Foto

iStock

Hva ligger i kravet til «annet passende arbeid» ved nedbemanning?

Publisert: 23. juni 2020 kl 09.45
Oppdatert: 23. juni 2020 kl 09.45

Spørsmål:

Vi skal i gang med en nedbemanningsprosess som i hovedsak går ut på å foreta en reduksjon av ansatte innenfor en avdeling i virksomheten som over tid har hatt dårlig omsetning.

Arbeidsmiljøloven stiller etter det jeg har forstått krav til at arbeidsgiver må vurdere hvorvidt den har «annet passende arbeid» i virksomheten å tilby de ansatte som skal sies opp.

Vi lurer på hva som ligger i dette kravet til «annet passende arbeid».

Hvordan definerer vi hva som anses som passende arbeid, og kan f.eks. den ansatte kreve omskolering av arbeidsgiver?

Svar:

Dersom det finnes annet passende arbeid for de aktuelle arbeidstakerne i virksomheten, har arbeidsgiver en plikt til å tilby dette som alternativ til oppsigelse.

Saken fortsetter under annonsen

Det er på generelt grunnlag vanskelig å avgrense begrepet, da annet passende arbeid kan være nærmest alle slags stillinger som arbeidstakeren er kvalifisert for.

Et viktig stikkord er likevel nettopp hva den ansatte er kvalifisert for, slik at den ansatte f.eks. ikke kan kreve å få omskolering av arbeidsgiver for å kunne besette en ledig stilling i virksomheten.

Videre trenger ikke arbeidet/stillingen å være på samme nivå som den stilling vedkommende tidligere hadde; arbeidet kan altså være passende selv om det både medfører nedgang i bl.a. lønn og ansvarsnivå.

Vurderingstemaet for hvorvidt arbeidet er «passende» er derfor om arbeidstakeren kan utføre arbeidet på en rimelig god måte, selv om det kan antas at det finnes andre som kunne ha utført det bedre.

Det er altså ikke samme type vurdering som når man lyser ut en stilling med henblikk på nyansettelse, der man velger den best kvalifiserte for stillingen. I «annet passende arbeid»-vurderingen må altså den ansatte være kvalifisert, men trenger ikke å være den best kvalifiserte for stillingen.