Har den ansatte plikt til å stille i dialogmøter når han er syk?
Spørsmål: Vi har en ansatt som for tiden er sykemeldt. Jeg vet at vi som arbeidsgiver plikter å lage en oppfølgingsplan, avholde dialogmøter, tilrettelegge osv. Problemet er at den ansatte ikke stiller i møtene vi kaller inn til, og han svarer heller ikke på telefon. Har den ansatte en plikt til å stille i dialogmøter osv. når han er syk?
Svar: Ansatte plikter å medvirke til arbeidsgivers oppfølging i forbindelse med sykdom og/eller sykefravær. Arbeidstakers medvirkningsplikt følger allerede av ansettelsesavtalen. Arbeidstaker har en plikt til å bidra til at arbeidsforholdet fungerer på best mulig måte, være tilstede og utføre de arbeidsoppgaver han er satt til å gjøre. Han plikter også å gjøre det han kan for å kunne komme tilbake i arbeid.
I tillegg følger medvirkningsplikten av flere lovbestemmelser i både arbeidsmiljøloven og folketrygdloven. Her oppstilles det blant annet krav om at arbeidstaker plikter å medvirke til utarbeidelse og gjennomføring av oppfølgingsplan, og til å delta i dialogmøter.
Det er viktig at ansatte medvirker i sykefraværsoppfølgingen. Arbeidsgivers tilrettelegging vil være helt avhengig av den ansattes aktive medvirkning og motivasjon for å arbeide. Den ansatte er den som er nærmest til å ha opplysninger om egen restarbeidsevne.
Opplysninger fra arbeidstakeren er derfor avgjørende for at arbeidsgiver skal kunne sette inn hensiktsmessige tiltak.
Det skal derfor mye til for at ansatte kan nekte å møte i dialogmøter eller å medvirke til utarbeidelse og gjennomføring av oppfølgingsplan. Både den ansatte og arbeidsgiver må imidlertid være fleksible med hensyn til hvor et møte om oppfølgingsplan og dialogmøte skal holdes.
Det viktigste er at møtet faktisk blir holdt, ikke hvor det avholdes. Er det fremlagt dokumentasjon som tilsier at den ansatte faktisk er så syk at han ikke kan møte, kan man for eksempel foreslå at møtet avholdes på telefon, hjemme hos den ansatte eller på legens kontor.
Manglende medvirkning uten rimelig grunn kan føre til at retten til sykepenger bortfaller, og gjøre det nødvendig for virksomheten å reagere med en advarsel. I ytterste konsekvens kan også manglende medvirkning danne grunnlag for oppsigelse, selv om terskelen for dette er høy.