– Julebordsesongen er helt avgjørende for å beholde arbeidsplasser
Statsminister Erna Solberg oppfordret forrige uke bedrifter til å arrangere julebord for sine ansatte.
– Jeg synes det fint om bedriftene avholder julebord for sine ansatte, med de begrensningene som gjelder.
Venstre-leder Guri Melby sa seg enig med statsministeren.
– Ja, det synes jeg de kan gjøre. Innenfor trygge smittevernsrammer er det fullt mulig å arrangere julebord for ansatte. Det vil kunne bidra til aktivitet for en bransje som sliter. Selv om det ikke blir dans, kan bedriftene leie inn folk til kulturelle innslag, så kan de også få litt hjelp, sa hun.
Regionsdirektør Tone Grindland i NHO forteller at julebordsesongen er helt avgjørende for hoteller, restauranter og opplevelsebedrifter. Denne tradisjonen har normalt sett vært et økonomisk høydepunkt for disse bransjene.
– Vår holdning er at bedrifter hjelper bedrifter. Vi i NHO har sett på hva som faktisk er mulig å få til med hensyn til smittevern, sier hun.
Alternative løsninger
Pandemien har påvirket bransjer svært ulikt. Noen sliter, sier opp ansatte og er på randen til konkurs, mens andre blomstrer eller gjør det relativt bra.
Grindland forteller at flere bedrifter fra hennes fylke har funnet alternative løsninger for å gi de ansatte et pandemi-vennlig julebord, og samtidig stimulere økonomien i en kriserammet bransje.
Gassoperatøren Gassco fra Karmøy med sine 200 ansatte har fått ut og sagt at de vil kjøpe inn mat fra en lokal leverandør til kontorene og gassanlegget som de ansatte kan ta med hjem og nyte sammen med en partner.
Via data- og tv-skjermene hjemme vil de ansatte kunne delta på en digital årsfest som bedriften vil arrangere.
– Det er mye som gjør at vi ikke er sosiale på den måten vi har pleid å være dette året. Det Gassco gjør er å tilby alle ansatte en felles opplevelse selv om de ikke fysisk er sammen. Det skjer digitalt fordi de mener det er riktig for deres bedrift. Det er en kreativ måte å gjennomføre julebord på, sier Grindland.
Tar regningen
Andre virksomheter velger å gi ansatte et gavekort eller forhåndsbestille bord på en utvalgt restaurant som de ansatte kan besøke når de vil.
Mange byer har også en sentrumsordning hvor bedrifter kan kjøpe gavekort som ansatte kan bruke på ulike restauranter i byen.
Rogaland Elektro har oppfordret ansatte til å gå ut og spise middag og komme tilbake med regningen som bedriften tar på seg. De oppfordret ansatte til å ta i bruk lokale restauranter i de forskjellige kommunene som sliter økonomisk.
– Det er mange muligheter og min erfaring er at bedrifter ønsker å få til alternative julebord, og ikke avlyse hele sesongen når de ser at de kan hjelpe bedrifter som har varslet høy konkursfare.
Hun legger til at de bedriftene som sliter økonomisk, mest sannsynlig vil avlyse julebord for sine ansatte i år.
– For restaurantbransjen handler julebordsesongen om å overleve eller ikke overleve. Det kan bety konkurser eller oppsigelser, sier hun.
På med spanderbuksene
Forrige uke kunngjorde finansminister Jan Tore Sanner at beløpsgrensen for skattefrie gaver fra arbeidsgiver øker fra 2000 til 5000 kroner.
Før ville gaver til en verdi av mer enn 2000 kroner ha utløst skatteplikt. Dersom bedrifter velger å gi ansatte gavekort over denne summen, ville de ha vært skattepliktige. Arrangerer man derimot julebord som et fellesarrangement, ville det vært skattefritt.
– Da Rogaland Elektro ikke hadde et ordinært julebord, ble at den påspanderte middagen ble sett på som en gave til de ansatte og da oppstod det problemer, men takket være denne endringen, vil det alternative julebordet gå sin gang på nyåret, dersom Stortinget vedtar forslaget.
Vil ikke ha julebord i Oslo
Byrådet i Oslo sa forrige uke at de ikke vil be bedriftene om å gjennomføre julebord i år, slik statsminister Erna Solberg gjorde.
– Statsministeren oppfordret tidligere uka bedrifter til å holde julebord for sine ansatte. Den oppfordringen tror jeg ikke kan gjelde for Oslo så lenge smittetallene ser ut som de gjør nå, fastslo byrådsleder Raymond Johansen på en pressekonferanse.
Han la til at han ikke mener det er for tidlig å fraråde julebord allerede 8. oktober.
– Vi må ha minst mulig selskap, minst mulig sammenkomster og færrest mulig barnebursdager, sa Johansen, og understreket at byrådet vil unngå en ny nedstenging.
– Tryggere å dra ut
Det har vært ulik praksis blant bedriftene i hvordan de forholder seg til sosialisering på arbeidsplassen. Noen har gitt utrykk for at de vil holde ansatte på hjemmekontor frem til våren, mens andre samler kun de ulike avdelingene i samme lokale.
– Byggebransjen og frisører treffer hverandre på arbeidsplassen hver dag. Noen fabrikker deler ansatte inn i grupper og lag som jobber sammen, men unngår å jobbe på tvers på grunn av smittefare.
Forrige uke advarte Verdens helseorganisasjon om at europeiske land rammes av «pandemi-utmattelse».
– Tror du folk har sett seg lei på smittevernreglene og tar seg et «vanlig» julebord i år?
– På jobb er folk bevisste på at virksomheten ikke tåler eller ønsker en smitteoppblomstring til. Er det et sted for er nøye på smittevernreglene, så er det på jobb. Utfordringen med smittevern foregår på fritiden til folk. Det er mye tryggere at folk går ut og spiser, enn at de holder seg hjemme. I tillegg er arrangørene utrolig flinke på å tilrettelegge.