Great Place to Work peker på at Sopra Steria er meget dyktige på å kombinere fokus på den enkelte medarbeider, samtidig som de skaper en fellesskapskultur der alle trekker i samme retning.

Foto

Sopra Steria. 

Sopra Steria topper «Great Place to Work»-kåring for tredje året på rad

Publisert: 19. mars 2019 kl 22.00
Oppdatert: 20. mars 2019 kl 12.20

«Great Place to Work» har de siste 16 årene gjennomført en arbeidsplasskåring hvor de finner frem til gode arbeidsplaser. Selskapene melder seg selv på kåringen og blir vurdert etter en rekke kriterier.

IT-konsulentselskapet Sopra Steria er i år vinneren i kategorien for 500+ medarbeidere. Dette er tredje året på rad de vinner, og den første i sin kategori som har vunnet tre år på rad. De har også vært på topp ti i 12 år.

– Vi ser ikke på kåringen bare som en premie eller pris, det er tilbakemeldinger som vi jobber med hver dag. Man vinner en kåring ved å jobbe systematisk med de fundamentale tingene over lang tid, sier administrerende direktør i Sopra Steria Norge, Kjell Rusti.

Engasjement, se mennesker og jobbe tett på de ansatte i selskapet er nøkkelingrediensene for å skape en god arbeidsplass, mener direktøren.

– Det viktigste er å gi ansvar slik at ansatte føler de er med på å drive selskapet fremover og ta del i det med hele seg, ikke bare med hjernen, men med hjertet, sier Rusti.

Eksterne tilbakemeldinger

Saken fortsetter under annonsen

Foto

Administrerende direktør i Sopra Steria Norge, Kjell Rusti. 

Sopra Steria har vært med i den årlige kåringen i lang tid, men skåret ikke like høyt i starten. Årsaken til at selskapet meldte seg på denne kåringen i utgangspunktet var fordi de ønsket å lære hvordan de kunne bli bedre.

– Vi tok tak i de tilbakemeldingene vi fikk og fikk medarbeiderne til å gjøre oss bedre, sier Rusti.

Selskapet satte deretter ned fem strategimål på toppnivå som de igjen drysset ned i hver avdeling. Målene handlet mye om hvordan selskapet skulle jobbe for å få de største kundene, at de skulle bruke sin internasjonale muskel og være tett på kundene.

– Et av målene var at vi skulle bli den beste plassen å jobbe for og få tak i de flinkeste menneskene. Det er så enkelt som å jobbe med kulturutvikling, karriereutvikling, menneskeutvikling og veldig mye kompetanseoppfølging, seier Rusti.

For dem var det viktig å ha en ekstern måling av hva de drev med og ble raskt fenget av måten undersøkelsen ble gjennomført.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi kan aldri være trygge på at vi kommer til å fortsette å vinne. Kvalitet på arbeidsplassen er ferskvare og noe som må jobbes med hele tiden, sier han.

Aldri mål om å vinne

Direktøren understreker at selskapet ikke noe mål om å vinne hvert år, men at målet er å være blant de beste.

– Å vinner er en superbonus. Det er mange ting vi får tilbakemelding på i denne undersøkelsen som vi må ta tak i og utvikle hele tiden for å ligge foran våre konkurrenter, sier han.

Spesielt mener han det er viktig å være konkurransedyktige når det kommer til folk.

– Vi vokter hele tiden over Sopra Steria-kulturen som handler om deling av kompetanse, at man aldri står alene og er en del av et team. Det er antakeligvis det aller viktigste, sier Rusti.

Saken fortsetter under annonsen

At folk føler seg trygge på hjemmebane er også en av selskapets kjerneverdier.

– Her kan man dele både problemer og muligheter og føle at man har folk som støtter deg.

Jobbet systematisk

Foto

Jannik Krohn Falck, administrerende direktør for Great Place to Work i Norge. 

Jannik Krohn Falck, administrerende direktør for Great Place to Work i Norge, peker på at Sopra Steria i mer enn ti år har jobbet systematisk med kultur, lederskap, medarbeidere og prosesser, sier

Han forteller også på at selskapet er meget dyktige på å kombinere fokus på den enkelte medarbeider, samtidig som de skaper en fellesskapskultur der alle trekker i samme retning.

Saken fortsetter under annonsen

– De har greid å skape en kultur hvor medarbeiderdrevet læring er satt i system og hvor det er medarbeiderne selv som definerer og utfører mange av kompetanseutviklingsprogrammene, noe som er unikt, sier Krohn Falck.

Ikke et enkelt «stunt»

Virksomhetene på topp kjennetegnes av at medarbeidere føler seg sett og hørt, sterk fellesskapsfølelse og stolthet for arbeidet de gjør.

Totalt deltok 217 virksomheter og 30.203 medarbeidere i undersøkelsen.

I de fire kategoriene 500+ ansatte, 200-499 ansatte, 50-199 ansatte og 20-49 ansatte, var det henholdsvis Sopra Steria, Eiendomsmegler1 Midt-Norge, mnemonic og Symetri Collaboration som stakk av med seieren.

Årets undersøkelse viser at de beste arbeidsplassene har en åpen kultur hvor ledelsen inkluderer medarbeidere i viktige avgjørelser, søker innspill og idéer og oppleves som åpne og tilgjengelige.

Saken fortsetter under annonsen

I de beste virksomhetene svarer 83 prosent at ledelsen søker og svarer oppriktig på forslag og idéer. Dette er 23 prosent høyere enn landsgjennomsnittet. I tillegg viser undersøkelsen at de beste er gode på å involvere de ansatte i beslutninger som påvirker arbeidet deres, har muligheter for faglig utvikling og tydelig viser at ekstra arbeidsinnsats settes pris på.

– Involvering er ikke et enkelt «stunt», men noe det kontinuerlig må tilrettelegges for. Eksempler vi ser på dette er gode rutiner for å fange opp tilbakemeldinger og forslag, muligheten til å påvirke virksomhetens visjoner, verdier og mål, og anerkjennelse for godt arbeid. Dette bidrar til både eierskap og engasjement internt, sier Falck.

Krever tett hverdagsledelse

Virksomhetene på topp i kåringen er genuint opptatt av de ansattes vel og ve. Hele 79 prosent av de ansatte i selskapene som deltar i kåringen føler at ledelsen viser en oppriktig interesse for dem som person, ikke bare ansatt; sammenlignet med landsgjennomsnittet på 55 prosent.

I tillegg forteller 81 prosent at de føler at de blir oppmuntret til å finne balanse mellom arbeidsliv og privatliv, mot gjennomsnittet på 58 prosent.

– Vi ser at det ikke lenger er teknologi og arbeidsprosesser som skaper konkurransefortrinn; det er mennesker. Ulike livsfaser har ulike behov, så det krever tett hverdagsledelse for å avdekke den enkeltes behov og tilpasse deretter. Vinnerne er de virksomhetene som innser at medarbeiderne er den viktigste verdien til å lykkes, sier Falck.

Undersøkelsen viser også at vinnerne ligger foran gjennomsnittet på å feire spesielle begivenheter, tilby unike fordeler og skape en teamfølelse internt.

Tar samfunnsansvar

Stadig flere medarbeidere søker seg til jobber med mening utover lønn og pensjonsordning.

– Ved å stå sammen om noe som er større enn en selv, kan et sterkt fokus på bærekraft og samfunnsansvar bidra til stolthet, fellesskap og et godt omdømme, forteller Falck.

89 prosent av medarbeiderne som topper kåringen er fornøyde med måten virksomheten bidrar til samfunnet på, og hele 90 prosent er stolt av å fortelle andre at de arbeider der. Dette sammenlignet med landsgjennomsnittet på 71 prosent.

– Som leder har du stor påvirkning på hva slags kultur arbeidsplassen utvikler. Måten du forholder deg til medarbeidere på vil påvirke den enkeltes liv, virksomhetens innovasjonskraft og lønnsomhet, sier Falck.

Great Place to Work
søn 20.02.2022 23:47

Årlig publiserer Great Place to Work en kåring over gode norske arbeidsplasser. Virksomhetene har selv meldt seg på, og de betaler selv for å få selskapet vurdert.

Forut for kåringen undersøkes medarbeidernes opplevelser av arbeidsplassen på tvers av organisasjonen, uavhengig av hvem de er eller hva de gjør. Hvert selskap får en score gjennom en analyse av anonyme svar på mer enn 50 spørsmål deres Trust Index undersøkelse, sammen med deres vurdering av selskapenes praksiser som scores gjennom deres kulturanalyse, Culture Audit.

Grunnlaget for kåringen består av respons fra 217 virksomheter og over 30.000 medarbeidere. For å bli vurdert måtte bedrifter ha minst 20 ansatte og motta nok respondenter for å oppnå et 95 prosent konfidensnivå med under 5 prosent feilmargin.

Great Place to Work kårer så de beste virksomhetene innenfor fire kategorier; flere enn 500 medarbeidere, 200 - 499 medarbeidere, 50 - 199 medarbeidere og 20-50 medarbeidere. Siden 1998 har Great Place to Work undersøkelsen blitt gjennomført i mange land. I 2019 gjennomføres den i over 50 land.