FÆRRE I JOBB: Arbeidsdeltakelsen blant personer med nedsatt funksjonsevne har gått ned det siste året.

Foto

Wavebreakmedia/iStock

 

Færre funksjonshemmede i jobb

Publisert: 3. september 2020 kl 08.32
Oppdatert: 11. oktober 2021 kl 15.10

Fra andre kvartal 2019 til andre kvartal 2020 gikk andelen i arbeid blant personer med nedsatt funksjonsevne ned med 3,2 prosentpoeng.

For hele befolkningen var tilsvarende nedgang på 0,7 prosentpoeng, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Mål om økning ikke innfridd

Siden den første avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) ble inngått i 2001, har et av målene vært å få flere funksjonshemmede i jobb. Likevel har funksjonshemmedes yrkesdeltakelse stått på stedet hvil siden årtusenskiftet.

Nå er dette målet tatt ut av IA-avtalen, og regjeringen har i stedet lansert en inkluderingsdugnad for å nå målet om å få flere funksjonshemmede i jobb.

De nye tallene fra SSB viser at inkluderingsdugnaden ikke har gjort noe utslag på sysselsettingsstatistikk. Utviklingen står ikke bare på stedet hvil, men har gått feil retning det siste året.

Bare fire av ti i jobb

Saken fortsetter under annonsen

Andelen sysselsatte blant personer med nedsatt funksjonsevne i alderen 15-66 år var bare 40,6 prosent andre kvartal i år, viser SSB-statistikken.

Tilsvarende tall for hele befolkningen i samme aldersgruppe var 73,4 prosent.

105.000 ønsker arbeid

Blant personer med nedsatt funksjonsevne i alderen 15-66 år var det 372.000 som ikke var i arbeid i annet kvartal i år. Av disse var det 105.000 (28 prosent) som ønsket arbeid. Av disse var det kun 21.000 som ble klassifisert som arbeidsledige i statistikken.

Andelen personer med nedsatt funksjonsevne som ønsker arbeid har ligget stabilt på rett under 30 prosent de siste årene.

Stabil andel som har fått arbeidet tilrettelagt

Andelen sysselsatte med nedsatt funksjonsevne som har fått arbeidet tilrettelagt,er på samme nivå som året før. Det har ligget på rundt 60 prosent de siste årene.

Saken fortsetter under annonsen

Andelen av dem som ikke hadde fått arbeidssituasjonen tilpasset, men som ønsket tilrettelegging var også på samme nivå som fjoråret. Det lå på rundt 17 prosent begge år, ifølge SSB-tallene.