Usikkerhet knyttet til Miljøpartiets arbeidslivspolitikk
MDG har flere ganger fått kritikk for å ikke ha en klar nok arbeidslivspolitikk.
I 2019 anbefalte LO i Oslo partiet som samarbeidspartner. MDG ble da også kronet som Oslos store valgvinner.
Samtidig vokste også SV og Rødt i hovedstaden. Det åpner igjen for en debatt om hva som egentlig er MDGs arbeidslivspolitikk.
Kommersiell velferd
Sunniva Holmås Eidsvol, leder for SV i Oslo, sier til Frifagbevegelse at hun er optimistisk når det gjelder å samarbeide med MDG om arbeidslivspolitikken i Oslo, men at de grønne «bryr seg ikke så mye om arbeidslivspolitikk som SV gjør».
Det er Eivor Evenrud i Rødt enig i.
– Når det kommer til arbeidsliv og nærkontakt med folk i vanlige jobber, så er venstresida mye sterkere enn MDG. Jeg opplever at det er et område de ikke er så opptatt av, sier hun til FriFagbevegelse.
Profittfri velferd er et av SVs hovedkrav og handler i stor grad om ansattes lønns- og arbeidsvilkår, sier Eidsvoll til nettstedet.
- LES OGSÅ | Valgsmell for kommersiell velferd
Ifølge henne vil SV i neste periode kvitte seg med de kommersielle aktørene innen barnevern og sørge for at det ikke blir flere kommersielle barnehager.
Åpne for private aktører
Mens Rødt ønsker at flere tjenesteområder skal føres tilbake i regi av kommunen, er MDG mer åpen for for private aktører.
Fylkeslederen for MDG Oslo, Einar Wilhelmsen, skriver til nettstedet at partiet er kritiske til å ta ut høy profitt fra barnehager og eldrehjem, men ikke deler Rødt sin iver etter å forby private tjenester.
Slik MDG ser det, kan det være en fordel med mangfold i tilbudet, og «vil gjerne legge til rette for flere ideelle tilbydere».
MDG ønsker i neste periode å styrke Oslomodellen, utvide samarbeidet med statens arbeidskriminalitetessenter og fjerne ufrivillig deltid i kommunen.
Både i Oslo og Bergen har partiet i programmet sitt at de ønsker å sette i gang et prøveprosjekt med 6 timers arbeidsdag for kommunalt ansatte.
Bergen-byråd avhengige av MDG
I dag består byrådet i Bergen av Ap, Krf og Venstre. Dersom byrådsleder Roger Valhammer (Ap) vil bli sittende, må han få hjelp av MDG og SV. I tillegg trengs drahjelp fra Rødt eller Senterpartiet – eller begge to hvis Krf og Venstre velger å takke for seg, skriver Frifagbevegelse.
Toppkandidat i Bergen, Thor Haakon Bakke bekrefter overfor nettstedet at MDG er uenig med SV, Ap og Rødt om synet på private aktører. Men i likhet med Wilhelmsen, understreker han at MDG i Bergen ikke vil ha sykehjem på anbud eller at private aktører skal nyte stor profitt fra barnehager.
– Vi slutter opp om det organiserte arbeidslivet. Og så har vi en ganske tydelig endringsagenda når det gjelder olja og arbeidsplassene knyttet til det, sier han til Frifagbevegelse.
EØS-ja kan styrke bånd til Arbeiderpartiet
Striden om arbeidsplassene knyttet til oljesektoren og det som blir sett på som mangelen på en bærekraftig økonomi er blant hovedgrunnene til at ulike Ap-politikere er skeptiske til å samarbeide med MDG på nasjonalt nivå etter stortingsvalget i 2021.
I et innlegg skriver politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit, at det er umulig å få nordmenn med på en klimadugnad som innebærer massivt tap av arbeidsplasser gjennom nedbygging av oljeindustrien.
Men Miljøpartiet kan være en god støttespiller for Arbeiderpartiet der de andre rødgrønne sier et klart nei til EØS, skriver Skartveit.
Et nei til EØS kan skade norske arbeidsplasser og norsk økonomi. SSB har beregnet at Norge står i fare for å miste 300 milliarder kroner i eksportinntekter dersom EØS-avtalen svekkes.
EU-politikken blir stadig mer klimaambisiøs, og EUs nye, grønne plan innebærer at Europa skal være klimanøytralt i 2050.
MDG kan være en brobygger til Ap og fagbevegelsens industrisektor med sitt klare ja til EØS, skriver Skartveit.