For gravide kan det å bli permittert ha store konsekvenser for hvor mye de får utbetalt under foreldrepermisjonen.

Foto

iStock.

Har eldre og gravide større sjanse for å bli permitterte under koronakrisen?

Publisert: 27. mars 2020 kl 09.40
Oppdatert: 27. mars 2020 kl 09.40

I stressede situasjoner kan ubevisste fordommer føre til diskriminering når det kommer til hvem som må permitteres og ikke.

Flere bedriftsledere kan være i fare for å ta slike forhastede avgjørelser, advarer Hanne Bjurstrøm i et intervju med Equality Check.  

Disse står i faresonen

Spesielt er det eldre arbeidstakere og gravide som står i faresonen i disse koronatider. Bjurstrøm forklarer at disse gruppene er mer utsatt for å bli permittert når selskaper må redusere arbeidsstyrken som følge av en økonomisk presset situasjon.  

– Begrunnelsen fra lederne i en slik situasjon er at gravide og eldre uansett befinner seg i risikogruppen, derfor er det i deres beste interesse at de blir permitterte først. Noen ganger har arbeidsgiver de beste intensjoner, men denne type risikovurderinger burde til syvende og sist bli tatt av den enkelte ansatte, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

Selv om det er unntakstilstand i verden, må virksomheter likevel følge likestillingsloven som slår hardt ned på diskriminering i nedbemannings- og permitteringsprosesser.

Økonomiske konsekvenser

Mange er redde for å bli permitterte eller miste jobben. Å være permittert kan få store konsekvenser for alle.

Eldre ansatte kan ha vanskelig for å finne seg en ny jobb dersom de ikke kan returnere til jobben de ble permittert fra. De har kanskje ikke spart seg opp nok pensjon til å pensjonere seg enda, samtidig som de fremdeles har regninger å betale.

For gravide kan det å bli permittert ha store konsekvenser for hvor mye de får utbetalt under foreldrepermisjonen.

Bjurstrøms råd til arbeidsgivere er tydelig: Ikke tenk for dine ansatte, la dem ta egne vurderinger om hva som er best for dem i deres situasjon.   

Saken fortsetter under annonsen