– Når så mange bedriftseiere forteller at de har mistet motet og begynt å tvile på fremtiden, så er det et meget alvorlig signal som vi må ta på største alvor, sier Olaf Thommesen i SMB Norge.

Foto

Terje Bendiksby / NTB scanpix

SMB-ene puster tungt etter korona

Hver femte bedriftseier vurderer å gi opp

Publisert: 9. juni 2020 kl 05.07
Oppdatert: 11. november 2021 kl 11.23

Over halvparten av småbedriftseierne mener at koronakrisen har gjort det mindre attraktivt å drive egen virksomhet og hver femte bedriftseier har vurdert å gi opp.

Det viser en fersk undersøkelse blant SMB Norges medlemmer.

Tallene bekrefter inntrykket av at landets små og mellomstore bedrifter er inne i en svært vanskelig periode siden Norge ble stengt ned for å begrense spredningen av koronaviruset.

Småbedriftene sliter tungt

Det finnes over en halv million små og mellomstore bedrifter i Norge og rundt 60 prosent av arbeidstakerne i privat sektor jobber her. Til sammen bidrar de med halvparten av den årlige verdiskapingen i Norge.

Nå sliter hverdagsnæringslivet.

Saken fortsetter under annonsen

Over 500 bedriftseiere fra hele landet og i mange forskjellige bransjer har svart på undersøkelsen til SMB Norge. Dette er noen av «høydepunktene»:

  • Hver femte bedriftseier har vurdert å legge ned virksomheten under koronakrisen

  • 1 av 3 bedriftseiere har vurdert å søke seg til en tryggere jobb

  • 52% mener koronakrisen har gjort det mindre attraktivt å drive egen bedrift

  • 6 av 10 bedriftseiere har opplevd søvnproblemer og unormalt høyt stressnivå under koronakrisen

  • Halvparten oppgir at økonomiske bekymringer som følge av koronakrisen har påvirket nære relasjoner negativt.

  • 6 av 10 bedriftseiere sier at koronakrisen har hatt en negativ effekt på familieøkonomien.

 

Vil prege oss i årevis

– Denne krisen har rystet det norske hverdagsnæringslivet i grunnvollene og det ville vært fryktelig naivt å tro at dette ikke kommer til å prege hele SMB-sektoren i mange år fremover, sier Olaf Thommessen, administrerende direktør i SMB Norge.

– Hvis vi ikke tar disse signalene på alvor nå så risikerer vi å miste tusenvis av både eksisterende og fremtidige bedrifter og arbeidsplasser, frykter han.

Saken fortsetter under annonsen

SMB Norge oppfordrer nå regjeringen til å ta enda tydeligere grep for å stimulere til vekst og aktivitet i landets flere hundretusen små og mellomstore bedrifter de kommende årene. Tiltakene de foreslår er velkjente:

– Vi vet allerede at det mest effektive grepet vil være å redusere arbeidsgiveravgiften og helt fjerne formueskatten på arbeidende kapital. Her har regjeringen mulighet til å ta noen enkle grep som vil utgjøre en umiddelbar forskjell, sier Thommessen.

SMB Norge-sjefen mener det også vil være nødvendig å sikre at de mindre bedriftene får enda bedre tilgang til de mange lukrative offentlige kontraktene som blir lagt ut fremover.

– Det offentlige kjøper inn varer og tjenester for over 500 milliarder kroner hvert år. Vi trenger en tydelige retningslinjer som sikrer at små lokale bedrifter får enda bedre tilgang til disse kontraktene fra staten og kommuner over hele landet, sier Thommessen.

Vi er verdens rikeste, men også verdens sykeste land

Sykelønn

Olaf Thommesen er på linje med lederen i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, som nylig gikk ut i Dagens Perspektiv og sa at det nå er på tide å kutte kraftig i offentlig sektor.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er offentlig sektor som vokser i Norge. Det har den gjort under de to siste statsministrene våre. Så ja, Stein Lier-Hansen er absolutt inne på noe. Offentlig sektor trenger å trimmes.

– Kutt i offentlig sektor, lavere arbeidsgiveravgift og ingen formuesskatt på arbeidende kapital er jo forholdsvis kjente toner fra «deg og dine». Hvor skal du ta pengene?

– I tillegg til å kutte i offentlig sektor, har vi et tema, som nesten bare vi våger å snakke om, nemlig sykelønnsordningen, sier Thommesen.

– Vi er verdens rikeste, men også verdens sykeste land.

– Hvis du ikke ser en sammenheng mellom høyt kortidsfravær og svært gode sykelønnsordninger, må du være økonomi i LO. 

Thommesen viser til beregninger SMB Norge har gjort, som viser at korttids-sykefraværet koster næringslivet mellom 30-40 milliarder kroner i året. Til sammenligning koster langtidsfraværet staten mellom 15 og 16 milliarder.

– Dette kan vi se på. Her er det kostnader å spare. Hvis både ser på sykelønnsordningen og samtidig bygger ned offentlig sektor, så vil det kunne gi rom for lettelser i både arbeidsgiveravgift og formuesskatt, mener Olaf Thommesen.

Saken fortsetter under annonsen

– Når så mange bedriftseiere forteller at de har mistet motet og begynt å tvile på fremtiden, så er det et meget alvorlig signal som vi må ta på største alvor, konstaterer han.

«Det verste jeg har opplevd»

Dette er noen av de åpne kommentarene fra småbedriftseierne som har svart på undersøkelsen.

«Usikkerheten tynger, jeg anbefaler heller mine barn til og få seg en sikker jobb i offentlig sektor»

«Jeg er aleneforsørger og det har vært tøft å ikke ha inntekt. Det er fremdeles tøft å prøve å komme meg ajour økonomisk. Jeg vurderer å finne meg en tryggere jobb, med sikker inntekt» 

«Driver med reparasjon av fritidsbåt og dette har det bare blitt enda større etterspørsel etter, så for min bedrift har det slått positivt ut»

«Er veldig imponert over rask tilbakemelding på kompensasjons søknaden, da den kom, og hvor raskt jeg fikk pengene utbetalt. Jeg har hatt noen runder med meg selv angående jobb og det å drive selvstendig. Man er veldig sårbar!»

«Ingen koronatiltak fra regjeringen kan brukes av meg bortsett fra utsettelse av avgifter. Ikke benyttet kreditt hos i banken finans stengte på dagen. Stress. Økonomiske bekymringer. Tomme lager, vansker med å få tak i varer til tide. Må si nei til kunder grunnet manglende varer.  Sliter fremdeles med produsenter i utlandet som er stengt. Store valutatap. Tomme ordrebøker. Mangler penger til å betale mva for første gang på 10 år»

«Har alltid vært positiv og optimistisk men opplever meg selv nå som skeptisk og redd. Prøver å skjule det ovenfor kundene for ikke å spre negativitet og frykt. Ensomhetsfølelsen i å drive selv har blitt større»

«Jeg følte meg syk, var søvnløs og fikk et svært høyt stressnivå. Dette er det verste jeg har opplevd under mine 46 år som næringsdrivende»

«Veldig tøft når beskjeden kom. Men har bestemt meg for at ikke noe skal knekke oss»