En tidligere ansatt har søkt på en ledig stilling hos oss. Har vedkommende nå fortrinnsrett til ny ansettelse?

Foto

iStock/fizkes

Har en oppsagt arbeidstaker fortrinnsrett til ny stilling?

Publisert: 24. februar 2020 kl 08.29
Oppdatert: 24. februar 2020 kl 08.29

Spørsmål: Vi har tidligere måtte si opp arbeidstakere på grunn av nedbemanninger. Nå går det imidlertid bedre i bedriften og vi har derfor behov for å ansette flere.

En tidligere ansatt har søkt på en ledig stilling hos oss. Har vedkommende nå fortrinnsrett til ny ansettelse?

Svar: I utgangspunktet har arbeidstakere som er oppsagt på grunn av virksomhetens forhold (typisk ved nedbemanninger, omstruktureringer etc.) fortrinnsrett til nye ledige stillinger i samme virksomhet. Dette følger av arbeidsmiljøloven § 14-2. Bestemmelsen skal sikre at arbeidsgivere ikke gjennomfører nedbemanninger for å «kvitte seg med» arbeidstakere man ikke ønsker i virksomheten. 

For å ha fortrinnsrett må den oppsagte arbeidstakeren være kvalifisert for den ledige stillingen. I vurderingen av om vedkommende er kvalifisert skal det tas hensyn til både faglige og personlige kvalifikasjoner.

Det er tilstrekkelig for å utløse fortrinnsrett at vedkommendes kvalifikasjoner tilsvarer det som normalt kreves for stillingen. Man kan ikke la være å ansette vedkommende bare fordi det ville være mulig å ansette en annen person med bedre kvalifikasjoner.

Det er imidlertid ikke alle arbeidstakere som har fortrinnsrett. Vedkommende må ha vært ansatt i virksomheten i til sammen 12 måneder de siste to årene. Dette kalles for «ansiennitetskravet». Det er ikke et absolutt krav om en sammenhengende ansettelsesperiode. Kortvarige opphold må regnes med, og oppsigelsestiden skal tas med i beregningen.  

Dersom arbeidstakeren har vært ansatt i virksomheten i 12 måneder de siste to årene, og anses som kvalifisert for den nye ledige stillingen, har virksomheten plikt til å tilby vedkommende stillingen. Dersom arbeidstakeren ikke har akseptert et tilbud om ansettelse innen 14 dager etter mottakelsen av tilbudet, bortfaller imidlertid fortrinnsretten. 

Saken fortsetter under annonsen

Dersom det er flere arbeidstakere med fortrinnsrett som «konkurrerer» om den samme stillingen, må det foretas en saklig utvelgelse, basert på de samme regler som gjelder for utvelgelsen ved oppsigelser på grunn av driftsinnskrenkning eller rasjonaliseringstiltak.