Færre vil jobbe i privat sektor
En ny jobbundersøkelse fra Finn.no viser at arbeidstakerne i privat sektor i større grad er interessert i jobb i offentlig sektor nå enn tidligere i år.
Samtidig er det en tilbakegang fra januar 2020 blant offentlig ansatte som kan tenke seg jobb i privat sektor.
– Offentlig sektor oppleves nok atskillig tryggere i en tid hvor alt er urolig, sier Christopher Ringvold, jobbanalytiker og produktdirektør for Finn jobb.
Han forklarer at det ikke er tryggheten alene som gjør sektoren interessant. Offentlig sektor har hatt en sterk posisjon blant jobbsøkerne lenge.
– Dette kan for eksempel henge sammen med at vi også har sett stor grad av utvikling og innovasjon på offentlige arbeidsplasser, noe som er attraktivt for arbeidstakerne,
Konkurransedyktig lønn
Undersøkelse viser at 48 prosent av respondentene som jobber i privat sektor kan være interessert i tilsvarende stilling i offentlig sektor. Dette er en økning på åtte prosentpoeng siden forrige jobbundersøkelse i januar 2020.
– Offentlig sektor har over tid posisjonert seg godt blant arbeidstakerne. De siste årene har vi sett en økt profesjonalisering av stillingsannonsene fra det offentlige. Det er stillingsannonser som viser attraktive og spennende jobber med et konkurransedyktig lønnsnivå, sier Ringvold.
I tillegg har mange offentlige arbeidsgivere viktige samfunnsoppdrag, og disse stillingene bidrar positivt til samfunnet, noe vi vet at stadig flere arbeidstakere er opptatt av.
Privat sektor oppleves heller ikke som like attraktivt for ansatte som allerede jobber i offentlig sektor.
27 prosent av respondentene som jobber i offentlig sektor svarer i den nye undersøkelsen at de kan være interessert i stilling i privat sektor. Dette er en nedgang på 13 prosentpoeng fra januar 2020.
Tvungen omstilling
Koronakrisen medfører ikke bare usikkerhet alene. Den bidrar også til endring i arbeidsmetodikk.
I løpet av mars har krisen tvunget de fleste arbeidsplasser i både offentlig og privat sektor til å jobbe enda mer digitalt. Dette blir relevant erfaring for norske arbeidstakere.
Etterspørselen etter digital kompetanse har også hatt et enormt byks i jobbannonsene på Finn.no de siste årene, med en vekst på hele 380 prosent siden 2016.
Ringvold tror digital kompetanse blir hygienefaktor fremover, og i mindre grad vil etterspørres eksplisitt i stillingsutlysningene.
– I løpet av koronakrisen vil svært mange arbeidstakere få økt digital kompetanse. Omstillingsevnen vi har sett i norsk arbeidsliv de siste ukene er interessant, og bør bidra til optimisme for fremtidens arbeidsmarked, sier Ringvold.
Selv om det er krevende tider nå, avdekkes en enorm endringskapasitet og fleksibilitet blant arbeidstakerne, som vil komme godt med fremtidens arbeidsmarked skapes.