STOR NEDGANG: Antallet jobber i overnattings- og serveringsvirksomhet i september i år var hele 15,5 prosent lavere enn i samme måned året før.

Foto

Drazen Zigic/iStock

Færre jobber i Norge – lavtlønte hardest rammet

Publisert: 28. oktober 2020 kl 08.45
Oppdatert: 28. oktober 2020 kl 10.50

Fra september i fjor til september i år ble antall jobber i Norge redusert med 81.000. Det er en nedgang på 2,8 prosent, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Jobbtapet var enda større kort tid etter koronautbruddet. Etter et bratt jobbfall i månedene etter innføringen av smittevernstiltakene mot korona i mars, bremset jobbfallet opp på rundt 5 prosent i juni og juli. I august og september 2020 var nedgangen i antallet jobber redusert til henholdsvis 3,5 og 2,8 prosent sammenlignet med samme måneder året før.

Jobber som er med i statistikken er alle lønnede arbeidsforhold; både hovedjobber og bijobber. En person kan ha flere jobber i ulike virksomheter. En jobb som en person har vært permittert fra i inntil tre måneder, er med i statistikken.

Lavt betalte jobber er borte

De foreløpige tallene for september i år viser 2,5 prosent økning i gjennomsnittlig utbetalt lønn fra samme måned året før.

Grunnen til at dette gjennomsnittet har holdt seg oppe gjennom koronakrisen så langt, er at mye av bortfallet av jobber har kommet blant de lavere betalte jobbene, forklarer SSB.

De gjenværende jobbene er oftere heltidsjobber og har høyere utbetalt lønn.

Saken fortsetter under annonsen

Stor nedgang i koronautsatte næringer

Næringene som er direkte rammet av smittevernstiltakene, har hatt sterkest nedgang i antallet jobber det siste året.

Antallet jobber i overnattings- og serveringsvirksomhet i september i år var hele 15,5 prosent lavere enn i samme måned året før. Forretningsmessig tjenesteyting, som blant annet omfatter arbeidskrafttjenester samt reisebyrå- og reisearrangørvirksomhet, hadde et jobbfall på 11,5 prosent.

Også i transport og lagring samt i personlig tjenesteyting var det betydelig færre jobber i september 2020 enn i samme måned året før, med nedgang på henholdsvis 6,4 og 5,8 prosent. Personlig tjenesteyting omfatter blant annet frisører og andre virksomheter knyttet til kroppspleie, men også kultur- og underholdningsvirksomhet.

Færre nyansettelser

Av næringene som i mindre grad direkte er blitt rammet av smittevernstiltakene, har industrien og varehandelen hatt størst nedgang i antallet jobber.

I september i år var det 3,5 prosent færre jobber i industrien enn i samme måned året før. Tilsvarende tall for varehandelen var 2,3 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Industrien har både hatt en økning i antallet lønnstakere som har fått avsluttet arbeidsforholdet sitt og en nedgang i antallet nyansettelser.

For varehandel er det derimot først og fremst færre nyansettelser som forklarer nedgangen i antallet jobber, ifølge SSB.