Hvordan påvirker eventuell ferieavvikling permitteringsperioden, og hva er reglene for feriepenger vs. dagpenger her?
Foto

iStock. 

Har ansatte rett på feriepenger mens de mottar dagpenger?

Publisert: 7. april 2020 kl 08.22
Oppdatert: 7. april 2020 kl 08.22

Spørsmål: Vi har noen spørsmål rundt ferie og ferieavvikling i bedriften nå som flesteparten av våre ansatte er blitt permittert. De fleste av de ansatte har ferie til gode, og for mange av dem er tidspunktet for avvikling enda ikke fastsatt.

Har vi eventuelt anledning til å pålegge ansatte å ta ferie under permitteringen? Hvordan påvirker eventuell ferieavvikling permitteringsperioden, og hva er reglene for feriepenger vs. dagpenger her?

Daglig leder

Svar: Det følger av ferieloven at arbeidsgiver i god tid før ferien skal drøfte fastsetting av feriefritid og oppsetting av ferielister, enten med tillitsvalgt eller med hver enkelt arbeidstaker.

For å sikre en forutsigbar ferieavvikling – også for de permitterte ansatte – anbefales det derfor at bedriften gjennomfører drøftinger med de tillitsvalgte om ferieavvikling for alle ansatte for ferieåret 2020.

Pålegge ferie: Det er ingenting i veien for å avvikle ferie underveis i permitteringsperioden.

Dersom arbeidsgiver ikke blir enig med de ansatte/tillitsvalgte om når ferien skal avvikles, kan arbeidsgiver pålegge de ansatte å avvikle ferie i 18 sammenhengende virkedager (dvs. 3 uker) i hovedferieperioden, som er mellom 1. juni og 30. september.

Saken fortsetter under annonsen

Dagpenger og feriepenger: Den ansatte vil ikke ha krav på dagpenger under ferieavvikling i permitteringsperioden, og må dermed opplyse om ferieavvikling i meldekortet til NAV. Arbeidstakeren har i stedet rett på å få utbetalt feriepenger fra arbeidsgiver, så lenge ferieperioden varer.

Dersom den ansatte ikke avvikler ferie, skal heller ikke feriepengene utbetales. Det vil si at dersom det i bedriften f.eks. er fast praksis å utbetale feriepenger i juni – og den ansatte er permittert i denne perioden uten å avvikle ferie – skal feriepengene holdes tilbake frem til den ansatte tar ut ferien.

Permitteringsperioden: Dersom en ansatt avvikler ferie under permittering, vil permitteringsperioden forlenges tilsvarende antall avviklede feriedager.

Kvale Advokatfirma