Møte ved etablering av det nye tilbudet til statlige arbeidsgivere i Oslo: F.v: Direktør Sonja Skinnarland i Nav Oslo, Nav-direktør Sigrun Vågeng, rådgiver Aasmund Skjetne i Landbruks- og matdepartementet, leder John Markant ved Nav St. Hanshaugen og kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Foto

Nav

Inkluderingsdugnad

Staten skal få drahjelp fra Nav

Publisert: 6. februar 2019 kl 10.18
Oppdatert: 6. februar 2019 kl 15.34

Fem prosent av alle nyansettelser i staten skal være personer med nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en. Det er et av de konkrete målene i inkluderingsdugnaden som regjeringen lanserte i fjor.

Nå har Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Nav Oslo inngått avtale om et nytt tilbud som skal hjelpe staten med å nå dette målet. Avtalen innebærer at et av Nav-kontorene i Oslo, Nav St. Hanshaugen, skal være inngangsporten for alle statlige virksomheter i Oslo som vil rekruttere nye medarbeidere.

Medarbeidere ved Nav St. Hanshaugen skal gi råd og veiledning og bistå med å finne aktuelle kandidater blant Navs brukere som er i målgruppen for inkluderingsdugnaden. Det skal skje i samarbeid med andre Nav-kontorer i Oslo.

Man behøver ikke søke etter mennesker som skal kunne gå til månen og tilbake hvis det ikke er det man trenger.

Mange statlige virksomheter

Det er ikke tilfeldig at Nav St. Hanshaugen er valgt som kontaktpunkt for statlige arbeidsgivere i Oslo.

Dette Nav-kontoret dekker store deler av Oslo sentrum og har bred erfaring med rekruttering, også i samarbeid med statlige virksomheter.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi er den bydelen i Oslo som har flest statlige arbeidsgivere. Kanskje bydelen med flest arbeidsgivere i det hele tatt, sier John Markant, som er leder for Nav St. Hanshaugen.

– Jeg har hørt at det skal være 13.000 statlige arbeidstakere i vår bydel. Jeg vet ikke om tallet er riktig, men det er i hvert fall snakk om mange mennesker, sier Markant til Velferd.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto

– Vi vil gjerne være med på å utforme stillingsannonser, slik at de ikke ekskluderer mulige kandidater, sier leder John Markant ved Nav St. Hanshaugen. (Foto: Nav)

I statsbudsjettet for 2019 er det satt av 125 millioner kroner til inkluderingsdugnaden. Av dette er 25 millioner satt av til å ansette flere markedskontakter i Nav.

Fire av disse markedskontaktene skal være tilknyttet Nav St. Hanshaugen, forteller John Markant. Han mener det er enklere for statlige virksomheter å forholde seg til ett Nav-kontor enn til alle de 15 Nav-kontorene i Oslo når de skal ha hjelp til rekruttering.

– Vi vil bygge opp kompetanse og vil samarbeide med de andre Nav-kontorene, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Vil gi råd og veiledning

Nav St. Hanshaugen kan være behjelpelig med å finne kandidater til statlige stillinger som skal besettes, men vil helst komme inn på et tidlig tidspunkt i rekrutteringsprosessen, understreker lederen for Nav St. Hanshaugen.

– Vi vil gjerne være med på å utforme stillingsannonser, slik at de ikke ekskluderer mulige kandidater. Man behøver ikke søke etter mennesker som skal kunne gå til månen og tilbake hvis det ikke er det man trenger.

I forbindelse med inkluderingsdugnaden vil det bli arrangert samlinger for HR-personell i staten. På slike samlinger vil Nav St. Hanshaugen bidra med råd og veiledning.

Staten må ta et større ansvar for å ansette personer med nedsatt funksjonsevne.

Hjelp til jobbsøkere

Markant understreker at det er viktig for Nav å snakke med både arbeidsgiverne og jobbsøkerne.

Saken fortsetter under annonsen

– Til stillinger i staten må våre brukere konkurrere med andre kandidater. Da kan det blant annet være viktig å arbeide med utforming av CV-en. Det kan for eksempel være at en person har gått på arbeidsavklaringspenger og derfor har et «hull i CV-en», men allikevel kan være en god kandidat, sier Nav-lederen til Velferd.

Han poengterer betydningen av at arbeidssøkerne er åpne om eventuelle behov for tilrettelegging.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto

– Vi hører fra flere statlige arbeidsgivere at de har hatt utfordringer med å finne kandidater, forteller kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland. (Foto: Torbjørn Tandberg)

– Enklere for arbeidsgivere og arbeidssøkere

– Staten må ta et større ansvar for å ansette personer med nedsatt funksjonsevne og andre som har utfordringer med å komme inn på arbeidsmarkedet. Jeg håper alle statlige virksomheter i Oslo som har en ledig stilling, vil kontakte Nav St. Hanshaugen, sa kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland da det nye tilbudet ble lansert.

– Vi hører fra flere statlige arbeidsgivere at de har hatt utfordringer med å finne kandidater. Gjennom dette tiltaket gjør vi det enklere for arbeidsgiver og arbeidssøkende å finne hverandre, sa statsråden.

Saken fortsetter under annonsen

Råd om inkludering

I forbindelse med etableringen av det nye tilbudet kom statsråd Monica Mæland og Nav-direktør Sigrun Vågeng på besøk til Nav St. Hanshaugen. Der fikk de blant annet råd om hvordan de kan lykkes bedre med arbeidsinkludering av Aasmund Skjetne, forteller Nav på sine nettsider.

Skjetne er ansatt som rådgiver i Landbruks- og matdepartementet og har noe tilretteleggingsbehov. Han fortalte at han ikke trenger mye tilrettelegging for å fungere godt i jobb, og pekte på at mye ligger i holdningene hos arbeidsgiver og kolleger:

– Min arbeidsplass viste tydelig at de er åpne for meg, og at de ønsket at jeg skulle jobbe hos dem. For meg har det vært viktig at alle har behandlet meg likt som andre, og at jeg har fått relevante arbeidsoppgaver. Dette er råd jeg vil gi til andre arbeidsgivere som ønsker å bidra til god inkludering, sa Skjetne, ifølge Nav.no.

Ikke tilsvarende tilbud utenfor Oslo

Mens statlige arbeidsgivere i Oslo nå har fått et skreddersydd tilbud knyttet til regjeringens inkluderingsdugnad, er det ikke etablert et tilsvarende tilbud for statlige virksomheter i andre deler av landet.

Nav har imidlertid styrket kontakten både med private og offentlige arbeidsgivere de siste årene, understreker Nav i en e-post til Velferd. Det har blant annet skjedd ved at Nav har ansatt flere markedskontakter og gjennom en ny veiviser for arbeidsgivere på Nav.no.

Saken fortsetter under annonsen

«Statlige virksomheter som ønsker hjelp til inkludering i resten av landet kan kontakte Navs markedskontakter i sitt fylke (eller Arbeidsgivertelefonen)», skriver Nav i e-posten.

«Markedskontaktene kan bistå arbeidsgiver med å søke etter kvalifiserte kandidater som er i målgruppen for inkluderingsdugnaden. Der hvor det er et krav at stillingen utlyses offentlig, vil Navs markedskontakter kunne veilede arbeidsgiver i å lage en utlysningstekst som treffer kompetansebehovet og målgruppen, samt bistå med stillingsutlysning på nav.no,» skriver Nav blant annet.