Er det fremdeles 14 dager, eller vil den ansatte få samme oppsigelsestid som de andre (altså tre måneder), i og med at oppsigelsen ikke skyldes forhold på den ansattes side?

Foto

iStock. 

Hvilken oppsigelsestid gjelder for den ansatte i prøvetid der årsaken til oppsigelse er nedbemanning?

Publisert: 6. mai 2020 kl 08.48
Oppdatert: 6. mai 2020 kl 08.55

Spørsmål: Vi er en virksomhet innen tjenestenæringen som har hatt en dramatisk nedgang som følge av myndighetenes restriksjoner rundt koronavirusutbruddet.

Vi tror at vi blir nødt til å nedbemanne for at virksomheten vår skal kunne gå rundt i tiden som kommer.

I den forbindelse har vi et praktisk spørsmål: Våre ansatte har en avtalt oppsigelsestid på tre måneder, men vi har én ansatt i prøvetid, som da har en avtalt oppsigelsestid på 14 dager.

Den ansatte i prøvetid vil nok måtte nedbemannes, i og med at vedkommende har vært i virksomheten kortest.

Det vi lurer på er hvilken oppsigelsestid som gjelder for den ansatte i prøvetid, der årsaken til oppsigelsen er nedbemanning.

Er det fremdeles 14 dager, eller vil den ansatte få samme oppsigelsestid som de andre (altså tre måneder), i og med at oppsigelsen ikke skyldes forhold på den ansattes side?

Svar: Hensikten med prøvetid er å gi arbeidsgiver og den ansatte anledning til å vurdere hvordan den ansatte fungerer i stillingen, med en noe lavere terskel for oppsigelse der hvor den ansatte viser seg å ikke fungere.

Saken fortsetter under annonsen

Der oppsigelsen imidlertid er saklig begrunnet i virksomhetens forhold (her nedbemanning) vil terskelen for oppsigelse være lik som for de øvrige ansatte, men oppsigelsestiden vil likevel være den samme.

Det vil si at dersom den ansatte i prøvetiden har avtalt 14 dagers oppsigelse, vil denne avtalte oppsigelsestiden gjelde også i nedbemanningstilfellene.

Ved nedbemanning er det altså terskelen for oppsigelse som blir lik som for de øvrige ansatte, mens oppsigelsestiden fremdeles er den samme som avtalt, altså 14 dager.