Har arbeidsgiver lov til si meg opp på grunn av sykdomsfraværet?
Spørsmål: Jeg ble syk sommeren 2019. I starten gjorde arbeidsgiveren min noen tiltak for å gjøre arbeidshverdagen enklere, og dette holdt meg gående en stund. Etter hvert ble likevel sykdommen for belastende, og jeg ble sykemeldt 100 prosent. Legene mener jeg er på bedringens vei, og selv har jeg også troen på å bli frisk snart.
Nylig ble jeg kalt inn til drøftingsmøte av min arbeidsgiver. Det ble her varslet at arbeidsgiver vurderte å si meg opp på grunn av sykefraværet. Jeg gjør jo det jeg kan for å bli bedre, men til syvende og sist er ikke sykdommen noe jeg kan kontrollere. Har arbeidsgiver lov til si meg opp på grunn av sykdomsfraværet?
Svar: Utgangspunktet når en arbeidstaker blir syk, er at vedkommende vernes mot oppsigelse som følge av sykefraværet de første 12 månedene. Dette kalles gjerne «verneperioden» og følger av arbeidsmiljøloven § 15-8. Siden du ikke lenger er i denne særlige verneperioden går vi ikke nærmere inn på dette.
Når arbeidstakeren er utenfor verneperioden er det ikke lenger ulovlig for arbeidsgiver å si opp arbeidstakeren på grunn av sykdommen. Dette innebærer imidlertid ikke at arbeidstaker er uten rettigheter. Arbeidstakeren har alltid et vern mot å bli usaklig oppsagt. På bakgrunn av dette har arbeidsgiver kun lov å si opp langvarig syke arbeidstakere dersom arbeidsgiver har saklig grunn til å gjøre det.
Det er noen særlige momenter som er trukket frem som viktige i vurderingen av om sykdomsfravær kan være saklig grunn for oppsigelse.
For det første er det sentralt hvorvidt arbeidsgiver har oppfylt sin tilretteleggingsplikt. Du nevner at arbeidsgiver har gjort noen tiltak, men dersom det er holdepunkter for at de burde gjort mer er dette et aspekt som tilsier at du ikke kan sies opp. En annen del av tilretteleggingen er arbeidsgiverens plikt til å følge deg opp under sykefraværet. Loven stiller opp krav til oppfølgings- og dialogmøter. Dersom arbeidsgiver ikke har fulgt disse vil en eventuell oppsigelse lettere kunne bli ansett usaklig.
Et sentralt momentet i vurderingen av om en oppsigelse vil være saklig, er hvilke prognoser det er for din mulighet til å komme tilbake i jobb. Dersom det fremstår som realistisk at du vil kunne være tilbake innen rimelig tid, er det vanskeligere for arbeidsgiver å argumentere for at det er saklig grunn for oppsigelse.
I praksis vil det likevel ofte være vanskelig å kartlegge det fremtidige sykdomsløpet presist. Andre mer generelle rimelighetsbetraktninger vil også være av betydning. Dersom du som arbeidstaker kan vise til spesielle forhold som gjør oppsigelse særlig byrdefullt, eksempelvis forsørgeransvar eller vanskeligheter med å komme i annen jobb, vil dette måtte hensyntas.
Hensynet til arbeidsgivers interesser må naturligvis også vurderes. Dersom arbeidsgiveren er en liten bedrift kan langvarige sykdomsfravær være særlig vanskelig å håndtere, vil det være relevant. Større bedrifter er heller ikke avskåret fra å si opp ansatte som er syke, men disse må da tåle noe mer usikkerhet rundt tidspunktet for retur.
Oppsummert kan vi ikke gi et konkret svar på spørsmålet ditt basert på den informasjonen vi har fått, men momentene som her er trukket frem kan gi noe veiledning. Generelt må din interesse i å beholde jobben veies mot arbeidsgivers interesse i å gå til oppsigelse.