Foto

iStock.

Har jeg krav på overtidstillegg ved avspasering?

Publisert: 11. juni 2020 kl 09.20
Oppdatert: 11. juni 2020 kl 09.20

Spørsmål: Jeg har en jobb hvor arbeidsmengden er ganske varierende, i perioder er det veldig mye å gjøre, mens det i andre perioder er mer rolig.

Det medfører at jeg må jobbe en del overtid, og jeg har diskutert muligheten for å avspasere enkelte av disse overtidstimene i roligere perioder med arbeidsgiveren min.

Min arbeidsgiver mener imidlertid at dersom jeg skal avspasere en overtidstime vil jeg ikke få betalt for denne timen – altså verken timelønnen eller overtidstillegget.

Jeg på min side mener at jeg avspaserer selve timen, men at jeg likevel skal få utbetalt overtidstillegget. Hva er riktig her?

Svar: Her er det din forståelse som er riktig. Arbeidsmiljøloven § 10-6 (12) sier at arbeidsgiver og arbeidstaker skriftlig kan avtale at overtidstimer helt eller delvis skal tas ut i form av «arbeidsfri» på et avtalt tidspunkt.

Overtidstillegget (på minst 40%) kan imidlertid ikke avspaseres, og må dermed utbetales. Hensikten med at overtidstillegget må utbetales er å forhindre overdreven bruk av overtid, ved at arbeidsgiver må «betale mer» for overtidsarbeid.

Husk at du ikke har rett på avspasering – arbeidsgiver kan velge å heller betale lønn og overtidstillegg for de timene du jobber. Blir dere imidlertid enige om avspasering, skal du ha overtidstillegget utbetalt i tillegg.

Saken fortsetter under annonsen