til tiltaksleverandører de siste årene, viser at det er de samme selskapene som ligger på topp fra år til år.
Ni av de ti største tiltaksleverandørene i 2019 var også blant topp ti i 2018. Den eneste nye blant topp ti i fjor var selskapet A2G, som eies av Bergen kommune sammen med ulike ideelle organisasjoner.
Det eneste selskapet som forsvant ut av topp ti-listen i fjor, var det JobLearn. Selskapet har vært storleverandør av tiltak til Nav i mange år, og fikk i underkant av 58 millioner kroner i betaling fra Nav i løpet av 2019. Det var 24 millioner mindre enn året før.