Første nestleder i LO Peggy Følsvik og leder i Norsk kabinforening Nina Nordheim Pedersen informerer kabinansatte i SAS om situasjonen rundt nedbemanningene i flyselskapet. 

Foto

kpr

387 kabinansatte må slutte i SAS

1 av 3 settes på bakken

Publisert: 15. juni 2020 kl 17.06
Oppdatert: 15. juni 2020 kl 14.22

Koronakrisen har rammet luftfarten svært hardt. SAS har permittert nesten 10.000 ansatte, hvorav 3000 i Norge. Men permitteringer er ikke nok. Nå er det klart for neste steg. Nedbemanninger.

Kabinansatte

387 av totalt 1108 kabinansatte i SAS i Norge har fått varsel om oppsigelse.

670 av de dem er organisert i LO gjennom Norsk kabinforening. Resten er organisert i Parat. SAS-ledelsen og de to fagforeningene er blitt enige om en frivillig sluttavtale som alternativ til oppsigelse for de av de kabinansatte som velger det. 

Alternativet til oppsigelser som SAS tilbyr går ut på at de ansatte som har mer enn én måneds oppsigelsestid halverer denne. Til gjengjeld får de da fortrinnsrett dersom SAS i løpet av de nærmeste tre årene får behov for å ansette kabinpersonale igjen. De som eventuelt blir ansatt igjen skal også få komme tilbake med samme lønn som de hadde da de måtte slutte. De blir dog ikke garantert samme stilling. I tillegg ligger det tilbud om billige flybilletter i avtaleperioden. 

Dette er første runde. Det kommer nok mer i løpet av sommeren

Viktig gjeninntredelsesrett

Saken fortsetter under annonsen

Foto

– En treårig gjeninntredelsesrett var viktig for oss, sier leder i Norsk kabinforening, Nina Nordheim Pedersen. 

For fagforeningene var det viktig å få på plass en gjeninntredelsesrett som varer lenger enn ett år. Det er nemlig svært lite sannsynlig at SAS er oppe i fullt vingespenn igjen før om tidligst to år. 

– En treårig gjeninntredelsesrett var viktig for oss. Arbeidsmiljøloven gir slik rett i kun ett år. Det er tvilsomt om det blir rom for ansettelser i SAS det nærmeste året. Derfor var det viktig for oss å få utvidet den gjeninntredelsesretten, sier leder i Norsk kabinforening, Nina Nordheim Pedersen. 

Dagens Perspektiv møter Nina Nordheim Pedersen og flere av medlemmene hennes på et informasjonsmøte som holdes i hagen til fagforeningens idylliske lokaliteter i Drammensveien 43 i Oslo, som de også deler med sine pilotkolleger i Norsk flygerforbund. 

– Dette er første runde. Det kommer nok mer i løpet av sommeren, sier hun. 

Lavlønnsyrke  

– Dette alternativet til oppsigelse er ikke det vi ønsket oss, men i dagens situasjon innen luftfart var det ikke aktuelt for SAS å tilby noe bedre.

Saken fortsetter under annonsen

De kabinansatte har diskutert å muligheten for å gå inn på samme avtale som pilotene har gjort, ved at alle ansatte frivillig blir permittert en viss prosent og at alle da i praksis går ned i lønn. 

– Det er vanskelig å få til hos oss. For det første står ansiennitetsprinsippet veldig sterkt blant de kabinansatte. Vi har alltid forhandlet og laget avtaler etter ansiennitet, sier Nina Nordheim Pedersen.

– Vi er et lavlønnsyrke og over halvparten av alle våre medlemmer jobber deltid.

Det er blitt spekulert i mediene i at de som velger alternativet til sluttavtale risikerer å miste dagpenger. Det mener Nordheim Pedersen er feil. 

– Slik vi har fått fremlagt dette fra SAS og slik våre advokater vurderer det, så ser ikke vi at dette skulle være noe hinder for å motta dagpenger. De dette gjelder blir oppsagt dersom de ikke velger alternativ sluttpakke.

Må velge selv

Foto

Eirik Jørgensen og Martin Wiik kommer til å velge den alternative sluttavtalen. – Vi toler på at fagforeningen vår har fått til en så god avtale som mulig, sier Wiik.

Saken fortsetter under annonsen

– Hva vil du anbefale dine medlemmer å velge? Vanlig oppsigelse med full oppsigelsestid eller denne sluttavtalen med tre års gjeninnsettelsesrett? 

– Jeg vil ikke anbefale det ene framfor det andre. Medlemmene må selv ta valget. De må selv vurdere om det er verdt å si fra seg rett til full lønn i oppsigelsestiden, sier fagforeningslederen. 

– Tilsvarende avtaler har SAS også inngått med ansatte i Sverige og Danmark. Det er et vanskelig valg. Som å velge mellom pest og kolera.

Et poeng for de kabinansatte er at veldig mange av dem ikke har mer enn én måneds oppsigelsestid i utgangspunktet. Årsaken til det er at de er unge og/eller har lav ansiennitet. Så for dem det kan det være smart å velge den alternative sluttavtalen. 

– Mer enn halvparten av våre medlemmer jobber deltid. Vi har faste stillinger, men ikke hele. Slik er det blitt i denne bransjen.  

Nina Nordheim Pedersen understreker også at hun er fornøyd med at de som eventuelt blir gjeninnsatt i løpet av de kommende tre årene, faktisk vil få samme lønn som når de nå må slutte. 

– Det er jo ikke akkurat mangel på folk uten jobb i luftfarten for tiden. Så, for SAS som arbeidsgiver hadde det selvsagt vært «billigere» å ansett folk som må starte på laveste lønnstrinn, og ikke de med høy ansiennitet, slik mange av våre medlemmer som nå nedbemannes har. 

Saken fortsetter under annonsen

Ros fra den sentrale LO-ledelsen

– Hvordan tror du dette går? Vil folk fly igjen? Det ser jo ikke alt for lyst ut.

– Akkurat nå ser det mørkt ut. Det blir nok flere tunge tak framover. Men det finnes lyspunkt. Så sent som i dag har jo SAS varslet at de gjenåpner noen flere innenlandske flyruter. Vi håper og tror at denne krisen er midlertidig og at både vi i SAS og folk flest får fly igjen. 

Nina Nordheim Pedersen og hennes medlemmer i Norsk kabinforening får ros av LOs sentrale ledelse for den avtalen de har klart å komme fram til med SAS-ledelsen.

– Jeg har dyp medfølelse for de mange som nå mister jobbene sine. Luftfarten er inne i en dyp krise som dessverre kan vare i mer enn ett år. Jeg vil gjerne rose Norsk Kabinforening for at de klarte å få viktige gjennomslag som kan sikre at de kabinansatte som ønsker det får fortrinnsrett for å få jobbene sine tilbake så lenge som i tre år. Arbeidsmiljøloven sikrer denne retten i kun ett år. Norsk Kabinforening har også klart å sikre at man beholder dagens lønnstrinn og ansiennitet ved gjeninntredelse. Det betyr mye. Alternativet kunne vært at de kabinansatte starter på bunn igjen når de får jobben sin tilbake, sier første nestleder i LO, Peggy Følsvik.