UTVIDER: Tre ulike opplæringstiltak hos Nav slås nå sammen til ett nytt. Målet er å gi flere formell kompetanse som gir dem innpass i arbeidslivet.

Foto

Gorm Kallestad/NTB Scanpix

Vil gjøre fagarbeidere av folk i Nav-køen

Publisert: 24. juli 2019 kl 07.39
Oppdatert: 24. juli 2019 kl 08.35

Målet for det nye opplæringstiltaket er primært voksne arbeidssøkere som trenger å fullføre videregående skole, heter det i en pressemelding fra Arbeids- og sosialdepartementet.

– Vi sier gjerne ”arbeid først”, men når nær halvparten av de arbeidsledige hos Nav kun har fullført ungdomsskolen, må vi stille spørsmål om vi ikke oftere bør tenke opplæring først, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie i pressemeldingen.

Foto

UTDANNING FØRST: Vi må stille spørsmål om vi ikke oftere bør tenke opplæring først for å få folk i jobb, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix)

Utvides fra ett til tre år

Det nye nå, er at tre ulike opplæringstiltak hos Nav slås sammen til ett nytt.

Det nye opplæringstiltaket skal også være mer fleksibelt heter det i pressemeldingen. Det retter seg både mot personer med nedsatt arbeidsevne, og personer som mangler formell kompetanse.

Den maksimale tiden man kan få opplæring utvides til tre år, i noen tilfeller vil det også være mulig å få ett ekstra år i tillegg for å sikre fagbrev.

Saken fortsetter under annonsen

Tidligere var kravet for å få opplæring lengre enn ett år, at brukeren hadde nedsatt arbeidsevne, eller manglet rett til opplæring. Dette kravet vil falle bort med den ny ordningen, og langtidsledige og innvandrer gis dermed tilgang til et mye mer omfattende opplæringstilbud enn de har i dag.

Hauglie er fornøyd med endringen, som hun mener er på tide.  

– Det sier seg selv at ett år ikke alltid er nok for få seg formelle kvalifikasjoner som gir jobb. Derfor utvider vi muligheten til inntil tre år, sier hun.

Det nye opplæringstiltaket retter seg både mot personer med nedsatt arbeidsevne, og personer som mangler formell kompetanse.

Mangler fagarbeidere

Mange norske bedrifter har økt behov for arbeidskraft fremover, men hele 1 av 5 svarer at de ikke får tak i kvalifiserte arbeidssøkere, viser Navs bedriftsundersøkelse for 2019. Ifølge Navs omverdenanalyse for 2019, kan tilbudet av personer med yrkesfaglig utdanning bli langt lavere enn etterspørselen i fremtiden.

Et viktig formål med endringen er derfor også å gi økt mulighet til nettopp å fullføre yrkesopplæring i form av fagbrev, praksisbrev eller kompetansebevis.

Saken fortsetter under annonsen

Opplæringen som nå innføres, skal være direkte yrkesrettet, ifølge departementet”

I tillegg skal kurs som gir formell språkopplæring og opplæring i andre grunnleggende ferdigheter prioriteres.

Statsråden presiserer at dette ikke er en alternativ utdanningsvei. Endringene gjøres for å fange opp arbeidssøkere som faller ut av det tradisjonelle systemet.

Mange mangler utdanning

Nesten halvparten av de arbeidsledige i Nav-køen har ungdomsskole som høyeste fullførte opplæring.

– De mest sårbare og utsatte på arbeidsmarkedet er de som kun har grunnskole. For dem blir det bare verre fremover når arbeidslivet effektiviseres og digitaliseres, påpeker Hauglie.

Saken fortsetter under annonsen

Dette er en viktig faktor i omleggingen som nå gjøres. I tillegg er det en del av en større prosess hvor samarbeidet mellom Nav, fylker, opplæringskontorer og bedrifter vektlegges mer enn tidligere, for å få flere i jobb.

Statsråden peker på sysselsettingsutvalget og utvalget om livslang læring, som begge vektlegger betydningen av kompetanse for forhindre at personer faller utenfor.

Endringen er også en viktig del av inkluderingsdugnaden, påpeker hun.

– I starten av dugnaden var vi opptatt av å få med arbeidsgivere på laget. Nå tar vi grep for å gi flere i Nav-køen rett kompetanse som er etterspurt, sier Hauglie.