ENELEVERANDØR: MjøsAnker gikk seirende ut av Nav Innlandets anbudskonkurranser om å gjennomføre arbeidsrettet norskopplæring for fremmedspråklige.

Foto

Tore Meek/NTB

Nav-anbud

MjøsAnker blir eneleverandør av norskopplæring i Innlandet

Publisert: 3. november 2020 kl 09.29
Oppdatert: 3. november 2020 kl 09.29

I fjor feide MjøsAnker konkurrentene av banen da Nav inviterte til en anbudsrunde på tiltaket avklaring i det nye fylket Innlandet. Seks delkonkurranser ble gjennomført i fylket, og MjøsAnker gikk seirende ut av alle seks.

MjøsAnker fikk dermed monopol på levering av avklaringstiltaket de neste fire årene og sikret seg kontrakter til en samlet verdi av opptil 196 millioner kroner.

Nå har arbeidsinkluderingsbedriften med hovedkontor i Hamar klart det igjen: denne gangen i konkurransen om kontrakt med Nav på å gjennomføre arbeidsrettet norskopplæring .

Les også: MjøsAnker får monopol på å levere Nav-tiltak i Innlandet

Vant fem delkonkurranser

I begynnelsen av mai utlyste Nav Innlandet anbudskonkurranse om arbeidsmarkedskurs for arbeidsrettet norskopplæring knyttet til ulike bransjer for fremmedspråklige.

Anbudsrunden ble delt inn konkurranser i fem tjenesteområder, og i alt seks selskaper deltok i konkurransene.

Saken fortsetter under annonsen

I tillegg til MjøsAnker leverte BedriftsAkademiet, Din Utvikling og Giax Kompetanse tilbud i alle fem tjenesteområder. Hero Kompetanse og Norasondegruppen deltok i konkurransen i henholdsvis tre og to områder.

Det er viktig at Nav vekter kvalitet vesentlig høyere enn pris.

I august kunngjorde Nav Innlandet at MjøsAnker hadde gått seirende ut i alle tjenesteområdene, og 30. september ble kontrakt undertegnet.

MjøsAnker blir dermed eneleverandør av dette tiltaket fram til august 2024. Samlet verdi på kontrakten er på opptil 69 millioner kroner.

Lang erfaring med målgruppen

Foto

STØRRE AKTØRER: – Det er en trend med større aktører i anbudsutsatte tjenester. Det krever ressurser å skrive gode anbud, og små aktører har ikke like mye ressurser til dette som de større, sier administrerende direktør Erik Skramstad Uthus i MjøsAnker. (Foto: Privat)

MjøsAnker er en offentlig eid arbeidsinkluderingsbedrift, med Innlandet fylkeskommune og kommunene Hamar, Løten, Stange og Ringsaker på eiersiden. Bedriften har erfaring med kurs og tilbud for minoritetsspråklige siden 2010, forteller administrerende direktør Erik Skramstad Uthus.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge Uthus var kvalitet – ikke pris – avgjørende da MjøsAnker gikk seirende ut av anbudsrunden.

– Jeg tror grunnen til at vi vant, er en kombinasjon av at vi har erfaring og at vi har brukt mye ressurser på å skrive anbudet; på å spisse tilbudet mot målgruppen. Vi har sett på suksessfaktorer i det vi har gjort tidligere. Vi skårer godt på det faglige, det er ikke pris som er avgjørende, sier Uthus til Velferd.no.

– Det er viktig at Nav vekter kvalitet vesentlig høyere enn pris, tilføyer han.

I anskaffelsesprotokollen for tiltaket trekker Nav fram kvaliteten på tilbudet fra MjøsAnker og skriver blant annet:

«MjøsAnker Karriere AS skriver særlig godt og relevant om arbeidsmarkedet og knytter det opp mot målgruppen. Videre viser de særlig god kunnskap om fag- og yrkesopplæring og hvordan de målrettet bruker denne kunnskapen i praksis.»

Færre leverandører

Fra flere hold er det uttrykt bekymring for at anbudsrunder i Nav har resultert i mindre mangfold blant leverandører. En slik bekymring ble også uttrykt da MjøsAnker fikk monopol på å levere avklaringstiltaket i Innlandet i fjor.

Saken fortsetter under annonsen

Det er uheldig at en bedrift er blitt eneleverandør i fylket, sa daglig leder Aina Søbakk i arbeidsinkluderingsbedriften Meskano til Velferd.no den gangen. Meskano er eid av kommunene Tynset, Os, Tolga, Rendalen, Alvdal og Folldal og har vært en av leverandørene av avklaringstiltaket de siste årene.

«En del av en anbudsprosess er at en må tåle å tape, og det er greit. Det vekker likevel oppsikt at Nav tildeler alle seks regioner; til sammen 46 kommuner og et samlet areal på 52.90 km², til én leverandør», skrev Søbakk i en e-post til Velferd.no i fjor.

Det er en styrke at det er like tjenester uansett hvor du bor,

Også den nylig avsluttede anbudsrunden om språkopplæring for minoritetsspråklige fører til at det blir færre leverandører til Nav.

Tre selskaper – Topro Kompetanse, BedriftsAkademiet og Sonans Karriere – har de siste årene levert dette tiltaket i Oppland og Hedmark, som i fjor ble slått sammen til det nye Innlandet fylke. Nå blir altså MjøsAnker eneleverandør av tiltaket i fylket.

Krevende for små aktører

Erik Skramstad Uthus mener det er viktig at bosted ikke er avgjørende for hva slags tilbud man får.

Saken fortsetter under annonsen

– Noen har uttrykt bekymring for redusert mangfold og for at små aktører kan forsvinne når én aktør blir eneleverandør at tiltak i et fylke. Hvordan ser du på den bekymringen?

– Jeg tenker at det er viktig at man kan tilby like god kvalitet i hele fylket. Det er en styrke at det er like tjenester uansett hvor du bor, svarer Erik Skramstad Uthus.

Man ser jo at en del små aktører slår seg sammen.

– Fører anbudskonkurranser til mindre mangfold ved at små aktører ikke klarer å hevde seg i konkurranse med de større?

– Man ser jo at en del små aktører slår seg sammen. Det er en trend med større aktører i anbudsutsatte tjenester. Det krever ressurser å skrive gode anbud, og små aktører har ikke like mye ressurser til dette som de større, sier Uthus.

Bedrift i vekst

Etter at flere Nav-tiltak er satt ut på anbud har de offentlig eide arbeidsinkluderingsbedriftene møtt økt konkurranse fra kommersielle aktører. Da Nav-tiltakene avklaring og oppfølging ble satt ut på anbud, vant de kommersielle selskapene store kontrakter.

Saken fortsetter under annonsen

Faglig sett mener jeg arbeidsinkluderingsbedriftene står sterkt.

Anbudsrundene MjøsAnker har vunnet i Innlandet, i konkurranse med blant annet kommersielle selskaper, viser imidlertid at tradisjonelle arbeidsinkluderingsbedrifter kan hevde seg i konkurransen.

– Faglig sett mener jeg arbeidsinkluderingsbedriftene står sterkt, men de kommersielle aktørene er kanskje noe sterkere når det gjelder å skrive anbud. Anbudsutsetting betyr at vi må skjerpe oss og bli bedre, sier Uthus.

Seirene i Navs anbudsrunder har ført til at MjøsAnker har utvidet virksomheten. Mange nye ble ansatt etter at MjøsAnker fikk kontraktene på avklaringstiltaket i Innlandet i fjor, og seieren i anbudsrunden for språkopplæring gjør at bedriften igjen utvider staben.

I løpet av 2019 og 2020 har MjøsAnker vokst fra 170 til drøyt 210 ansatte, forteller Uthus.

Ikke alt bør ut på anbud

I tillegg til å levere tjenester som er konkurranseutsatt, driver MjøsAnker også tiltaket varig tilrettelagt arbeid (VTA). Av MjøsAnkers ansatte er det om lag 70 på varig tilrettelagt arbeid.

VTA er et Nav-tiltak som ikke er konkurranseutsatt, men som drives av forhåndsgodkjente bedrifter som har avtale med Nav.

Det er viktig å skille mellom de konkurranseutsatte tiltakene og de skjermede tiltakene, som varig tilrettelagt arbeid, mener Erik Skramstad Uthus.

– Det er viktig at disse tiltakene drives av aktører med lokal forankring, sier han.