Arbeidstaker som har vært i arbeidslivet i minst tre år og som har vært ansatt hos arbeidsgiveren de siste to årene, har rett til hel eller delvis permisjon i inntil tre år for å delta i organiserte utdanningstilbud.

Foto

skynesher/iStock.

Hvilke rettigheter har jeg til å få permisjon fra arbeidsgiver til å studere?

Publisert: 29. september 2020 kl 08.48
Oppdatert: 29. september 2020 kl 08.48

Spørsmål: Hvilke rettigheter har jeg til å få permisjon fra arbeidsgiver til å studere? Jeg har kommet inn på et studie til høsten, men arbeidsgiver virker negativ til å gi meg permisjon fordi studiet ikke er relevant for bedriften. Hvordan går jeg frem for å søke om dette, og kan arbeidsgiver avslå? Vil jeg ha rett på lønn under en slik permisjon?

Svar: Retten til utdanningspermisjon følger av arbeidsmiljøloven § 12-11. Arbeidstaker som har vært i arbeidslivet i minst tre år og som har vært ansatt hos arbeidsgiveren de siste to årene, har rett til hel eller delvis permisjon i inntil tre år for å delta i organiserte utdanningstilbud. Dette gjelder også deltidsansatte og midlertidig ansatte.

Arbeidstaker må ha utført arbeid i hele opptjeningsperioden, men sykefravær skal ikke trekkes fra. Utdanning utover grunnskole eller videregående opplæringsnivå må være yrkesrelatert for å gi rett til permisjon. At det er krav til at utdanningen må være yrkesrelatert, betyr ikke at den må være relevant for bedriften, men for arbeidslivet generelt. Arbeidsgiver kan altså ikke nekte utdanningspermisjon med begrunnelse i at utdanningen ikke er relevant for bedriften.

Dersom du tidligere har hatt utdanningspermisjon har du ikke krav på en ny en før det har gått dobbelt så lang tid som varigheten av den forrige permisjonen, og minst ett år fra den forrige permisjonen startet. Men disse begrensningene gjelder ikke om den forrige permisjonen var under en måneds varighet. For å få utdanningspermisjon må du søke skriftlig, og gi opplysninger om utdanningens faglige innhold, varighet og eventuelt opptak. For utdanning utover grunnskole eller videregående opplæring må du begrunne relevansen for arbeidsmarkedet.

Arbeidsgiver kan nekte permisjon «når det vil være til hinder for arbeidsgivers forsvarlige planlegging av drift og personaldisponeringer». Dette betyr at permisjonen vil være til hinder for forsvarlig drift. Forhold som kan medføre at det er vanskelig å unnvære din arbeidskraft kan være et stort sykefravær blant de andre ansatte, problemer med å skaffe vikar, økt arbeidsmengde eller lignende. Men jo tidligere du er ute med søknaden, jo lettere vil det kunne være å finne løsninger på dette. Etter at du har søkt har arbeidsgiver også på forespørsel plikt til å gi deg veiledning om hva som kan gjøres for om mulig legge til rette for permisjonen.

Dersom arbeidsgiver mener at vilkårene for permisjon ikke er oppfylt, skal det gis skriftlig underrettelse om dette snarest mulig, og senest innen seks måneder. Dersom permisjonen det søkes om er kortere enn seks måneder, skal svar foreligge senest innen tre måneder, og er varslet permisjon kortere enn en måned, skal svar foreligge senest innen to måneder.

Ved tvist om rett til utdanningspermisjon kan saken bringes inn for Tvisteløsningsnemnda til avgjørelse.

Saken fortsetter under annonsen

Arbeidsmiljøloven gir ikke rett til lønn under utdanningspermisjon, men dette kan følge av tariffavtale eller ved ordninger i bedriften.