Foto

iStock

Har den ansatte krav på pause til et fast tidspunkt?

Publisert: 17. juni 2020 kl 09.59
Oppdatert: 17. juni 2020 kl 09.59

Spørsmål:

Vi driver et middels stort spisested, hvor arbeidsmengden er noe vanskelig å forutse da dette avhenger av hvor mange gjester som til enhver tid besøker oss.

Vi har i den forbindelse en utfordring med en av våre servitører: Vedkommende jobber som regel 8-timers skift, og har derfor krav på 30 minutters pause.

Problemet er at han mener han har krav på pause til et fastsatt tidspunkt hver dag, noe som kan by på utfordringer hvis vi plutselig får uventet stor pågang.

Den ansatte har blant annet nektet å utsette pausen sin ved tilfeller av at det har kommet mange gjester på én gang, noe som har ført til at flere av gjestene har måtte vente mye lenger enn det som er normalt før de ble ekspedert.

Som regel har vi nok personale på jobb til at alle får tatt pause omtrent når de skal, og de får som regel også tatt sammenhengende pauser, men det hender som nevnt at trykket i kortere perioder blir så høyt at alle må bidra for at kundene våre skal få hjelp.

Kan vi kreve at den ansatte utsetter/avbryter pausen for å jobbe de gangene det blir nødvendig, så lenge vedkommende til sammen får den pausen han har krav på i løpet av en vakt?

Saken fortsetter under annonsen

Svar:

Utgangspunktet er at arbeidsgiver må legge til rette for at unødige forskyvninger av pausen unngås.

Dette henger sammen med arbeidsmiljølovens krav om at arbeidstidsordninger må være forsvarlige og dermed ikke medføre at de ansatte utsettes for uheldige fysiske eller psykiske belastninger.

Likevel er det etter arbeidsmiljøloven § 10-9 (1) anledning til å forskyve arbeidstakerens pause «når forholdene gjør det nødvendig».

Det vil si at den ansatte ikke har et ubetinget krav på å ha pause til et fast tidspunkt, og heller ikke et krav på å alltid ha sammenhengende pause.

Videre har Arbeidstilsynet gitt uttrykk for at særlig arbeid som har med mennesker å gjøre (kundebetjening, passasjertransport, pasientbehandling mv.) til en viss grad må skje på kundens premisser.

Det vil si at avvik fra fastsatt pause vil være begrunnet i arbeidets art, og må aksepteres såfremt det ikke påfører den ansatte urimelige belastninger.

Saken fortsetter under annonsen

Så lenge den ansatte får 30 minutters pause i løpet av arbeidsdagen, vil arbeidsgiver altså kunne kreve at den ansatte skyver på pausen der dette er nødvendig for å yte en tilstrekkelig kundebetjening.