SENIORER ER BRA: Eldre sjefer og eldre ansatte øker sjansene for at en bedrift vil overleve, viser en studie av svenske virksomheter.

Foto

Dean Mitchell/iStock

Bedrifter med eldre ansatte lever lenger

Publisert: 10. september 2020 kl 09.06
Oppdatert: 10. september 2020 kl 09.35

Med en aldrende befolkning gjennomfører Norge og andre land pensjonsreformer og andre politiske tiltak som skal få seniorer til å stå lenger i jobb. Samtidig opplever eldre at de havner bak i jobbsøkerkøen når de skal konkurrere med yngre om jobbene.

Det kan imidlertid være en god idé å ha et solid innslag av seniorer blant de ansatte, viser en svensk studie, som er publisert i tidsskriftet The Journal of the Economics of Ageing.

Mikaela Backman og Charlie Karlsson ved Internationella Handelshögskolan i Jönköping har sett på sammenhengen mellom bedrifters sannsynlighet for å overleve og alderssammensetningen blant sjefer og ansatte.

Studien bygger på data for 350.000 nye og eldre svenske bedrifter i ulik størrelse, fra enkeltpersonforetak til store firmaer, i perioden 2004-2013.

Eldre ansatte er bra

En av konklusjonene er at bedrifter med en større andel eldre over 55 år blant de ansatte, har høyere sannsynlighet for å overleve enn bedrifter med en yngre arbeidsstokk.

De yngre kommer eksempelvis inn med energi, risikovilje og ideer, mens de eldre støtter opp med erfaring, kunnskap og kontakter.

Saken fortsetter under annonsen

«Dette er et interessant og spennende resultat i en tid der bedrifter i de fleste utviklede land har en økende andel eldre, både i rolle som sjefer og som ansatte», skriver Backman og Karlsson.

Forskerne har ikke undersøkt hvordan den positive sammenhengen mellom eldre ansatte og bedriftens sjanse til å overleve kan forklares, men Backman mener det kan henge sammen med at eldre og yngre ansatte utfyller hverandre.

– De yngre kommer eksempelvis inn med energi, risikovilje og ideer, mens de eldre støtter opp med erfaring, kunnskap og kontakter. De ulike aldersgruppene kompletterer hverandre, sier hun til det svenske tidsskriftet Civilekonomen.

Også eldre sjefer er bra

Studien tar også for seg betydningen av sjefenes alder.

– Det finnes tidligere forskning som viser at virksomheter som startes av eldre entreprenører overlever lenger enn virksomheter som drives av yngre, men også at virksomheter som drives av eldre entreprenører har lavere vekst, forteller Backman.

Vår studie viser at det er bra for små og unge foretak å ha eldre sjefer.

Saken fortsetter under annonsen

I den nye studien har Backman og Karlsson undersøkt hvilken betydning sjefenes alder har i alle typer virksomheter, ikke bare i de nystartede.

En av konklusjonene er at nye og små bedrifter med eldre sjefer, dvs. sjefer som er over 55 år, overlever lenger enn tilsvarende bedrifter med yngre sjefer.

– Vår studie viser at det er bra for små og unge foretak å ha eldre sjefer. De kan bidra med kapital, bransjeerfaring og et nettverk av kunder, leverandører og investorer, sier Backman.

Hun sier de eldre sjefene ser ut til å bety mer i nye og små bedrifter enn i større og eldre virksomheter.

Etterlyser større åpenhet

Tidligere forskning viser at det eldre diskrimineres på arbeidsmarkedet, for eksempel ved rekruttering og ved muligheter for videreutdanning, skriver Civilekonomen i sin omtale av den nye studien.

Studien viser imidlertid at eldre har stor betydning i næringslivet, konstaterer Mikaela Backman. Hun etterlyser en større åpenhet i synet på eldre i arbeidslivet.

Saken fortsetter under annonsen

– For personer som er over 50-55 år og som blir arbeidsløse, er det i dag vanskelig å få en ny jobb. Der må det komme en forandring, næringslivet kan ikke bare avskrive de eldre. De har mange positive egenskaper, selv om variasjonen er stor innen gruppen, sier hun til Civilekonomen.