Heiko Junge / NTB scanpix

Foto

Den svenske kafé-giganten Espresso House har fått massiv kritikk fra tidligere ansatte i både Sverige og Norge.

Tidligere Espresso House-ansatte med sterk kritikk mot ledelsen

Publisert: 18. oktober 2019 kl 10.59
Oppdatert: 18. oktober 2019 kl 11.01

Det var svenske Aftonbladet som første omtalte en rekke historier fra tidligere Espresso House-ansatte.

E24 og Dagens Næringsliv har skrevet om hvordan tidligere ansatte har opplevd å jobbe for Espresso House her til lands.

Børge Bruteig (30) var tidligere daglig leder i Espresso House sin avdelig på Aker Brydde i Oslo og sier følgende til E24:

– Det var kjempeartig i kanskje tre måneder. Så oppdaget jeg hvor mange som ble psykisk syke, gikk på veggen, og ut i lange sykemeldinger. Dette er rovdrift av unge mennesker satt i system.

Ingen overtidsbetaling

Han legger til at han har sett enkelte jobbe nesten 300 timer i måneden, uten å få en eneste krone overtidsbetalt. Selv jobbet han en gang 30 timer i strekk.

Bruteig skal ha forsøkt å hjelpe sine ansatte så godt han kunne, men fordi få var organisert var det lite hjelp å hente fra fagforeningene. Ansatte skal også ha blitt frarådet å fagorganisere seg.

Saken fortsetter under annonsen

«Overraskende og leit»

Administrerende direktør i Espresso House Norge kommenterer opplysningene som har kommet frem som «overraskende og leit å høre».

– Vår jobb er å sørge for at fornøyde medarbeidere serverer fornøyde gjester, noe alle våre undersøkelser forteller at vi i dag gjør, skriver Gøystdal i en mail til Dagens Næringsliv.

Men ifølge Bruteig var hovedbudskapet fra ledelsen at kafeene skulle holde personalbudsjettene så lave som mulig.

– Veldig alvorlig

– Dette er veldig alvorlig. Det er absolutt ikke et arbeidsliv vi kan være bekjent av å ha, sier Trine Hammer som er nasjonal koordinator for overnatting- og serveringsbransjen i Arbeidstilsynet til Dagens Nærignsliv.

Også Fellesforbundet reagerer sterkt.

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg synes at svaret fra ledelsen i Espresso House vitner om at de ikke tar problemet på alvor. Det er veldig lettvinte svar på såpass alvorlig historier, sier Clas Haarek Delp, forbundssekretær i Fellesforbundet til Dagens Næringsliv.

Utnyttelse av unge mennesker

Både E24 og Dagens Næringsliv har i hovedsak snakket med unge mennesker. Hammer fra Arbeidstilsynet bekrefter overfor Dagens Næringsliv at slike saker ofte handler om unge mennesker.

– Dette er jo en sårbar gruppe med mennesker. De har ofte ikke like god oversikt over rettighetene sine som mer erfarne arbeidere, sier hun til avisa.