Netthandel opplever en enorm økning under koronakrisen.

Foto

iStock

Undersøkelse blant 1 milliard mennesker

Enorm økning i netthandelen

Publisert: 23. april 2020 kl 11.58
Oppdatert: 23. april 2020 kl 11.58

Det er den globale undersøkelsen Salesforce Shopping Index Q1 som viser dette. Undersøkelsen analyserer data fra netthandelen til over en milliard mennesker i hele verden.

Endrede kjøpsvaner

Foto

Lars Grønkjær er ekspert på dagligvarehandel i Salesforce. (Foto: Madelene Kornfehl)

Den nye rapporten viser hvordan kjøpsvanene endres som følge av begrensningene på folks bevegelsesfrihet under Covid-19 pandemien. 

For mens forretninger og butikker må stenge og permittere ansatte på grunn av korona-restriksjonene, så går folk digitalt for å handle.

Halvparten av virksomhetene i som er medlemmer av arbeidsgiverforeningen Virke – som i stor grad er innen handel – har permittert. Hele 62 prosent av medlemsvirksomhetene til Virke melder om nedgang i etterspørsel som følge av koronaviruset.

Men selv om netthandelen øker, vil ikke det dekke svikten i næringen, mener Lars Grønkjær, som ekspert på dagligvarehandel i Salesforce. 

Saken fortsetter under annonsen

– Vi kommer til å fortsette å se at den digitale handelen øker i takt med at mennesker går til nettet for å dekke behovene sine. Netthandelens oppsving i vil sannsynligvis ikke dekke opp for den markante nedgangen i varehandelen som vi nå opplever, sier Grønkjær.

Posten merker det

Også på Posten i Norge opplever man nå et rush, som tilskrives økt netthandel.

– Nå leverer vi flere pakker i postkassene til folk enn hva vi gjør i dagene etter Black Friday, sier pressesjef Kenneth Tjønndal Pettersen i Posten Norge til NRK.

Tallet på småpakker er doblet. Enkelte dager har veksten vært på 150 prosent. Posten ønsker ikke å gå ut med tall på hvor mange pakker som går gjennom terminalen hver dag, men antallet er betydelig, heter det.

Når butikkene stenger

 Dette viser undersøkelsen:

Saken fortsetter under annonsen
  • Netthandelen øker når butikksalget stenger: Inntektene til netthandelen økte i gjennomsnitt med 20 prosent i første kvartal 2020, sammenlignet med 12 prosent i 2019.

  • I Norden var økningen enda større, på 27 prosent, mens Tyskland bare økte med 14. Trafikken til verdens netthandel økte globalt med 16 prosent og netthandlerne brukte i gjennomsnitt fire prosent mer på sine besøk i årets første kvartal. I Norden steg gjennomsnittlig kjøp med nesten 200 kroner. Fra 1700 kroner i fjorårets kvartal til 1900 kroner i år. 

  • Kjøp av basisvarer gjøres på nett: Krav til isolering, hjemmekontor og reiseforbud utløste en markant økning i etterspørselen etter mat- og basisvarer. Globale retningslinjer om å bli hjemme førte til en økning på 200 prosent i salget av slike varer på nett i perioden 10-20 mars. 

  • Klikk-og-hent gir høyere butikkomsetning: Nettbutikker som tilbyr å hente varene i butikk økte omsetningen med 27 prosent i første kvartal. De som ikke har nettbutikk økte bare med 13 prosent.  I perioden 10.-20. mars økte inntektene for nettbutikker med klikk-og-hent med 92 prosent. Butikkene uten denne tjenester opplevde bare 19 prosents vekst. 

  • Kunstig intelligens fortsetter verdiskapningen: Andelen kjøp gjort på anbefalinger fra kunstig intelligens økte med 26 prosent.

  • Interiør, treningsklær, lek og spill mer populært: Nettbaserte kjøp av rekreasjonsprodukter økte i hele verden i første kvartal. Hus og interiør-varer økte med 51 prosent, treningsklær med 31 prosent og leker og spill med 34 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor. 

  • Mobiltelefonen dominerer: I Norden økte bruken av mobiltelefon for besøk og kjøp i nettbutikker fra 48 prosent til 55 prosent og resterende kjøp ble gjort fra datamaskin og nettbrett. Det er i samsvar med globale tall.

Salesforce handelsindeks for første kvartal analyserer aktiviteten fra over en milliard nettkunder i 34 land. Fokuset ligger på ti hovedmarkeder: USA, Storbritannia, Norden, Canada, Tyskland, Frankrike, Spania, Japan, Nederland, Australia og New Zealand.