Aktivitetskrav førte til at arbeidsledige sluttet å søke på jobber
På begynnelsen av 2000-tallet strammet tyske myndighetene inn på reglene for å motta velferdsytelser. Det skjedde gjennom de omstridte Hartz-reformene, som skulle bidra til at flere arbeidsledige kom ut i jobb.
Reformene innebar blant annet skjerpede krav til hvor aktive arbeidsledige skulle være med å søke på jobber og rapportere om dette.
Sanksjoner i form av kutt dagpenger blir mer brukt enn før. Langtidsledige risikerer også kutt i andre økonomiske ytelser hvis de ikke oppfyller kravene til aktiv jobbsøking og rapportering.
Falt ut av arbeidsstyrken
Forskning tyder på at økt kontroll og skjerpede sanksjoner kan bidra til at flere kommer raskere i jobb. Men for noen virker innstramminger mot sin hensikt. Det går fram av en studie det svenske Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering – IFAU har gjort blant jobbsøkere i Tyskland.
Da regelverket ble strammet inn i Tyskland, reduserte en del arbeidsledige sin jobbsøkeraktivitet. Noen arbeidsledige menn sluttet helt å søke på jobber og falt dermed helt ut av arbeidsstyrken, viser studien.
Innstrammingene hadde ikke en tilsvarende negativ innvirkning på arbeidsledige kvinners jobbsøking.
Funnene er i tråd med en tidligere studie av sanksjoner mot unge arbeidssøkere, som Velferd.no omtalte i fjor.
Forsterket utenforskap
– Vårt resultat viser at strikte kontroller og sanksjoner i visse tilfeller kan være direkte kontraproduktive og lede til redusert arbeidssøking og forsterket utenforskap, sier forsker Gerard van den Berg i en omtale av den nye studien på IFAUs nettsider.
– Det er på linje med tidligere forskning som har vist at noen er beredt til å handle på en måte som gjøre at de taper penger for å slippe å følge en bestemmelse eller retningslinje som de oppfatter som urettferdig, sier van den Berg, som er en av forskerne bak studien.