Svært få ansetter jobbsøkere med hull i CV-en
Å komme tilbake i jobb kan være svært vanskelig for dem som har vært lenge borte fra arbeidslivet. Det bekreftes av Virksomhetsbarometeret, som er Kompetanse Norges årlige undersøkelse av norske virksomheters rekruttering og kompetansebehov.
I årets undersøkelse er virksomhetene spurt om de i løpet av de siste 12 månedene har ansatt noen som har vært lenge borte fra arbeidslivet. Bare 15 prosent svarer ja på dette spørsmålet.
Bekymring
– Funnene gir grunn til bekymring, sier fungerende direktør Anders Fremming Anderssen i Kompetanse Norge i en kommentar til undersøkelsen.
– Dette skjer i en tid med stor satsing på inkluderende arbeidsliv, men god vilje alene ikke er nok. Det må også kunne lønne seg for bedriftene å drive aktivt med inkludering, sier han.
Nav har flere tiltak og mye informasjon til arbeidsgivere som ønsker å inkludere, men likevel er det kun en liten andel av norske virksomheter som faktisk gjør dette, konstaterer Kompetanse Norge.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
Det offentlige ansetter flest
Hvor mange som har ansatt jobbsøkere med hull i CV-en, varierer etter bransje og sektor.
Helse- og sosialtjenester, offentlig administrasjon og forsvar er næringene som i løpet av det siste året har ansatt flest med langvarig fravær fra arbeidslivet. Der har 20 prosent av virksomhetene ansatt noen med slike CV-hull.
I privat sektor som helhet er tallet 15 prosent. Andelen er 20 prosent i offentlig sektor, mens den bare er 11 prosent i frivillig sektor.
De største virksomhetene har ansatt flest med langvarig fravær fra arbeidslivet.
Virksomhetene med det laveste utdanningsnivået er blant dem som ansetter flest med CV-hull. Færre blir ansatt i yrker med høyere kompetansekrav.
– Det er gledelig at arbeidsgivere i yrker som ikke krever mye formell kompetanse i større grad rekrutterer folk med hull i CV-en, men vi har en lang vei å gå i alle bransjer, sier Anders Fremming Anderssen.
Flest i store virksomheter
De største virksomhetene har ansatt flest med langvarig fravær fra arbeidslivet i løpet av det siste året.
Blant virksomheter med 21 til 100 ansatte har 22 prosent ansatt noen med langvarig fravær. I virksomheter med 101 til 250 ansatte gjelder dette 28 prosent, og i virksomheter med over 250 ansatte er tallet 32 prosent.
Forskjellene kan sannsynligvis forklares med at større virksomheter har mer ressurser til å inkludere arbeidstakere som trenger ekstra oppfølging, mener Kompetanse Norge
– Det er bra at store bedrifter jobber med dette, men det store potensialet ligger i små og mellomstore bedrifter, som utgjør brorparten av norske virksomheter, sier Anders F. Anderssen.