Få kommer i jobb etter arbeidspraksis
Arbeidspraksis brukes stadig mer som virkemiddel for å få danske sosialhjelpsmottakere i arbeid. Etter en kraftig økning de siste årene, utgjør arbeidspraksis nå en tredel av alle aktiveringstiltak.
Praksisplassene fører imidlertid bare til jobb for et lite mindretall, viser en ny, dansk studie.
Et år etter at de ble sendt ut i arbeidspraksis, var bare fem prosent i arbeid i bedriften der de hadde hatt praksis.
Studien bygger på data for personer som startet på arbeidspraksis i perioden 2011-2014. Den er gjennomført av Rockwool Fonden i Danmark, som driver omfattende forskning på velferdsstatens utfordringer.
Noen får jobb andre steder
For en del av dem som sendes i praksis, kan praksisplass være en inngang til arbeid andre steder enn i praksisbedriften, viser den danske studien.
Alt i alt var 15 prosent av praksisdeltakerne i jobb etter et år. Ti prosent arbeidet altså et annet sted enn i praksisbedriften.
Det betyr at til sammen var knapt én av sju i jobb et år etter at de gikk ut i arbeidspraksis.
Positive sider
Selv om resultatene er beskjedne, mener professor og arbeidsmarkedsforsker Thomas Bredgaard ved Aalborg Universitet at det er positive sider ved den nye rapporten.
– Den gode nyheten er at denne rapporten gir oss dokumentasjon på at arbeidspraksis faktisk virker i et visst omfang, sier han til nettstedet A4 Arbejdsliv.
Bredgaard advarer imidlertid mot å se på arbeidspraksis som et vidundermiddel for arbeidsledige.
– Men studien viser at vi rent faktisk har et verktøy i verktøykassa som virker, og det er positivt. Særlig når vi holder arbeidspraksis opp imot eksempelvis kommunale avklarings- og sysselsettingsprosjekter, som ser ut til å ha liten eller ingen effekt på de lediges jobbsjanser, sier han.