Foto

iStock.

Hvordan påvirker sluttavtaler ansattes rett på dagpenger?

Publisert: 20. april 2020 kl 10.03
Oppdatert: 20. april 2020 kl 10.03

Spørsmål: I vår bedrift ønsker vi å tilby enkelte av våre ansatte sluttavtaler i tiden som kommer, da vi ser at vi er nødt til å redusere bemanningen mer permanent.

Vi forstår det slik at dersom en ansatt er sagt opp på grunn av nedbemanning, kan denne ha rett på dagpenger, uten å bli pålagt en «ventetid» mellom siste lønnsutbetaling og utbetaling av dagpenger. Vi ønsker ikke at våre ansatte skal få utfordringer med å få innvilget dagpenger på grunn av eventuelle sluttavtaler.

Vi lurer derfor på om, og i så fall hvordan, eventuelle sluttavtaler kan påvirke ansattes rett på dagpenger?

Svar: For å ha rett på dagpenger må arbeidstakeren ha tapt arbeidsinntekt. Man anses ikke for å ha tapt arbeidsinntekt i en periode der man har krav på lønn.

Det vil si at arbeidstakere for det første ikke har krav på dagpenger i avtalt/lovbestemt oppsigelsestid. Videre er det vanlig at en sluttavtale innebærer en økonomisk kompensasjon for at den ansatte fratrer frivillig, typisk etterlønn tilsvarende et visst antall månedslønninger.

Slike økonomiske ytelser fra (tidligere) arbeidsgiver vil samordnes med dagpenger fra folketrygden, hvilket betyr at dagpengene reduseres med samme beløp som de økonomiske ytelser fra arbeidsgiver.

Innebærer sluttavtalen tre måneders etterlønn, vil altså ikke arbeidstakeren motta dagpenger i en tremåneders periode etter oppsigelsestidens utløp.

Saken fortsetter under annonsen

Ventetid: Der de øvrige vilkårene for rett til dagpenger er oppfylt, vil årsaken til arbeidsforholdets opphør ha innvirkning på når arbeidstakeren vil kunne få utbetalt dagpenger fra Nav.

Der den ansatte enten har sagt opp selv uten rimelig grunn, eller kan bebreides for å ha blitt sagt opp, er utgangspunktet en ventetid på 12 uker fra inngitt søknad om dagpenger.

Der den ansatte uforskyldt er sagt opp (som normalt vil være tilfellet ved nedbemanning), vil ventetiden være tre dager fra søknadstidspunktet. For å unngå at ansatte som inngår sluttavtaler med arbeidsgiver blir pålagt forlenget ventetid, er det dermed viktig å oppgi i sluttavtalen at arbeidsforholdet avsluttes på grunn av virksomhetens forhold.

Det er viktig å huske at inntektsbortfall er et vilkår for å ha rett på dagpenger. Det vil si der det foreligger avtale om f.eks. tre måneders etterlønn, vil ventetiden først begynne å løpe etter denne perioden.