Kjetel Digre blir konsernsjef
Kværner ASA og Aker Solutions ASA har blitt enige om en fusjonsplan hvor de to selskapene slås sammen for å etablere et nytt leverandørselskap med en sterkere posisjon som en solid gjennomføringspartner som muliggjør bærekraftig lavutslippsproduksjon av olje og gass, samt akselerer av vekst innen fornybare energiindustrier.
Driftsdirektør Kjetel Digre i Aker BP blir konsernsjef i det nye selskapet. Det skriver Kværner i en melding.
Det fusjonerte selskapet skal fortsette som leverandørselskap innen olje, gass og energi.
– Ved å kombinere de to selskapene og deres komplementære ressurser, vil vi være i stand til å levere et mer komplett tilbud til energibransjen globalt, sier Leif-Arne Langøy, som er nåværende styreleder i Kværner og foreslått som styreleder i det nye sammenslåtte selskapet.
Kutter antall ansatte
Ved inngangen til 2020 hadde Aker Solutions omtrent 16.000 egne ansatte, og Kværner hadde om lag 2.800.
Som del av tilpasningen til markeder i endring har begge selskaper i forkant av fusjonen igangsatt justeringer av kapasitet, kostnader og stillinger.
De fleste personalkuttene vil være fullført før fusjonen er gjennomført. De totale kostnadsbesparelsene anslås å være rundt 1,5 milliarder kroner på årsbasis fra 2019 til 2021.
Det sammenslåtte selskapet vil ha omtrent 15.000 ansatte i mer enn 50 lokasjoner over hele verden. Omtrent 8000 av de ansatte vil være i Norge. De samlede inntektene for selskapene var i 2019 på 38 milliarder norske kroner, med et EBITDA-resultat på 2,7 milliarder kroner.
– Å kombinere Aker Solutions og Kværner i ett selskap vil samle ekspertisen og innovasjons-ånden fra to sterke og kompatible kulturer, for å skape verdier for kunder, aksjonærer, samfunn og ansatte. Dette er et riktig fremtidsgrep, sier konsernsjef i Kværner, Karl-Petter Løken.
Det nye selskapet vil ha virksomhet i rundt 25 land. Det inkluderer kontorer for konseptutvikling, ingeniørarbeid og prosjektgjennomføring, så vel som effektive fabrikasjonsverft og anlegg for produksjon av avansert utstyr.
Fakta om fusjonen:
-
Nærings- og fiskeridepartementet og Aker eier henholdsvis 30 prosent og 70 prosent av Aker Kværner Holding AS. Aker Kværner Holding eier ca. 40 prosent av aksjene i henholdsvis Aker Solutions, Kværner og Akastor.
-
Aker offentliggjorde fredag 17. juli planer om en sammenslåing gjennom en fusjon av Aker Solutions og Kværner, der Aker Solutions er overtakende part. Bytteforholdet i sammenslåingen vil være basert på markedspriser.
-
I henhold til aksjonæravtalen for Aker Kværner Holding har Nærings- og fiskeridepartementet vetorett knyttet til Aker Kværner Holdings stemmegivning på Kværners og Aker Solutions' generalforsamlinger om fusjonen.
-
I forkant av fusjonen er det lagt opp til at Aker Solutions skiller ut sin virksomhet knyttet til utbygging av havvindparker og karbonfangstteknologi i egne juridiske enheter gjennom rettede emisjoner i de to nye selskapene og utdeling av aksjer til aksjonærene i Aker Solutions. De nye selskapene vil bli notert på Oslo Børs' Merkur Market. Statens eierandel i de to utskilte selskapene, vil reduseres gjennom emisjoner dersom staten ikke deltar i disse. Staten vil ha anledning til å delta i emisjonene, men legger ikke opp til det.
Aker Solutions overtar
Aker Solutions og Kværner er enige om å fusjonere selskapene basert på prinsippet om likeverdige parter.
Fusjonen vil skape en organisasjon som har nødvendig størrelse og finansiell styrke til å konkurrere og lykkes i det voksende markedet for fornybar og bærekraftig energi, og skape verdier for aksjonærer, kunder og samfunnet.
Konsolideringen vil skje i form av en fusjon hvor Aker Solutions overtar Kværners eiendeler, rettigheter og plikter i tråd med reglene i den norske allmennaksjeloven.
Det sammenslåtte selskapet vil kapitalisere på industriell programvare og digital teknologi for å optimalisere produksjon og forbedre effektivitet i kundeprosjekter og drift.
Den fusjonerte enheten planlegger videre å utføre fabrikasjonsarbeid på egne anlegg eller i samarbeid med partnere omkring i verden.
– Det sammenslåtte selskapet vil være en dedikert gjennomføringspartner som leverer komplette prosjekter for nye energiproduksjonsanlegg, for eksempel produksjonsplattformer for olje og gass, havbunnsproduksjonssystemer eller installasjoner for offshore havvind, sier Kjetel Digre.
Ny ledelse
En ny organisasjonsmodell vil bli etablert gjennom den planlagte fusjonsprosessen.
Kværners konsernsjef, Karl-Petter Løken, vil gå inn i det nye selskapets konsernledelse og påta seg ansvaret for fornybarsegmentet.
Idar Eikrem vil overta rollen som finansdirektør i Aker Solutions fra 1. august 2020. Øvrige viktige lederstillinger vil bli avklart i løpet av de kommende ukene.
Øyvind Berge i Kværners finansavdeling overtar rollen som finansdirektør i Kværner fra 1. august frem til fusjonen mellom Kværner og Aker Solutions er gjennomført i november.
Berge har lang erfaring fra ledende stillinger i Aker og Kværner, og har tidligere hatt roller som finansdirektør i Kværner Stord AS og Kværner International AS. Mer nylig har Berge innehatt rollen som direktør for virksomhetskontroll i Kværner.
– Støtter sammenslåingen
Næringsminister Iselin Nybø støtter planene om en sammenslåing av Aker Solutions ASA og Kværner ASA.
– Jeg støtter sammenslåingen og mener den vil være med på å styrke selskapene. Staten ønsker en best mulig industriell utvikling for Aker Solutions og Kværner. En sammenslåing synes forretningsmessig fornuftig, og forventes å skape verdier for både staten som eier og de øvrige aksjonærene. Hovedkontoret til det nye, sammenslåtte selskapet vil være i Norge, sier næringsministeren.
I forkant av fusjonen er det lagt opp til at Aker Solutions skiller ut sin virksomhet knyttet til utbygging av havvindparker og karbonfangstteknologi, og at aksjonærene i Aker Solutions, inkludert i Aker Kværner Holding mottar aksjer i disse.
Staten som eier i Aker Kværner Holding har ikke hatt innvendinger mot dette.
Det skal etter planen gjennomføres emisjoner i disse to nye selskapene for havvind og karbonfangst. Staten vil ha anledning til å delta i emisjonene, men legger ikke opp til det.
Staten ved Nærings- og fiskeridepartementet støtter forslaget om en fusjon av de to selskapene, med forbehold om endelig dokumentasjon.
Departementets endelige standpunkt vil bli tatt når endelig dokumentasjon om fusjonen foreligger, altså nærmere generalforsamlingene i Kværner og Aker Solutions der fusjonen skal behandles.