Utvalg skal se på organiseringen av arbeid
Fagbevelsen har vært sterkt kritisk til at de ikke har vært etter eget syn godt nok representert i regjeringens mange utvalg som har sett på problematikk knyttet til fremtidens arbeidsliv.
Men i utvalget som ble utnevnt i dag, er både LO, YS, Unio og Akademikerne representert i likhet med NHO, Akademikerne og KS.
Mandatet sier at utvalget skal vurdere rammeverket for tilknytning og virksomhetsorganisering i arbeidslivet.
Advokat Jan Fougner skal lede arbeidet.
Utvalget skal også å gjennomgå rammeverket for ulike tilknytningsformer for dem som utfører arbeid og for arbeidsgiveransvar og organisering av arbeid og virksomhet, og vurdere om dette er tilstrekkelig tydelig, hensiktsmessig og tilpasningsdyktig både for dagens og framtidens arbeidsliv.
Utvalget kan eksempelvis vurdere grenseoppgangene mellom ulike tilknytningsformer, og om begrepene, herunder arbeidstakerbegrepet, er tydelige og hensiktsmessige og omfatter de grupper det er ønskelig at de skal omfatte.
Parats leder, Unn Kristin Olsen, mener et slikt rammeverk raskt må på plass for å hindre uklarheter i arbeidsgiveransvar.
Parat-lederen ser en utvikling der arbeidsgivere organiserer seg bort fra arbeidsgiveransvaret på flere områder i samfunnet.
– Vi har ført en sak for Høyesterett der spørsmålet om det reelle arbeidsgiveransvaret var tema. Vi ser også dette problemet i virksomheter som Foodora, Uber og andre nye virksomheter, der arbeidsgiveransvaret er uklart, eller helt fraværende, sier Olsen.
Hun er glad for at regjeringen og arbeidsministeren har lyttet til organisasjonene og nå nedsetter et partssammensatt utvalg, der Parat gjennom YS får en representant.
– Vi ser at globalisering og teknologi er de fremste årsakene til endringene i arbeidslivet. Det er samtidig grunn til å tro at klima blir det neste som vil påvirke arbeidsdagen for oss alle. I et slikt perspektiv er det riktig av regjeringen å spille på lag med partene i arbeidslivet, sier Olsen.
Parat-lederen ønsker seg et rammeverk som tydelig klargjør arbeidsgiveransvaret og at en slik klargjøring også blir tatt inn i arbeidsmiljøloven.
– Vi mener arbeidsgiver må få lov til å organisere virksomheten innenfor vide rammer, men ikke uten å ta ansvaret for sine ansatte. Virksomheter som ønsker all innflytelse på arbeidstakerne, må samtidig ha det formelle ansvaret for de samme arbeidstakerne. Slik er det ikke i dag, sier Olsen.
Utvalget skal ifølge regjeringen jobbe i to år og avgi en NOU innen 1. juni 2021.