Unge over hele landet går i disse dager ut fra fullført studium med rekordhøy arbeidsledighet som bakteppe.

Foto

iStock/sturti.

Arbeidsgivere med mer enn 250 ansatte er mest negative til å ansette

Publisert: 8. juli 2020 kl 12.00
Oppdatert: 17. november 2021 kl 08.12

Nedstengningen av samfunnet har skapt et presset arbeidsmarked, men det finnes muligheter for de som skal ut i sin første jobb.

– All erfaring er bedre enn å sitte hjemme, sier Richard Øverland, regiondirektør i Manpower Østlandet i en pressemelding.

Unge over hele landet går i disse dager ut fra fullført studium med rekordhøy arbeidsledighet som bakteppe.

For de som mangler retning for veien videre og frykter for lediggang til høsten, har Richard Øverland i Manpower klare råd.

– Man bør se etter jobber som gir relevant erfaring fremfor å jakte på drømmejobben. Hvis man ikke får en fast stilling, er det flere interessante vikariater og andre midlertidige stillinger tilgjengelig. Her får man en god mulighet til å bygge CV og skaffe referanser raskt. All erfaring er bedre enn å sitte hjemme, sier han.

Se til de mellomstore bedriftene

Tøffe tider krever omstillingsevne, og Øverland mener at unge og nyutdannede også bør søke jobber og muligheter i bransjer de ikke har spesialisert seg innenfor.

Saken fortsetter under annonsen

– Enhver form for arbeid ser alltid bedre ut enn et hull på CV-en. Det viser arbeidsvilje, samarbeidsevne og gir nyttige erfaringer å ta med seg videre. Ikke vær redd for å trå feil, det lærer du også av.

Regiondirektøren anbefaler unge å ikke bare se etter jobber i de store selskapene.

Manpowers ferskeste arbeidsmarkedsbarometer viser at arbeidsgivere med mer enn 250 ansatte er mest negative til å ansette.

– De mellomstore bedriftene har vært mest positive til å ansette nye. I tillegg er gründerbedrifter et godt alternativ. I små og mellomstore bedrifter får man gjerne mer ansvar på et tidligere tidspunkt, noe som gir gode muligheter for læring, fremholder han.

Fortsette studentlivet

For de som nå står med en fersk bachelorgrad i hånda, kan det lønne seg å fortsette studenttilværelsen, mener Øverland.

– Har man bachelorgrad konkurrerer man nå om mange av de samme jobbene som masterstudentene, fordi tilbudet av kvalifisert arbeidskraft i markedet har økt betydelig Derfor kan videre studier være strategisk lurt og en sikker måte å bygge kompetanse på.

Saken fortsetter under annonsen

Selv om mye tyder på at jobbsøkere går en utfordrende høst i møte, oppfordrer han til å fortsette å prøve.

– Det er tøffe tider, men ikke gi opp. Søk på stillinger, gå på intervju og les tips på nett. Det ligger masse gratis informasjon ute om hvordan du kan skille deg ut i store søknadsbunker, lage en god CV, imponere på intervju og gjøre deg relevant til stillingen. Du lærer mye av å være i en jobbprosess, og selv i et normalt arbeidsmarked er det en tidkrevende å søke jobb. Ta til deg læringen underveis, tenk utradisjonelt og ikke gi opp, sier han.