Disse er i risikogruppen for å miste jobben
Digitalisering og ny teknologi påvirker store deler av arbeidslivet. Risikoen for automatisering av jobber i norsk arbeidsliv er blant de laveste i OECD-landene.
Likevel forventes det at om lag en av fire jobber vil gjennomgå store endringer, viser rapporten «Statens kompetansebehov i den digitale fremtiden: utfordringer og tiltak fra NIFU».
-
Synspunkt | Manglende kompetanse for ansettelser
I rapporten har NIFU kartlagt status for kompetanse og teknologiutvikling i staten i dag, og vurdert behovet for å omstille kompetansen i årene som kommer.
Udekket kompetansebehov
Til tross for høy utdanning blant de ansatte mener både ledere og ansatte at det er et udekket kompetansebehov knyttet til digitalisering.
Det finnes et godt kurstilbud, men mange ansatte får ikke mulighet til å delta på kurs på grunn av jobbforpliktelser og manglende prioritering av kompetanseutvikling.
Rapporten viser at det er store forventninger til lederne, og at lederne er ganske positive til ny teknologi og har god oversikt over relevante teknologier og mange av de utfordringene de står overfor.
-
LES OGSÅ: Jakten på rett kompetanse
Tre av fire toppledere tror at virksomheten vil ta i bruk kunstig intelligens i løpet av de neste ti årene. Utviklingen skaper behov for ny kompetanse.
De ansatte er ikke fullt så positive som lederne, og det kan stilles spørsmål ved om noen ledere har undervurdert utfordringene knyttet til nye kompetansebehov.
80 prosent av statlige toppledere og tillitsvalgte svarer at virksomheten har et udekket kompetansebehov. Om lag halvparten av respondentene tror at digitaliseringen skaper mer behov for ansatte med mastergrad.
Både ansatte og ledere forventer endringer og omstillinger, men de fleste har allerede en del erfaringer med dette. Det er forventet at flere arbeidsoppgaver vil bli gjort i samarbeid med andre og at dette vil kreve nye «ikke-teknologiske» ferdigheter.
Dette er risikogruppene
Virksomheter som har mange ansatte som jobber med arkiv og regnskap vil være spesielt utsatt, slår NIFU fast.
Ansatte i disse virksomhetene, vil oppleve at arbeidsoppgaver blir borte, og det forventes at mange vil bli rammet samtidig.
Undersøkelsen tyder også på at andre saksbehandlingsoppgaver kan bli endret og rasjonalisert.
Det er begrenset hva lederne får gjort med denne situasjonen, fordi de må hente ut gevinstene fra digitalisering etter at den nye teknologien er tatt i bruk.
60 prosent av lederne mener at for noen stillingsgrupper er risikoen for å bli overflødig spesielt høy, og det kom frem i intervjuer og på workshop at lederne er veldig bekymret for denne situasjonen. Over 45 prosent av HR-lederne forventer lavere bemanning i fremtiden.
Må prioritere ressurser
NIFU har en rekke forslag som kan vurderes i fremtidig arbeid med digitalisering. På grunn av den store variasjonen mellom enhetene i staten, har de valgt å fokusere på generelle tiltak.
Tiltakene må tilpasses de ulike etatene og virksomhetene. For å lykkes med digitalisering er det behov for å styrke arbeidet med kompetanseutvikling ytterligere.
Svarene fra ledere og tillitsvalgte viser at opplæring av dagens ansatte vurderes som minst like viktig som å rekruttere nye. Kursing og opplæring på jobben er betydelig mer aktuelt, enn kurs og videreutdanning eksternt.
NIFU foreslår at staten arbeider med utvikling av en kompetansekultur som oppmuntrer ledere og ansatte til å prioritere tid og ressurser til kompetanseutvikling i enda større grad enn de gjør i dag.
Rapporten peker også på at ledernes kompetanse, evner og forventninger blir avgjørende for at statlige virksomheter skal lykkes i fremtiden. Det er nettopp lederne som skal ta de nødvendige beslutningene om digitalisering og lede digital endring.
Ledere og ansatte i staten har høstet viktige erfaringer fra innføring av ny teknologi, og basert på dette foreslår vi å vurdere noen justeringer av prosesser for innføring av nye teknologier.
Til slutt foreslår NIFU at det vurderes felles tiltak, som går på tvers av statlige etater og virksomheter, for grupper som er spesielt utsatt for automatisering.