Jeg jobber i et mellomstort selskap, og har den siste tiden registrert flere tilfeller av det jeg vil beskrive som særlig uheldige forhold. 

Foto

iStock/Laurence Dutton

Hvordan skal jeg varsle om kritikkverdige forhold?

Publisert: 24. november 2020 kl 08.40
Oppdatert: 24. november 2020 kl 10.00

Spørsmål: Jeg jobber i et mellomstort selskap, og har den siste tiden registrert flere tilfeller av det jeg vil beskrive som særlig uheldige forhold.

Jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på innholdet her, men jeg er overbevist om at dette er forhold jeg bør varsle om. Hvordan skal jeg gå frem?

Svar: Reglene om varsling fremgår av arbeidsmiljøloven kapittel 2 A. Et grunnvilkår for å varsle er at det må knytte seg til forhold på arbeidsplassen som fremstår «kritikkverdig». Da du ikke konkret går inn på hva slags forhold det er snakk om, vil vi si noe kort og generelt om hva som er kritikkverdige forhold.

Kritikkverdige forhold er i aml. § 2 A-1 definert som «forhold som er i strid med rettsregler, skriftlige etiske retningslinjer i virksomheten eller etiske normer som det er bred tilslutning til i samfunnet.» Dette favner bredt, og skal fange opp en rekke forhold som ikke skal forekomme på arbeidsplassen.

Det som åpenbart omfattes er forhold som kan innebære fare for liv, helse eller miljø, fare for korrupsjon eller annen kriminalitet. Brudd på regler om personvern, eller forhold som kan medføre et uforsvarlig arbeidsmiljø er også omfattet. Disse eksemplene er ikke uttømmende.

De nærmere reglene for fremgangsmåten ved varsling fremgår av aml. § 2 A-2, og det er forskjellige regler som gjelder avhengig av hvor varslet rettes. Du bør først sjekke hvilke varslingsrutiner som gjelder internt for din virksomhet. Alle virksomheter med mer enn fem ansatte, plikter å ha rutiner for internvarsling.

Du har som arbeidstaker alltid rett til å varsle internt. Loven er utformet på en måte som skal gjøre det enkelt å varsle, og det er derfor en rekke måter å fremme varselet på. Eksempelvis kan du selv varsle arbeidsgiver direkte, du kan varsle via tillitsvalgt eller verneombud, eller du kan skaffe en advokat som varsler for deg.

Saken fortsetter under annonsen

Videre er det også et alternativ å varsle eksternt. Arbeidstaker har alltid anledning til å varsle eksternt til «offentlig tilsynsmyndighet eller en annen offentlig myndighet», eksempelvis Arbeidstilsynet. Tilsynsmyndighetene skal påse at lover og forskrifter følges, og er derfor en naturlig vei å gå dersom du mistenker eller opplever at varselet ikke blir behandlet godt nok internt.

Det også mulig å varsle eksternt til media eller offentligheten for øvrig. I motsetning til de andre varslingsmåtene som alltid kan brukes, kreves det her at nærmere bestemte vilkår er oppfylt. Dette er fordi et varsel som formidles til media kan ha store negative konsekvenser for arbeidsgiver.

For det første må du som arbeidstaker være i «aktsom god tro» om innholdet i varselet. Dette innebærer i grove trekk at arbeidstakere kun kan varsle offentlig om forhold man har grunn til å tro at eksisterer. Før slik varsling må man derfor gjøre nødvendige undersøkelser for å forsikre seg om at det kritikkverdige forholdet faktisk finner eller har funnet sted. Vilkåret utgjør dermed også en skranke mot grunnløse varsel og varsel som fremmes med skadehensikt.

Videre kan arbeidstakeren kun varsle til offentligheten dersom de kritikkverdige forholdene har en «allmenn interesse». Som varsler må man derfor vurdere om varselets innhold er av en karakter som allmennheten burde kjenne til.

Dersom virksomheten eksempelvis har en diskriminerende rekrutteringspraksis, driver et ulovlig prissamarbeid eller holder tilbake viktig informasjon, kan dette være av allmenn interesse. Varslerens og allmennhetens interesse må imidlertid veies mot arbeidsgivers interesse i å rydde opp internt og hindre spredning av skadende informasjon.

For det tredje må arbeidstakeren som varsler til offentligheten anse annen form for varsling som utilstrekkelig. Dette kan skje ved at vedkommende først har prøvd å varsle internt eller til ekstern tilsynsmyndighet, men ikke har oppnådd tilfredsstillende endringer. Dersom varsleren ikke har prøvd dette først, må vedkommende ha grunn til å tro at slik varsling uansett ikke vil virke hensiktsmessig. Velger arbeidstaker å gå rett på offentlig varsling, bør vedkommende derfor ha solide holdepunkter for at varslingen ikke vil føre frem på annen måte.

Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!