PENSJONSREFORM: Mange kombinerer arbeid med tidlig uttak av alderpensjon etter at pensjonsreformen fra 2011 gjorde dette mulig.

Foto

Fizkes/iStock

Flest menn kombinerer tidligpensjon og arbeid

Publisert: 18. august 2020 kl 09.35
Oppdatert: 18. august 2020 kl 09.41

Pensjonsreformen som ble innført i 2011, innebærer at man ta ut alderspensjon når man blir 62 år. Pensjonen kan kombineres med yrkesinntekt. 

I overkant av 30 prosent av 62-åringene velger å ta ut alderspensjon etter at pensjonsrefomen ble innført. Mange kombinerer dette med yrkesaktivitet, viser en ny rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Rapporten følger årskullet som ble født i 1949, det vil si de som ble 62 år i løpet av det året pensjonsreformen ble innført. Rapporten følger gruppen fram til 2018, da de fylte 69 år.

Mange kombinerer

Nesten én av fem 63-åringer kombinerte yrkesaktivitet med alderspensjon i 2012, viser SSB-rapporten.

Samtidig var én av tre 63-åringer yrkesaktive uten å ta ut pensjon.

I de påfølgende årene falt yrkesaktiviteten i disse to gruppene. Samtidig økte andelen med alderspensjon også blant de yrkesaktive som ikke tok ut alderspensjon i 2012. I 2015 hadde 29 prosent i denne gruppen tatt ut pensjon.

Saken fortsetter under annonsen

Blant dem som ikke var ykesaktive i 63-årsalderen, var det mange uføre. Tre av ti fra 1949-kullet var uførepensjonister i 2012.

Flest menn tar ut tidligpensjon

Tidligere analyser har vist at menn er i klart flertall blant dem som tar ut tidlig alderspensjon. Det skyldes delvis at menn oftere har opptjent rettigheter og at flere kvinner er uføre.

Men også blant dem som har mulighet til å ta ut tidligpensjon, er det flest menn som benytter seg av denne muligheten.

Blant 63-åringene som kombinerte alderspensjon med yrkesaktivitet i 2012, var nesten åtti av ti menn. Samtidig utgjorde kvinnene seks av ti som var uførepensjonister, viser SSB-rapporten.

Utdanningsforskjell

SSB-rapporten viser også at det er forskjeller i pensjonsuttak etter utdannningsnivå. 63-åringene med høy utdanning var overrepresentert blant dem som fortsatt var yrkesaktive uten å ta ut alderspensjon i 2012, mens de med lav utdanning var overrepresentert blant de uføre.

Saken fortsetter under annonsen

«Utdanningsforskjellene i de ulike gruppene reflekterer at personer som har høyere utdanning står sterkere på arbeidsmarkedet, og i mindre grad blir uføre. Men det kan også tyde på at de med høy utdanning utsetter uttak av tidligpensjon noe», skriver SSB i den nye rapporten.

Inntektsforskjell

63-åringene som kombinerte yrkesaktivitet og alderspensjon i 2012, hadde et betydelig høyere personlig inntektsnivå enn andre på samme alder. Det gjelder også når man sammenligner med dem som var i jobb uten å ta ut alderspensjon.

Inntektsforskjellen vedvarte fram mot 67-årsalderen, men den ble stort sett ble utlignet når de aller fleste gikk ut av arbeidslivet og fikk alderspensjon som viktigste inntektskilde.

Høyest inntekt på slutten av perioden hadde menn som var yrkesaktive uten å ta ut pensjon i 2012.