Koronapermitterte tror de får jobben tilbake
Undersøkelsen er utført av FINN jobb i samarbeid med Opinion mellom 30. mars og 1. april. Totalt 1000 personer i arbeidsfør alder fra hele landet har deltatt. 54 prosent av de spurte arbeidstakerne svarte at deres arbeidsgiver er negativt påvirket av koronapandemien.
Totalt er hver tiende norske arbeidstaker nå permittert, viser resultatene.
Norge ble stengt ned torsdag 12. mars, da regjeringen innførte de strengeste tiltakene Norge har hatt i fredstid med mål om å stanse spredningen av det nye koronaviruset.
Siden da er det kommet inn over 355.700 søknader om dagpenger til Nav. Av disse gjelder 319.400 dagpenger ved permittering.
En stor prosentandel tror koronaepidemien vil påvirke arbeidsplassen i lang tid.
Mange optimister
Fredag 3. april kom også nye tall for arbeidsledige fra Nav, som viser at nærmere 15 prosent av arbeidsstokken nå er helt eller delvis uten arbeid. 90 prosent av nyregistreringene skyldes permitteringer på grunn av koronautbruddet.
Likevel viser undersøkelsen fra Opinion og Finn jobb, at mange av de permitterte ser positivt på fremtiden. 8 av 10 av dem tror de får jobben sin tilbake når epidemien er over.
– De fleste av permitteringene vi ser nå er direkte koronarelatert, og mange arbeidstakere forventer å være tilbake i normal drift så snart situasjonen normaliserer seg, sier jobbanalytiker og produktdirektør i Finn jobb, Christopher Ringvold i en pressemelding.
Jobbanalytikeren tror også jobbmarkedet raskt vil ta seg opp igjen.
– Så sent som i februar 2020 lanserte FINN jobb sin halvårsrapport hvor halvparten av norske næringslivsledere svarte at utsiktene for arbeidsmarkedet var gode eller svært gode, sier Ringvold.
Kontantstøtteordning må ikke misbrukes
Stortinget sitter nå å forhandler om en kontantstøtteordning for bedrifter som opplever å miste det meste av sine inntekter som følge av koronautbruddet. Regjeringen la frem en skisse for ordningen på torsdag 2. april.
Denne legger opp til at bedrifter som søker støtte fra og med 17. april, skal ha pengene på konto innen én til tre dager, skriver NTB.
Hensikten med ordningen er å redde bedrifter og arbeidsplasser, slik at permittere har en jobb å vende tilbake til.
Pengene skal gå til å betale løpende kostnader som husleie, strøm og forsikringer.
Opposisjonen på Stortinget er likevel redde for å noen bedrifter skal utnytte ordningen.
For å bidra til å hindre misbruk, ber MDG og Ap om at pressen og allmennheten få innsyn i tildelingene.
– Vi må ta innover oss at Skatteetaten vil ha problemer med å drive god kontroll med så mange mottakere og så store summer, sier medlem av finanskomiteen Une Bastholm i MDG til NTB.
Hensikten med ordningen er å redde bedrifter og arbeidsplasser.
Krisen kan vare lenge
Selv om flertallet av de spurte i undersøkelsen fra Opinion og Finn jobb, ser lyst på muligheten for å komme tilbake i jobb, svarer også en stor prosentandel at de tror koronaepidemien vil påvirke arbeidsplassen i lang tid.
44 prosent tror arbeidsplassen deres vil være negativt påvirket i opptil et halvt år, 34 prosent av de spurte tror den negative påvirkningen vil være lengre enn et halvt år.
En del opplever også usikkerhet knyttet til en eventuell arbeidsledighetssituasjon.
– Det store spørsmålet er hvor langsiktige konsekvenser dette får for næringslivet og helt konkret hvor mange bedrifter som vil overleve. Dette vil ha enormt mye å si for arbeidsmarkedet fremover, sier Ringvold i Finn.