ØKT FLEKSIBILITET: Den nye avtalen i Danmark vil gi eldre arbeidstakere i industrien mulighet til å ta ut 38 fridager i året. Avtalen stimulerer også til å fortsette å jobbe etter pensjonsalderen.

Foto

SeventyFour/iStock

 

Nå kan danske seniorer få fire dagers arbeidsuke

Publisert: 27. februar 2020 kl 10.38
Oppdatert: 27. februar 2020 kl 12.54

Årets tariffavtale mellom arbeidstakere og arbeidsgivere i industrien i Danmark gir flere fridager og økt fleksibilitet for seniorer som ønsker en gradvis nedtrapping mot slutten av yrkeskarrieren.

Avtalen gir også nye muligheter for dem som ønsker å fortsette å jobbe etter at de har nådd pensjonsalder, skriver nettstedet Altinget.dk.

Seniorer som har mindre enn fem år igjen til pensjonsalderen, vil med den nye avtalen få mulighet til å ta ut i alt 38 fridager i året. Sammen med fem feriedager som de har krav på, er firedagersuka dermed i praksis en realitet for dem som ønsker det.

«Frittvalgskonto»

Et viktig element i tariffavtalen er den såkalte «frittvalgskonto». Det er en ordning som ble innført i 2007, og som innebærer at en andel av lønna settes inn på konto hos arbeidsgiveren. Dette kan arbeidstakeren velge om skal utbetales som lønn, settes inn på pensjonskonto, brukes til å ta fri for å passe syke barn, tas ut som ferie eller brukes til seniorfridager.

Den nye avtalen for industrien i Danmark innebærer at frittvalgskontoen vil øke fra fire til sju prosent av lønna i løpet av tre år.

Det gir helt konkret mulighet til å ta ut seks ekstra fridager i året, skriver Altinget.dk.

Saken fortsetter under annonsen

Seniorfridager

I 2012 ble det innført en kombinasjon av frittvalgskonto og seniorfridager i Danmark. Med den nye avtalen innebærer dette at antallet fridager seniorer kan ta ut i løpet av året, vil øke fra 32 til 38.

Avtalen for industrien omfatter 230.000 danske arbeidstakere. Den kan imidlertid få langt større betydning fordi avtalen legger føringer for øvrige avtaler i privat sektor, som omfatter over 600.000 lønnsmottakere, påpeker  Altinget.dk.

Et viktig neste skritt er at seniorfridager blir presentert som en reell mulighet.

Ældre Sagen er fornøyd

Den nye avtalen blir godt mottatt av organisasjonen Ældre Sagen, som blant annet jobber for et godt arbeidsliv for seniorer. Organisasjonen har lenge engasjert seg for at seniorer skal få mulighet til en mer fleksibel overgang til pensjonsalderen.

– Det er en markant forbedring siden siste avtale, som gir mulighet for og rett til mer fleksibilitet i både arbeidslivet og seniorarbeidslivet, sier økonom Anna Sophie Debel i Ældre Sagen til Altinget.dk om avtalen som nå er inngått.

Saken fortsetter under annonsen

Ældre Sagen mener det er viktig at den økte fleksibiliteten blir fulgt opp med bedre informasjon.

– Et viktig neste skritt er at seniorfridager blir presentert som en reell mulighet og at det blir signalisert overfor medarbeidere at det er støtte til at man bruker sin rett til seniorfridager, sier Debel.

En undersøkelse viser at bare åtte prosent bruker frittvalgskontoen til seniordager, omsorgsdager eller feriedager. Flertallet velger å få det uttalt som lønn.

Svært mange vil gjerne bli i jobben og som en del av fellesskapet.

Stimulerer til å stå i jobb

Den nye tariffavtalen vil også gi økt fleksibilitet for den som ønsker forlenge yrkeskarrieren. Ifølge avtalen kan arbeidstakere få sine pensjonsbidrag utbetalt som lønn hvis de fortsetter å jobbe etter pensjonsalderen.

– Dermed blir det mer attraktivt å jobbe lenger, fordi man ikke binder pengene til en pensjonsordning som man allerede har innbetalt til i mange år, og som man kanskje får mindre bruk for, jo lenger man arbeider, sier Mads Andersen i fagforbundet 3F til Altinget.dk.

Saken fortsetter under annonsen

Direktør Lars Sandahl Sørensen i arbeidsgiverorganisasjonen Dansk Industri mener den nye avtalen imøtekommer ønsket om økt fleksibilitet samtidig som den stimulerer til å stå lenger i jobb.

– Svært mange vil gjerne bli i jobben og som en del av fellesskapet, men de ønsker kanskje ikke å jobbe like mye. Det skal vi selvfølgelig gjøre alt vi kan for å imøtekomme. Og vi har for øvrig svært god bruk for arbeidskraften, Vi leter stadig med lys og lykte etter kvalifisert arbeidskraft mange steder i landet, sier han.