«Hvis det er sånn det skal være, så slutter jeg».

Foto

iStock

Medarbeider sa opp og stormet ut på dramatisk vis. Kan vedkommende angre seg?

Publisert: 1. juli 2020 kl 09.18
Oppdatert: 1. juli 2020 kl 09.18

Spørsmål:

Vi har en ansatt som i en lengre periode har uttrykt misnøye med hvordan ting gjøres på arbeidsplassen, og vedkommende har flere ganger kommet i ganske opphetede diskusjoner både med ledere og andre kollegaer.

En av disse diskusjonene utviklet seg nylig til å bli en større krangel mellom avdelingsleder og den ansatte, og det endte med at den ansatte sa noe sånt som «hvis det er sånn det skal være, så slutter jeg», hvorpå den ansatte forlot arbeidsplassen.

Vedkommende var borte i en ukes tid og tok blant annet ikke telefonen når vi ringte.

Vi tolket det dermed slik at den ansatte sa opp stillingen sin den dagen. Den ansatte kom imidlertid tilbake igjen rundt en uke etter hendelsen, og angret seg og ville trekke oppsigelsen tilbake.

Vi skulle helst sett at denne personen ikke kommer tilbake, da vedkommende som nevnt ofte er en kilde til konflikt.

Kan den ansatte trekke tilbake oppsigelsen?

Saken fortsetter under annonsen

Svar:

Utgangspunktet etter arbeidsmiljøloven er at en oppsigelse skal gis skriftlig. For arbeidstakers vedkommende er dette likevel bare en ordensregel, slik at arbeidstakers oppsigelse kan gis muntlig.

Det vil her kunne bli et bevisspørsmål om hvorvidt oppsigelse faktisk er gitt.

Dersom den ansatte skulle påstå at vedkommende aldri sa opp sin stilling, er det arbeidsgiver som har bevisbyrden for at arbeidstakeren faktisk sa opp.

Ved en oppsigelse som kun er gitt muntlig er det derfor av betydning hvorvidt det f.eks. var vitner til hendelsen.

Videre gir ikke arbeidsmiljøloven en arbeidstaker som sier opp selv noen rett til å angre seg, slik at en oppsigelse i utgangspunktet er bindende.

Avtalelovens ugyldighetsregler åpner likevel for at ellers bindende «viljeserklæringer» – her oppsigelsen – kan trekkes tilbake etter den såkalte «re-integra»-regelen.

Saken fortsetter under annonsen

Tre vilkår må i så fall være oppfylt;

1) oppsigelsen må trekkes tilbake innen rimelig tid

2) det må foreligge «særlige grunner» for tilbakekallet

3) arbeidsgiver må ikke ha innrettet seg etter oppsigelsen

Disse vilkårene er nært knyttet sammen og ofte må man også vurdere dem i sammenheng med hverandre. Det er derfor vanskelig å si sikkert hvorvidt arbeidstakeren kan tilbakekalle oppsigelsen i dette konkrete tilfellet, da det vil kreve en nærmere vurdering.

Noe generelt kan likevel sies om de tre vilkårene:

Når det gjelder tidsaspektet finnes det eksempler på at tilbakekallelse etter om lag en ukes tid er blitt ansett for å være innen rimelig tid. Dette vil likevel måtte vurderes konkret – og ofte i sammenheng med spørsmålet om arbeidsgivers innrettelse.

Saken fortsetter under annonsen

Det må videre foreligge «særlige grunner» som gjør tilbakekallet rimelig. Eksempler fra rettspraksis viser at dette typisk er tilfellet der hvor arbeidsgiver har gitt arbeidstakeren valget mellom å si opp selv eller å bli sagt opp, og uten at den ansatte er gitt betenkningstid.

At man sier opp i sinne eller i forbindelse med en krangel eller opphetet situasjon kan også tale for at det foreligger særlige grunner, men det er mindre opplagt i disse tilfellene.

Til sist må arbeidsgiver ikke ha innrettet seg etter oppsigelsen. Nå har dere ikke opplyst om hva dere eventuelt har foretatt dere etter den ansatte sa opp.

Dersom dere f.eks. har ansatt en annen i stillingen, eller på andre måter har måttet områ dere for å få utført det arbeidet som den ansatte som sa opp egentlig skulle ha utført, taler dette for at dere har innrettet dere etter oppsigelsen og at denne således ikke kan tilbakekalles.