Dansk løsning eller null i arbeidsgiveravgift
Tirsdag 24. mars 2020 var 291.000 personer registrert som helt arbeidsledige her i landet, ifølge foreløpige tall fra NAV. Det utgjør 10,4 prosent av arbeidsstyrken.
Hovedårsaken til dette ekstreme tallet er den store andelen arbeidstakere som er permittert fra sine arbeidsplasser de siste to ukene.
Norsk Industri melder at 36 prosent av deres medlemsbedrifter allerede har permittert ansatte, mens Virke mener nærmere 300.000 industriarbeidsplasser står i fare i handels- og servicenæringen.
Venter flere permitteringer
Mandag 23 mars hadde hele 36 prosent av medlemsbedriftene i Norsk industri permittert deler av sine ansatte.
Av disse sier hele 26 prosent av bedriftene at de ser for seg å måtte permittere mellom 75 og 100 prosent av staben.
– Min personlige vurdering av er at vi nok er oppe i at 50 prosent av industribedriftene har satt i gang med permitteringer før 1. mai, men det er kun en antagelse, sier administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen.
– Det som er verre er at bedrifter som permitterer kan gå konkurs på grunn av høye finanskostnader, husleie og lignende før dette er over, selv om de har livets rett inn i en normal situasjon, fortsetter han.
Denne uken la Norsk industri fram tall som viser at 36 prosent av norske industribedrifter allerede har permittert ansatte på grunn av koronakrisen.
Helt spesielt
– For første gang har vi en krise der både tilbudssiden og etterspørselssiden rammes samtidig. Det gjør dette helt spesielt og slår derfor ekstra hardt, sier bransje- og industripolitisk direktør i Norsk Industri, Knut Sunde. Han forteller at industribedriftene kan deles inn i ulike kategorier etter som hvor hardt krisen virker på dem:
-
En del har så store problemer at de allerede har en betydelig andel permitterte og/eller vil permittere ytterligere flere innen svært kort tid.
-
En del har store problemer, men er i foreløpig startfasen av permitteringer, men ser det fort kan bli større problemer innen påske.
-
En del har noenlunde full eller tilnærmet full produksjon, ofte ved hjelp av kreative medarbeidere og tiltak for å bistå i å holde produksjonen i gang.
Min personlige vurdering av er at vi nok er oppe i at 50 prosent av industribedriftene har satt i gang med permitteringer før 1. mai
Null arbeidsgiveravgift eller «dansk løsning»
Norsk industri mener at det må enda sterkere lut til fra regjeringen for å unngå varige tap av arbeidsplasser i store deler av industrien.
Redusert arbeidsgiveravgift. Kuttet i avgiften på fire prosentpoeng som allerede er innført, er bra, men for smått i en svært vanskelig situasjon. Bedriftene ønsker fullt fritak for arbeidsgiveravgift i mars og april.
– Vi erkjenner at dette er dyrt, men situasjonen er såpass prekær at slike tiltak må vurderes. Dette vil både være et godt likviditetstiltak og også styrke de bedriftene som fortsatt produserer. Fordelen med dette tiltaket er at det er enkelt, ubyråkratisk og virker raskt. Bakdelen er at også de som ikke trenger det, også vil dra fordeler av dette, sier Knut Sunde.
Kompensasjonsordning etter dansk modell. Alternativt kan man velge å innføre en kompensasjonsordning for faste utgifter, liknende den som er innført i Danmark 19. mars, mener Norsk Industri. I Danmark kompenseres bedriftene delvis etter omsetningsfall, og dette skal bekreftes av revisor. Med faste utgifter finnes husleie, renteutgifter og kontraktsbundne utgifter i en periode (f.eks. leasing). Ordningen gir kompensasjon i forhold til omsetningsnedgang, og det kan ses til Danmark for praktisk gjennomføring.
– Dette vil bidra til å gjøre bedriftene konkurransedyktige igjen når krisen er over. Dette synes å være en noe mer byråkratisk ordning, men fordelen er at den i større grad treffer de bedriftene som er rammet hardest, sier Sunde.
Irritert på kommunelegene
Norsk industri er svært opptatt av at reglene som rammer arbeidslivet skal være nasjonale. Dette med at enkelte kommuner innfører innreiseforbud fra andre deler av landet – også nabokommunen – rammer bedrifter som egentlig klarer seg ganske bra til tross for krisen.
– Vi har bedrifter over hele landet som irriterer seg grenseløst over at kommuneleger i realiteten har tatt over styringen av landet, mot de helsefaglige rådene til både FHI og Helsedirektoratet, som begge skriftlig har advart mot kommunale særtiltak, da sistnevnte kun bidrar til at det næringslivet som ennå er oppe og går får store problemer, sier Knut Sunde. Det samme adresserer sjefen hans, Stein Lier-Hansen i et innlegg i Dagens Perspektiv: «Stengte kommunegrenser? Nei takk!»
– Bedrifter som rent kommersielt kunne drevet tilnærmet normalt kan bli presset til permitteringer og opphør på grunn av tiltak som i liten grad er helsefaglig begrunnet. Dette vil gjøre skadene urimelig store, sier Stein Lier-Hansen.
Vi har bedrifter over hele landet som irriterer seg grenseløst over at kommuneleger i realiteten har tatt over styringen av landet
Også servicebransjen sliter tungt
Hovedorganisasjonen Virkes ferske medlemsundersøkelse viser at 490.000 arbeidsplasser står i fare for å gå tapt i bransjer som enten er stengt av myndighetene eller lider under at myndighetene har bedt kundene om å holde seg borte. Virke mener regjeringen må komme med en kompensasjonsordning utover lån og utsetting av utgifter og skatter, slik at de utsatte virksomhetene holder seg i live gjennom koronakrisen.
Hittil er 71.000 ansatte – hver fjerde arbeidstaker – blant Virkes medlemmer permittert som følge av koronakrisen, og ytterligere 27.000 står i fare for å bli permittert.
− Regjeringen har stengt næringslivet, da er det ikke nok å utsette betalingsfrister eller tilby lån som skal betales tilbake. Sterke tiltak kreves nå for å redde liv, og norsk arbeidsliv, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.
Det er alvorlige tall vi Horneland Kristiansen får inn fra sine medlemsvirksomheter:
-
To av ti sier de ikke vil klare å holde hjulene i gang i mer enn en måned.
-
4 av 5 medlemmer har tapt omsetning, 3 av 5 har tapt mer enn 30 prosent. 15 prosent har tapt mer enn 70 prosent av omsetningen sin.
-
19 % har stengt som følge av koronavirus. Noen i de fleste bransjer, men høyes tetthet innen trening, kultur og opplevelser og faghandel.
– Husleie er en av de største utgiftspostene. Faghandel, kultur og opplevelser og trening sliter spesielt tungt med husleie. Utleierne må også delta på den nasjonale dugnaden, det holder ikke å utsette leien, den må også senkes, sier Horneland Kristiansen.
Danskene og svenskene har tatt grep
Også i Virke har man sansen for den danske løsningen med en kompensasjonsordning som dekker rammede virksomheters faste kostnader. Svenske politikere jobber også med en lignende modell, påpeker Virke.
− Vi ser at naboene våre tar grep for å ikke drive store deler av næringslivet sitt i graven, nå forventer vi at norske politikere gjør det samme, sier Horneland Kristensen.
Halvparten av alle nordmenn jobber i handels- og tjenestenæringen, som organiseres i Virke. Bransjer som sysselsetter over 120.000 personer har tapt mer enn halve omsetningen, viser Virkes analyse. I denne gruppen finner vi faghandel, treningssentre, restauranter og kafeer, hotell og reiselivsvirksomhet. I disse bransjene er mellom 70 og 84 prosent av arbeidsstyrken permittert.
Bransjer som har tapt mellom 10 og 50 prosent av omsetningen, deriblant store deler av handelen og rådgivningsselskaper, sysselsetter til sammen 370.000 personer. Her ligger permitteringsandelen mellom 42 og 60 prosent.
– Virksomhetene får ikke penger inn. Fire av ti har problemer med likviditeten, og problemene er særlig store innen faghandel, trening og reiseliv. Det holder ikke med tiltakene som er iverksatt fra myndighetene, virksomhetene må kompenseres, sier Ivar Horneland Kristensen.
− Det er i samfunnets interesse at flest mulig av virksomhetene kommer helskinnet gjennom stengningen av Norge. Det må komme en avgjørende løsning som er enkel å håndtere i en akutt situasjon, sier Horneland Kristensen.
Fredag kommer regjeringen med nye tiltak som skal bidra til at nærings- og arbeidslivet kommer lettere igjennom koronakrisen.