SAKSØKER: Sykehuset Østfold tar fire sykepleiere til retten fordi de ønsker å jobbe heltid sykehuset.

Foto

Cornelius Poppe/NTB Scanpix

Saksøker sykepleiere

Fire sykepleiere vil ha full stilling

Publisert: 6. mars 2020 kl 08.26
Oppdatert: 6. mars 2020 kl 13.48

– De aller fleste saker av denne typen går ikke så langt som til domstolen. Vi hadde en som gikk helt til Høyesterett for noen år siden, men det er ikke vanlig, understreker Kristin Alsos, jurist i Fafo, til Dagens Perspektiv.

De fire spesialsykepleierne som nå er blitt saksøkt, har alle jobbet flere år ufrivillig deltid ved seksjon nyfødt intensiv ved Sykehuset Østfold. De ønsker seg full stilling, mot mellom 75 og 80 prosent stilling i dag.  

Da sykehuset lyste ut en ny stilling ved denne avdelingen, krevde derfor de fire fortrinnsrett på denne, heller enn at noen nye skulle ansettes. Dette gikk ikke sykehuset med på.

Da tok sykepleierne saken til Tvisteløsningsnemda.

I desember 2019 fattet nemda vedtak om gi de fire fortrinnsrett til deler av stillingen, men sykehuset vil ikke rette seg etter dette. Nå tar de saken til retten.

Det trengs en klarhet i hvordan disse reglene skal tolkes.

Trenger en avklaring

Saken fortsetter under annonsen

Alsos tror ikke det dreier seg om at sykehuset er imot sine egne sykepleiere, men at de derimot trenger en avklaring av regelverket.

Foto

LANG STRID: Helt siden 1987 har det vært diskusjoner om hvor ofte sykepleiere skal jobbe helg, sier Kristin Alsos i Fafo. (Foto: Fafo)

– Dette er relativt nye regler, som er mye brukt. Sykehuset er en stor organisasjon, som helt sikkert har mange slike saker hvert eneste år. Da trengs det klarhet omkring hvordan disse reglene skal tolkes, sier Alsos.

Sykehuset selv begrunner valget om rettssak, med at avgjørelsen fra Tvisteløsningsnemda vil medføre risiko for et dårligere pasienttilbud. Blant annet gjennom at det blir vanskelig å sikre tilstrekkelig kompetanse på jobb i helgene.

Alsos påpeker at dette med helgebemanning er et problem i hele helse- og omsorgssektoren.

– Sykehuset kan jo godta disse enkeltkravene, selv om de ikke mener det er grunnlag for fortrinnsrett i dette tilfellet. Samtidig vil det føre til en svært vanskelig situasjon om kort tid, når mange som har lignede saker fremme samme krav, forklarer hun.

Saken fortsetter under annonsen

Kunne løst det

Sykehuset Østfold opplyser at de fire spesialsykepleierne har et stående tilbud om en 100 prosent stilling, ved å knytte deler av den opp mot bemanningsavdelingen. Denne avdelingen dekker opp behov ulike steder på sykehuset.

Denne løsningen er ikke aktuell for sykepleierne, som alle har spesialkompetanse som best kommer til nytte på nyfødt intensiv. Én av dem er intensivsykepleier, de tre andre er nyfødtsykepleiere.

Sykehuset har ikke vært villig til å diskutere mulige løsninger.

Alsos peker på at sykehuset kunne ha forsøkt å løse dette.

– Dersom det er helgebemanningen som er problemet, kunne sykehuset for eksempel stille som krav at det følger med ekstra ulempevakter ved å ta den aktuelle 25 prosenten, sier hun.  

Sykehuset har derimot ikke vært villig til å diskutere mulige løsninger med sykepleierne, noe de også fikk kritikk for i nemda.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge saksdokumentene, er dette sykepleiere som allerede i dag jobber mye ekstra ubekvemme vakter, og som har vært villige til å strekke seg for å få turnusen til å gå opp.

– En stygg sak

Ifølge Norsk Sykepleierforbund er det kun tre av de 56 ansatte sykepleierne ved avdelingen som har hel stilling i dag. Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen, kaller dette en stygg sak.

Foto

SJOKKERT: Forbundsleder i NSF, Lill Sverresdatter Larsen kaller saken stygg og sjokkerende. (Foto: JBJ)

– Det er sjokkerende at et sykehus velger å saksøke sine egne ansatte fordi de ønsker å jobbe heltid. De burde blitt tatt imot med åpne armer, sier Larsen til nsf.no.

Det er et uttalt mål at andelen sykepleiere i hele stillinger skal opp, likevel går det tregt.

Her kommer konflikten om helgejobbingen inn.

Saken fortsetter under annonsen

Diskusjon i over 30 år

Alsos forteller at sykepleierne gikk fra å jobbe hver andre til hver tredje helg i 1987. Da ble en vanlig arbeidsuke redusert fra 40 til 37,5 timer.  

– Siden har det vært diskusjoner om dette med hver tredje helg. Jeg vil kalle det en ordkrig, som gjør det vanskelig å avgjøre hvilken side som har rett, sier hun.

Sykehusene hevder, sammen med Spekter, at de ikke klarer å bemanne opp med nok kvalifiserte folk på grunn av dette, særlig på helg. Dette er også grunnen til at de heller ikke klarer å bli kvitt deltidsstillingene, som trengs for å dekke opp vakter – særlig på helg.

De ønsker derfor at sykepleierne jobber noen flere helger enn i dag.

Norsk Sykepleierforbund mener derimot at dersom arbeidsgiver hadde jobbet systematisk, ville de klart å få flere inn i hele stillinger uten å øke helgebelastningen.

Sykepleierne er sannsynligvis også redde for at dersom de går med på å øke helgebemanningen noe, vil dette ende med en eskalering som det blir vanskelig å stoppe.

Saken fortsetter under annonsen

Det er sjokkerende at sykehuset saksøker ansatte fordi de ønsker seg heltid.

Turnusene går ikke opp

Alsos mener at sett fra arbeidsgivers side er et av hovedproblemene at de trenger en avtale med tillitsvalgte for å lage gode turnusordninger.  

Et generelt krav er at det skal være 11 timers hvile mellom vakter. I helsesektoren er dette vanskelig å få til, og mellom enkeltvakter kan det være ned mot åtte timers hvile.

– For at en slik turnus skal godkjennes, kreves det en avtale med de tillitsvalgte lokalt. Arbeidsgiver mener at sykepleiere bruker dette, slik at de ikke signerer avtaler som ikke også har begrensinger på helgejobbingen, forklarer Alsos.

Spekter ønsker på sin side at arbeidsgiver skal ha mer styringer på dette.

– Da kunne de lagt opp en turnus med mer helgejobbing, og begrunnet dette med behov. Men denne konflikten har vært utredet i diverse utvalg de siste årene, uten at man har klart å løse dette, sier Alsos.

Hun peker på at sykehussektoren er en av de best organiserte sektorene i norsk arbeidsliv med sterke parter på begge sider. Alsos mener derfor at det er opp til partene selv å løse denne konflikten.

– Tror du de klarer å løse den da?

– Kanskje ikke i år, men det bør være mulig på sikt. Sist kom de hverandre litt i møte, så vi kan jo håpe at de fortsetter den trenden i år.