– Tilskuddet kan bidra til at arbeidsgivere som er usikre på fremtiden likevel tar permitterte tilbake, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

Foto

Berit Roald / NTB scanpix.

Arbeidsgivere som tar permitterte tilbake kan nå få lønnsstøtte

Publisert: 1. juli 2020 kl 09.19
Oppdatert: 1. juli 2020 kl 09.57

Bedrifter som har mer enn 10 prosent omsetningsfall og ideelle organisasjoner, foreninger og stiftelser uten erverv til formål som tar egne permitterte tilbake, kan søke om støtte.

Ordningen omfatter alle ansatte, også lærlinger.

På lonnstilskudd.no finner arbeidsgivere informasjon om tilskuddsordningen for å ta permitterte tilbake i jobb, skriver regjeringen i en pressemelding.

– Jeg er glad for at vi har fått denne ordningen på plass. Tilskuddet kan bidra til at arbeidsgivere som er usikre på fremtiden likevel tar permitterte tilbake. Det er viktig at vi nå får flere tilbake i jobb raskt og hindrer at arbeidsledigheten biter seg fast, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

Etterbetales til høsten

Lønnsstøtten etterbetales til høsten, og søknadsskjemaet på lonnstilskudd.no åpner i oktober.

– Som arbeidsgiver er det viktig at du rapporterer alle dine arbeidstakere til Aa-registeret via a-meldingen. Du må ha rapportert alt som er pliktig og rapporteringen i A-meldingen må være riktig før du søker tilskudd, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Saken fortsetter under annonsen

Bedrifter kan få opptil 15.000 kroner per måned per ansatt som tas tilbake fra permittering.

Ordningen for å få permitterte tilbake i jobb er på usikkert grunnlag anslått å gi utbetalinger på om lag 4 milliarder kroner.

– Anslaget har som utgangspunkt at alle som var permittert per 28. mai kan bli tatt tilbake i jobb, sier Sanner.

Slik er rammene for ordningen:

  • Tilskuddsordningen gjelder for enkeltpersonforetak og selskap, samt for institusjon eller organisasjon som omfattes av skatteloven § 2-32.

  • Arbeidsgivere kan søke om støtte for å ta permitterte tilbake for kalendermånedene juli og august, eller bare august. For å få støtte for begge månedene må den ansatte være tilbake i arbeid innen 1. juli, for å få støtte for august må den ansatte være tilbake i arbeid innen 1. august.

  • Den ansatte må tilbake i minst samme stillingsprosent som før permitteringen.

  • Den ansatte må ha vært helt eller delvis permittert per 28. mai 2020, og være i arbeid hos arbeidsgiveren i hele perioden det søkes tilskudd for.

  • Den ansatte kan ikke permitteres på nytt, være under oppsigelse eller sies opp før tidligst 1. oktober 2020.

  • Ordningen er ikke til hinder for at den ansatte som tas tilbake fra permittering avvikler ferie i perioden.

  • Virksomheter som mottar støtte kan ikke permittere andre ansatte eller si opp ansatte i sammenlignbare stillinger i perioden 28. mai til 1. september.

  • Enkeltpersonforetak og selskap må ha hatt et omsetningsfall på mer enn 10 prosent for å kunne få tilskudd.

  • Virksomheter som har hatt et omsetningsfall på minst 30 prosent, gis tilskudd på maksimalt 15 000 kroner per måned per ansatt som tas tilbake fra permittering.

  • Institusjon eller organisasjon som ikke driver skattepliktig virksomhet, gis tilskudd på maksimalt 10 000 kroner per måned per ansatt som tas tilbake fra permittering. Her kreves det ikke omsetningsfall.

  • Tilskuddet for å ta lærlinger tilbake beregnes etter de samme reglene som for andre ansatte, men er begrenset oppad til 10 000 kroner.

  • Tilskuddets størrelse graderes etter stillingsprosent ved permitteringstidspunktet og permitteringsgrad per 28. mai 2020.

  • Arbeidsgivere søker etterskuddsvis om lønnsstøtte. Søknadsportalen skal etter planen åpne i oktober, og forvaltes av Skatteetaten.